Rafael Nadal „u trendu“ uoči verovatnog konačnog pojavljivanja u Rimu

Rafael Nadal "u trendu" uoči verovatnog konačnog pojavljivanja u Rimu

10-godišnji šampion je priznao da njegov oporavak od povrede nije bio prava linija, ali se posle burnog prvog treninga smestio u Internazionali BNL d’Italia.

RIM, Italija —Kažu da se napredak retko dešava u pravoj liniji, a takav je bio slučaj i sa Rafaelom Nadalom dok se priprema da se svoj 19. (i verovatno konačni) nastup pojavi na Internazionali BNL d’Italia.

„Pa, to je nešto što nije svaki dan isto“, objasnio je 10-godišnji šampion tokom intervjua za Dan medija.

„To nije linija kao“, kaže on, gestikulirajući postojanim nagibom. „Malo je ovako“, nastavlja on, gestikulirajući uzduzima i padovima. „Čak i posle Barselone, imao sam teške trenutke u Madridu. Čak i ovde prvog dana.“

I zaista, Nadal je izdržao težak prvi trening zbog kojeg se pojavio van sebe na Foro Italiku na svom trećem uzastopnom turniru na ljuljašci na šljaci – što mu je najprometniji raspored od kada su razne povrede počele da uzimaju danak krajem 2022. godine.

Ipak, Nadal je ponudio dosta optimizma u finišu četvrtog kola na Mutua Madrid Openu, gde je završio svoj verovatni završni španski turnir impresivnom pobedom nad svetskim brojem 10 Aleksom de Minaurom.

Bez premca u Rimu, on će u četvrtak igrati svoje prvo kolo protiv belgijskog kvalifikanta Zizua Bergsa, a kao mogući protivnik u drugom kolu nazire se nosilac Hubert Hurkač.

Svi mečevi su mi danas teški i teški i nedovršeniji od onoga što su mečevi nekada bili za mene, posebno na šljaci. Prihvatam tu ulogu. Prihvatam taj izazov. Uzbuđen sam zbog načina na koji mogu da igram ako nastavim da radim na pravi način i moje telo mi to dozvoli. Rafael Nadal

„Linija ide gore, bez sumnje“, potvrdio je Nadal. „Tako da da, mislim, srećan što sam danas tu gde jesam jer je pre mesec dana za mene bilo gotovo nemoguće pomisliti da ću moći da igram u Barseloni, zatim u Madridu, a sada sam ovde u Rimu.

„Stvari se dešavaju. Istina je da sam bio u stanju da prihvatim izazov, prihvatim da neke trenutke nisam bio u stanju da poguram onako kako sam želeo da guram. Radeći stvari na pravi način i pokušavajući da izbegnem mnogo rizika u smislu mnogo forsiranje mečeva, uspeo sam da nastavim da se krećem. Madrid je bio dobar test za mene da igram mislim dva dana zaredom, jedan meč tokom tri sata“.

Sa 37 godina, Nadal je prethodno nagovestio da će se oprostiti od tenisa ovog leta, bilo na Rolan Garosu ili na Olimpijadi – u svakom slučaju, na šljaci u Parizu – ali je Španac iznenađujuće najavio da će se ove jeseni takmičiti na Lejver kupu, koji se održava posle US Opena. Iako timska konkurencija ne zahteva istu fizičku dizanje kao Grend slem, Nadalovi navijači su ipak bili srdačni kada su čuli da je možda planirao da igra do septembra.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

„Moja osećanja su uvek bolja“, rekao je Nadal. „U smislu tenisa, takođe. Zašto da ne? Ovde sam da dam sve od sebe. Sutra je poиetak. Svi mečevi su mi danas teški i teški i nedovršeniji od onoga što su mečevi nekada bili za mene, posebno na šljaci.

„Prihvatam tu ulogu. Prihvatam taj izazov. Uzbuđen sam zbog načina na koji mogu da igram ako nastavim da radim na pravi način i moje telo mi to dozvoli.“

Nadal je čuveno pobedio na Internazionali BNL d’Italia na svom debiju 2005.

„Bio sam veoma mlad“, odrazio se Nadal. „Imao sam dosta energije. Uvek sam bio veoma strastvena osoba, mislim, verovatno u svemu u životu, ali posebno u sportu, ne samo kao igrač, već i kao navijač.“

Navijači će nesumnjivo izaći u punoj snazi kada Nadal u četvrtak bude pravio dugo očekivani zvanični povratak u Kampo Centrale.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.