Novak Đoković cilja vrhunac Rolan Garosa u Rimu, ponovo se sastao sa kondicionim trenerom Gebhardom Gritschom

Novak Đoković cilja vrhunac Rolan Garosa u Rimu, ponovo se sastao sa kondicionim trenerom Gebhardom Gritschom

Svetski broj 1 najavio je razlaz od Marka Panićija uoči Internazionali BNL d’Italia, gde je šestoseda šampion.

RIM, Italija —Novak Đoković je odigrao samo tri turnira 2024. Dok se priprema da odigra četvrtu utakmicu na Internazionali BNL d’Italia, postaje brzo očigledno da svet br. 1 ne bi imao drugačije.

„To nije bio deo rasporeda“, nasmejao se Đoković kada su ga pitali o njegovom odsustvu sa Mutua Madrid Opena. „Plan je bio da dođem ovde.“

Taj plan je svakako bio uspešan u prošlosti za šestogodišnjeg šampiona, mada je činjenica da je Đoković prošao prva četiri meseca sezone bez osvajanja titule neuobičajena – posebno za igrača koji je nekada godinu počeo velikom pobedom na Australijan openu.

Međutim, umesto da žuri sa hardverom, Đoković je uposlio pristup koji favorizuje vrhunac na najvažnijim turnirima po rasporedu, na kojima, za 24-puta velikog šampiona, mogu da se uključe samo Grend slemovi i Olimpijske igre.

„Imao sam dovoljno vremena i da se odmorim i treniram. Imao sam dobar blok za trening. Stigao sam ovde pre dva dana da dobijem pogodak i na centralnom terenu, očigledno sam ostao četiri ili pet dana treninga pre mog prvog meča sa vrhunskim igračima.

Zadovoljan sam načinom na koji je prošlo poslednjih 10 dana, 14 dana u smislu treninga, u smislu priprema i gledanja unapred na ovaj turnir, ali posebno Rolan Garos, Vimbldon i Olimpijske igre. To je blok za koji se najviše pripremamo. Novak Đoković

„Nadam se da ću ovde u Rimu moći da igram bolje nego u Monte-Karlu. To je želja, očigledno, da uvek ode daleko. Ali da vidimo. Sada je drugačiji koncept. To je prvi put da su Rim i Madrid skoro dvonedeljni događaji, poput Indijan Velsa u Majamiju. To vam daje valjda više vremena da se oporavite između mečeva ako nastavite da idete na turnir, što mislim da je korisno za mene“.

Vrhunski nosilac takođe stiže u Rim pošto se još jednom prilagodio svom timu, ponovo zaposlivši dugogodišnjeg kondicionog trenera svog Gebharda Gritscha.

„Trenutno radim sa fitnes trenerom sa kojima sam radio dugi niz godina“, objasnio je Đoković, koji je poslednji put radio sa Gritschom 2019. godine i ponovo ga zaposlio u jeku razlaza od Marka Panićija.

„Nije trebalo mnogo vremena da se prilagodi svom programu i pristupu. Poznajemo se veoma dobro. Zato se osećam kao da smo sinhronizovani od samog početka u smislu onoga što želimo da radimo, kako želimo da pristupimo programu treninga na terenu i van njih.

„Samo treba da vidimo, sačekamo i vidimo, kako će to biti prevedeno, to delo ili pretvoreno u dobar nastup na terenu.“

Uprkos očiglednom unutrašnjem preokretu koji uključuje smenu trenera Gorana Ivaniševića, Đoković je uživao ohrabrujući početak svoje kampanje na šljaci na Mastersu Roleks Monte-Karlo, stigavši do polufinala, pre nego što je u tri seta izgubio od oporavljenog Kaspera Ruda.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Osokujući se na Rolan Garosu, Srbin štaviše ima dodatnu prednost što se pojavio kao najsvežiji od svojih neposrednih rivala: Janik Siner i Karlos Alkaraz bili su primorani da se povuku iz Rima zbog povreda.

Međutim, Đokoviću ne manjka dostojnih protivnika na Foro Italiku: uvučen u Rudovu četvrtinu žreba, svetski broj 1 sparingovao je sa sličnima Grigoru Dimitrovu i Holgeru Runu, koji su prošle godine pobedili u četvrtfinalu Rima.

„Trening koji radite sa sparing partnerima, možda ne vrhunskim igračima, potpuno je drugačiji od onih koje imate sa momcima koji su Top 5, Top 10 na svetu, vašim najvećim rivalima“, objasnio je Đoković.

„To je odlična prilika za mene da dobijem takav osećaj igre na terenu i izgradim momentum.“

Đoković će gledati da šutne svoj momentum posle ćao, odigraće svoj prvi meč protiv Romana Safiulina ili srećnog gubitnika Korentina Mouteta.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.