Kupiti, prodati ili zadrћati? Novak Đoković, Janik Grešnik, Karlos Alkaraz

Kupiti, prodati ili zadrћati? Novak Đoković, Janik Grešnik, Karlos Alkaraz

Naš izveštaj o akcijama sa Rolan Garosom za manje od tri nedelje.

Novak Đoković

  • Svet br. 1, 36 godina
  • Rekord 2024: 11-4, dva polufinala
  • Rekord od 52 nedelje: 50-8, 5-1 u finalu, uključujući ATP finale 2023, US Open, Rolan Garos

Pol Anakone, analitičar Teniskog kanala i dugogodišnji bivši trener Rodžera Federera i Pita Samprasa, poznaje neke tajne veličine, što je jedan od razloga što nije zabrinut što je konsenzus GOAT i branilac titule na Rolan Garosu odigrao samo 15 mečeva i tvrdio da do sada ove godine nije imao počasti.

„Postoji taj znak pitanja koji odavno nismo videli da visi nad Novakom u smislu kako izgleda njegovo samopouzdanje“, rekla mi je nedavno Anakone. „Ali ono što sam otkrio o velikim igračima je da im je teško da zaista izgube samopouzdanje. Potrebna je tona stvari, verovatno više od onoga sa čime se Đoković suočavao, da bi oni posumnjali u njihovu spremnost“.

Nije bilo mnogo izraženih zabrinutosti oko toga kako će se Đokovićev gem održati protiv dvojice teško naplaćenih mališana u ovom razgovoru. Međutim, po prvi put, njegova ukupna kondicija je dovođena u pitanje jer je u nedavnim mečevima ponekad izgledao tromo, fizički neuspešno. Ove nedelje u Rimu— Đokovićev prvi turnir još od Monte Karla, 13. aprila — Anakone će gledati dalje od svog moždanog udara.

„Kakav mu je nivo energije, kakva mu je pozitivnost?“, rekao je trener. „A kakav mu je nivo pribranosti? To su važni markeri za mene.“

„Postoji taj znak pitanja koji odavno nismo videli da visi nad Novakom u smislu kako izgleda njegovo samopouzdanje“, kaže Pol Anakone. „Ali ono što sam otkrio o velikim igračima je da im je teško da zaista izgube samopouzdanje.“

Đokovićeve borbe bile su plod propusta u njegovom zaštitnom fokusu i opštem alakritetu. Na svom vrhuncu, retko je pravio nepredviđene greške i pogađao sve duboko, ostavljajući protivnike da se osećaju bespomoćno i beznadežno.

„Ta kombinacija čini igrače panikom“, rekao mi je Džimi Arijas, teniski direktor u IMG akademiji i takođe analitičar emitovanja. „Ali, ako Đokoviću nedostaju neki šutevi, ili ostavlja neke kratke, onda odjednom ta panika – taj osećaj da nemaš šanse – nestane. Odjednom, ljudi osećaju da je možda pobeđen.“

Dovoljno često se govori, ali uvek podnosi ponavljanje. Tenis u najboljem od pet semena se veoma razlikuje od igre na turneji, a možda je samo Rafael Nadal imao koristi koliko i Đoković od formata koji zahteva gotovo nadljudski održiv fokus, izdržljivost, samopouzdanje – i rešavanje problema na trotinetu.

„Jednom kada dođe do najboljeg od pet, veliki imaju način da to shvate“, rekao je Anakone. „Nećeš ih pobediti samo zato što si se zagrejao za set, set i po.“

Đoković jasno oseća da može da nastavi da pada i izlazi iz igre, marširajući svoje resurse, čuvajući sve od sebe za najveće događaje. Ali to je luksuz koji moћe da ima viљu cenu u njegovim godinama. Eschewing match-play deluje rizično, mada je Arijas na istoj strani kao i Anakone kada je u pitanju faktor samopouzdanja. Međutim, Đoković se i dalje kocka, a na leđima će imati ogromnog bulsija.

Presuda: Prodajte

Janik Grešnik

  • Svet br. 2, 22 godine
  • Rekord iz 2024: 28-2, tri titule uključujući Australijan open i Majami Masters (samo porazi od Stefanosa Cecipasa i Karlosa Alkaraza).
  • Rekord od 52 nedelje: 65-11, 6-1 u finalu, uključujući ATP finale i Masters u Kanadi

Bio je veoma duboko u epskoj, drugoj rundi, borbi u pet setova prošle godine na Rolan Garosu između Grešnika i br. 79 Danijela Altmajera, a meč je izluđivan. Nazivajući akciju teniskim kanalom, Džimi Arijas je bio zapanjen nemoći visokopozičenog novajlije Janika Sinera da pobegne od svoje igre sa brojevima boja, kako bi otvorio teren.

„Altmajer se upravo vratio na ogradu trčeći, i gurajući se za pet setova“, prisetio se Arijas. „Grešnik je istovarao kopnene udarce koliko je mogao, ali uopšte nije bio u stanju da odvede Altmajera van dvostrukih linija.“

Mnogo toga se promenilo u otprilike 12 meseci od tada, a Grešnik se pojavio kao neprikosnoveni lider ATP čopora. Mali broj igrača koji su se probili već u vreme kada se Grešnik takođe isto toliko popravio prateći njihove proboje.

