Gear 101: Vodič za početnike u esencijalnoj opremi potrebnoj za igranje tenisa

Gear 101: Vodič za početnike u esencijalnoj opremi potrebnoj za igranje tenisa

Dobar reket, sveža konzerva loptica i pravi par cipela su must have za početak vašeg teniskog putovanja

Tenis se često naziva sportom za ceo život. Ne samo da možete da ga igrate u starosti, već su se pokazale i zdravstvene i mentalne koristi koje će vam proširiti životni vek. Ako tenis nije jedan od vaših trenutnih vannastavnih, ili ga nikada ranije niste igrali, jasno je da propuštate. A pošto je Maj nacionalni teniski mesec, savršeno je vreme da se taj problem reši.

Ako ćeš da se pridružiš zabavi, trebaće ti ove potrepštine.

GettyImages-1232004547

GettyImages-1232004547

Reket

Možda imate pristojan teniski reket od člana porodice koji je penzionisan u podrumu. Možda je čak i u dovoljno dobroj formi da obriše prašinu i trijumfalno se vrati na teren. Međutim, ako nije iz ovog veka, velike su šanse da neće ponuditi najbolje igračko iskustvo.

Ako je potreban novi reket, možete ga pronaći u lokalnoj profi prodavnici, onlajn prodavcu ili prodavnici sportske opreme. Pošto si nov u igri, nema razloga da razbijaš banku. Možete da nađete savršeno dobar model za učenje koji dolazi obešen za manje od 100 dolara. Pokušajte da koristite reket koji ima neke hefte kada ga zamahnete, ali se ne osećate teško. Standardna dužina za reket je 27 inča, što dobro funkcioniše za većinu odraslih osoba. Junior ramovi za mlađu decu su kraći, što ih čini lakšim i lakšim za ljuljanje.

👉 Brzi savet: Kada birate reket, uverite se da ima odgovarajuću veličinu prianjanja. Kada udobno držite reket – ne previše zategnut, ne previše labav – vaš palac bi idealno trebalo da bude u stanju da dodirne zglob odmah ispod vrha srednjeg prsta. Malo mesta za vrckanje u oba smera je u redu. Ali ako postoji velika praznina, ili možete da dodirnete zglob na sredini prsta, to nije odgovarajuća veličina prianjanja.

GettyImages-1407205136

GettyImages-1407205136

Muda

Drugi uslov da se igra tenis je loptica. Standardna žuta lopta uglavnom dolazi tri u konzervu. Takođe ih možete pronaći u prodavnicama tenis profesionalaca, prodavnicama velikih kutija i onlajn prodavcima, ili čak u lokalnim hardverskim i apotekarskim lancima. Dolaze u dve glavne kategorije koje su u korelaciji sa debljinom osećaja prekrivanja lopte. Redovna dužnost je namenjena glini i mekšim podlogama za igranje; a Extra Duty ima deblji pokrivač koji je bolji za upotrebu na tvrdim terenima.

Kada je reč o teniskim lopticama, godine su najvažniji faktor. Lopte koje su mrtve ili ćelave čine igranje mnogo manje uživanja i učenje težim. Bez obzira o kom brendu se radi, potrudite se da što češće koristite sveže kuglice. Zato što nema ničeg boljeg od zvuka i mirisa pucanja otvara novu konzervu loptica.

👉 Brzi savet: Mlada deca često imaju koristi od korišćenja loptica za trening. Pogledajte ovaj vodič, od USTA, na osnovu koga je najbolje za uzrast vaših igrača. Mekši su, putuju sporije i imaju manji odskok od standardne lopte, što juniorima olakšava da pokupe igru.

Trotoar na Vaporu 11 drži pribranost cipela tokom bočnog kretanja.

Trotoar na Vaporu 11 drži pribranost cipela tokom bočnog kretanja.

Cipele

Tenis podrazumeva mnogo trčanja, ali bilo bi mudro da ga ne probate u patikama za trčanje. Ti modeli su dizajnirani za neprekidno, pravo kretanje. Tenis je ispunjen startovima i zaustavljanjima, i seče u svim pravcima. Nedostatak lateralne podrške u cipeli za trčanje može učiniti jurnjavu loptom zastrašujućim predlogom.

Kada počnete, možda ćete moći da se izvučete sa cipelom za unakrsnu obuku. Oni obično imaju više šturosti i podrške nego cipela za trčanje. Ali ako će se vaš Nacionalni teniski mesec proširiti na aktivnost tokom cele godine, vaša stopala će ceniti posvećenu tenisku cipelu. Opet, nema potrebe da pravite ogromnu investiciju – mnogi brendovi prave ušuškane, udobne i potporne cipele za neobavezne igrače koji trče manje od 100 dolara.

👉 Brzi savet: Izobilje teniske cipele posebno je dizajnirano da podstakne stabilan rad nogu na terenu. Većina cipela dolazi sa šarom sve površinskog treada koja dobro funkcioniše na bilo kom terenu. Ako se desi da igrate većinu svog tenisa na terenu na šljaci, tu su cipele sa autsolima namenjenim za tu podlogu. Imaju tesan heringbonski obrazac koji promoviše sigurnije uporište prilikom prelaska na glinu.

Auger-Aliassime uparuje Adidas aparat sa Babolat reketom.

Auger-Aliassime uparuje Adidas aparat sa Babolat reketom.

Aparat

Tenis ima svoj deo prostora za atletsku odeću, buT nije obavezno da se nosi da bi se igrao. Pored nekih suptilnih tweakova, veći deo je prilično sličan đubretu iz teretane. Šta god da vas privuče da obučete za trening, odgovaraće teniskom terenu. Postoje neki privatni klubovi koji sprovode kodekse oblačenja – kao što su košulje ili alll-white odeća – ali u javnim i rekreativnim objektima veća je veća verovatno da ćete naići na joga pantalone nego na tenisku haljinu.

👉 Brzi savet: Šorts, ili bilo koje noge, sa džepovima su korisni u tenisu. Služe kao lako skladište za loptice koje nisu u upotrebi. To ih drži blizu, ali ne u opasnosti da budu nagazili tokom igre.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.