Žiri dodelio 9 miliona dolara igraču koji je tužio Američku tenisku asocijaciju zbog seksualnog zlostavljanja od strane trenera

Sport na TV-u za nedelju, 5. maj

Teniserka je dobila 9 miliona dolara odštete od strane porote na federalnom sudu na Floridi, nakon što je optužila Tenisku asocijaciju SAD da je nije zaštitila od trenera za koga je rekla da ju je seksualno zlostavljao u jednom od svojih trening centara kada je imala 19 godina

ORLANDO, Fla. (AP) — Teniseru je porota na Federalnom sudu na Floridi dodelila 9 miliona dolara odštete nakon

optužujući Tenisku asocijaciju SAD da je nije zaštitila od

trenera za koga je rekla da ju je seksualno zlostavljao u jednom od trening centara kada je bila tinejdžerka.

U tužbi, koju je Kajli Mekenzi podnela u martu 2022. godine, navodi se da je Anibal Aranda, koji je bio zaposlen u nacionalnom upravnom telu ovog sporta oko sedam godina, a kasnije otpušten, iskoristio svoju poziciju trenera USTA da dobije pristup ranjivim sportistkinjama i počini seksualnu bateriju protiv njih.

„Ne mogu da budem srećniji sa ishodom. Osećam se potvrđeno“, navela je Mekenzi u saopštenju koje je u utorak poslao jedan od njenih advokata Ejmi Džadkins. „Bilo je veoma teško, ali sada osećam da je sve vredelo. Nadam se da mogu da budem primer drugim devojkama da progovore čak i kada je teško.“

AP uglavnom ne imenuje ljude koji kažu da su žrtve seksualnog napada, ali Mekenzi je pristala da njen identitet bude iskorišćen u vestima o njenoj tužbi.

U njenoj tužbi se navodi da ustaški nemarno nije uspeo da je zaštiti od seksualnih napada i da je bio nemaran u zadržavanju Arande za trenera nakon što je seksualno napastvovao ustaškog službenika.

Kao juniorski igrač, Mekenzi — koji sada ima 25 godina — dostigao je 2016. Godinu dana ranije sastavila je rekord od 20-6 u juniorskoj konkurenciji, uključujući pobede nad Sofijom Kenin, koja će osvojiti šampionat na Australijan openu 2020, i Tamarom Zidansek, kasnije polufinalistkinjom na Otvorenom prvenstvu Francuske 2021.

Porota Okružnog suda SAD dodelila je Mekenziju 3 miliona dolara odštete i dodala 6 miliona dolara kaznene odštete u ponedeljak.

„Veoma smo zadovoljni odlukom porote da dodeli gospođi Mekenzi za njen bol i patnju, ali što je još važnije verujemo da odluka porote da dosudi kaznenu odštetu šalje tačnu poruku svim sportskim organizacijama da moraju da preduzmu neophodne korake da zaštite sportiste pod svojim transparentom“, napisao je Džadkins.

Portparol Kris Vidmajer rekao je da će se USTA žaliti.

„Saosećamo sa tužiteljkom i onim što je ona pretrpela. Mi ne — i nikada nismo — osporavamo njene tvrdnje protiv trenera“, rekao je Vidmajer.

On je rekao da je USTA „duboko uznemirena“ odlukom, uključujući i to da je „sud zaključio da je USTA odgovorna zato što je jedan od njenih zaposlenih — ne-sportista — imao obavezu da prijavi sopstveno iskustvo sa ovim trenerom USTA; incident koji je bio nepoznat sve dok USTA nije smenio selektora. To postavlja novo i nerazumno očekivanje za žrtve, ono koje će ih odvratiti od napredovanja u budućnosti.“

Vidmajer je u utorak izjavio da je revizija USTA

politika i procedure zaštite su u toku. Dvojica advokata jedne firme sa sedištem u Vašingtonu angažovana su da ispitaju kako USTA čuva sportiste od zlostavljanja i kako reaguje na izveštaje o lošem ponašanju.

___

AP Tenis:

https://apnews.com/hub/tennis

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.