Annacone još ne veruje da je Sinner spreman da dominira, ali je pohvalio na mentalnoj kondiciji igrača. „Ima neverovatno dobar šampionski mentalitet. Ima veliku pribranost. Neжe se naduvati ili pritajiti, ali takmiиi se. On je jedan od tihih ultrakonkurentnih momaka i čini se da se podjednako dobro nosi sa pobedom i porazom.“

„Znate, ako Janik i dalje igra na ovom nivou, on je favorit na svakom turniru na koji ode“, rekao je Karlos Alkaraz. „Pokušaću da igram svoj najbolji tenis. Trudiću se da mu ne dozvolim da osvaja više titula, ali trenutno je teško“.

Napredak koji je Grešnik napravio u svojoj igri od prošle jeseni je veoma vidljiv. Popravio je svoju tranzicionu igru i spremnost da završi poene u mreži. Njegova power baseline igra ima više raznovrsnosti, više nijansi i boje, nego pre samo 12 meseci. Dok se naginje, ojačao je – i to se vidi.

„Ako ga gledate kako izlazi iz ćoškova“, rekao je Anakone, „njegova snaga i sposobnost da iskopa od odbrane i da svoju poziciju pretvori u napad postala je mnogo bolja“.

Povrh svega toga, Sinerov prvi servis ima više popa (delom zahvaljujući reigiranom stavu) i uzdrmao je nekada ranjiv drugi servis. Grešnik je napravio ogroman skok u ključnom odeljenju za osvajanje drugog servisa. Na 15. mestu na turneji 2022. vodi na terenu ove godine sa pobedničkim procentom od 59,23 odsto (Alkaraz je četvrti, Đoković na šestom mestu).

Sa stilom, ako ne i temperamentom, Grešnik je srodnog duha sa Đokovićem.

„On je u stanju da pokrije teren dok razbija svaku loptu i ne mora mnogo da se povlači“, rekao je Arijas. „Čak i kada brani, to je iz bližeg od većine igrača jer je u ravnoteži. A kada se jednom dočepa kopnenog udarca, bilo da se radi o forhendu ili bekhendu, guraju vas okolo“.

Drugi način na koji je kao Đoković, smatra Arijas: „Nije toliko da je neverovatan, samo se oseća metodično sjajno“.

Presuda: Jaka kupovina

Karlos Alkaraz

  • Svet br. 3, 21 godina
  • Rekord 2024: 18-5, 1 titula, Masters u Indijan Velsu
  • Rekord od 52 nedelje: 54-15, 3-1 u finalu, uključujući Vimbldon i Masters u Sinsinatiju

Možda ništa ne govori toliko o aktuelnom potresu u ATP utakmici kao o novijoj istoriji Karlosa Alkaraza. Kada je mlada španska zvezda 2023. otela titulu na Vimbldonu iz Đokovićevih ruku, mnogima se činilo da je u igri pronađen novi lodestar. Međutim, kada je nedavno završen Madrid Masters počeo, Alkaraz je rekao novinarima:

„Znate, ako Janik (Grešnik) i dalje igra na ovom nivou, on je favorit na svakom turniru na koji ode. Pokušaću da igram svoj najbolji tenis. Trudiću se da mu ne dozvolim da osvaja više titula, ali trenutno je teško“.

Postoji spoljašnja šansa da Alkaraz pokušava da izbegne pritisak tako što će sve pobiti na Sinerova ramena, ali je svakako bilo grubo sankanje za njega u poslednje vreme. Povreda i propušteno vreme (inlcuding – kao Grešnik – propuštanje ovonedeljnog Mastersa u Rimu) sprečili su ga da se takmiči slobodnog duha. Osvojio je samo jednu titulu od senzacionalne pobede na Vimbldonu 2023.

„Nekoliko puta se povredio i malo sam zabrinuta zbog toga, jer to zaista može da ograniči vaše makro planove za godinu i više“, rekla je Anakone. „Teniski nisam baš toliko zabrinut, ali postoje stvari u njegovoj igri koje zaslužuju određenu pažnju“.

„Veliki igrači koji mogu da urade mnoge stvari dobro još uvek moraju da usvoje podrazumevani režim“, kaže Pol Anakone. „Još nisam siguran da se Karlos tako definisao.“

Alkaraz je najspektakularniji strelac u tenisu. Pored toga, on je takođe jedan od njegovih glavnih šoumena, sa jasnom ljubavlju da pogađa vrste snimaka koji dovode publiku na noge, uzvikujući njegovo ime.

„Ponekad“, rekao je Arijas, „izgleda da samo mora da pogodi najsmešniji šut – kada je samo biti malo solidan i u sebi još uvek dovoljno dobar.“

Talenat osigurava da Alkaraz može da pogodi svaki pogodak u knjizi, ali njegova ukupna vizija igre možda još uvek nije u oštrom fokusu. Anakone bi voleo da Alkaraz razvije „jasniju filozofiju i strategiju“ o tome kako da igra svoje servisne igre, odnosno svoj identitet servera. Da li želi da bude mašina za kečeve? Spot server? Šut, isečak ili telo kao podrazumevani „must have“ drugi servis?

„Veliki igrači koji mogu da urade mnoge stvari dobro još uvek treba da usvoje podrazumevani režim“, rekao je Anakone. „Još nisam siguran da se Karlos tako definisao.“

Moћda ne, ali Alkaraz se pribliћuje. Prijalo bi mu malo sreće na zdravstvenom planu, jer je dobar fizički primerak sa nečim gustim i verovatno izdržljivim u svom telu.

„Jedna od najboljih stvari kod njega je njegova ravnoteža“, rekao je Arijas. „Možete da pogodite preko glave 150 m.p.h. u ćošku i da mislite da ste ga oborili iz ravnoteže, a on i dalje stigne tamo sa leđima pravo, sa ovom velikom, širokom bazom, u ravnoteži. Taj deo njegove igre me je zapanjio.“

Presuda: Sačekajte

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.