Mutua Madrid Open: turnir „dole na zemlji“

Mutua Madrid Open: turnir "dole na zemlji"

Nedavno završeno takmičenje je jedino koje ima podijatriju za sve svoje učesnike: predviđanje povreda analizom otiska stopala i svakodnevnih preliva, Podoactiva ‘duva’

Rublev, Swiatek, Thompson i Korda ili Sorribes i Bucsa su dotakli madridski nebo rukama, ali svi oni, kao i njihovi rivali, pa čak i njihovi treneri i fizički treneri, koji takođe nose sopstveni teret na sebi, to su učinili nogama na zemlji. Nimalo iznenađujuće, to je najveći znak razlikovanja Mutua Opena, jer nijedan drugi turnir na kolo nema svoj inovativni pristup: podijatriju u podnožju terena i integrisanu u medicinsku pomoć. „I nacionalni i strani igrači, uprkos tome što su navikli da se kreću po svetu, pogođeni su činjenicom da taj servis ne postoji na drugim turnirima. Veoma su zahvalni što se pažnja posvećuje nečemu tako važnom i svakodnevnom, jer shvataju da im je to potrebno kada vide da na drugim mestima podijatri deo preuzimaju ili drugi profesionalci ili nije u najboljem prostoru naznačenom ili nema čak ni najbolja sredstva“, objašnjava Džejmi Laraz na čelu zavidne i tražene klinike koju je u Čaja Mágici postavio Podoaktiva, vodeća kompanija u tom sektoru (vodi računa o podnožju pola lige, nacionalnog tima i zvezda svih vrsta sportova), koje su osnovala braća Viktor i Havijer Alfaro, a nedavno je dodeljena i Nacionalna nagrada za umetnost i nauku primenjena na sport.

„Stopalo tenisera je jedno od najmučnijih u elitnom sportu. Očigledno, na ovom nivou profesionalizma ne nalazite ih u veoma katastrofalnom stanju, jer svi oni imaju visokokvalifikovan medicinski tim, ali kao rezultat različitih tipova podloga, i sa toliko startova i kočnica u igri, to je stopalo koje generiše mnogo stresa i koje zahteva mnogo svakodnevne nege kako ne bismo morali da prestanemo sa treninzima i mogli da nastavimo da se takmičimo“, upozorava on.

„Radimo u dve faze, jednoj u kojoj proveravamo podršku stopala kroz dobru biomehaničnu studiju u kojoj analiziramo otisak stopala i otisak stopala, i koja nam, zahvaljujući kinematičkom sistemu patentiranom od strane Podoaktive, omogućava da proučavamo igrača bilo na traci za trčanje ili u sportskom gestu. Na taj način, Možemo da sprovedemo krojačke tretmane i dizajniramo prilagođene insole ako je potrebno sa ciljem da sprečimo povrede i preopterećenost u oblastima koje teniser najviše trpi: Ahilova tetiva, koleno, đon stopala, peta… Plantarni fasciitis i uganuća zbog nestabilnosti zgloba su najčešće patologije.“

Stopalo tenisera je jedno od najmučnijih u elitnom sportu; Izaziva mnogo stresa i zahteva mnogo nege

Jaime Larraz (Podoactiva podiatrist at the Mutua Madrid Open)

U drugoj fazi se boriti da se dobije briga o Džejmiju Larazu i njegovom timu. „Trudimo se da napravimo totalno palijativni lek. Nakon igre maksimalne potražnje, stopala se završavaju važnim vremenskim uslovima: žuljevi, žuljevi, pukotine, plikovi, urasli ili zadebljali nokti na nogama, modrice ispod nokta zbog mikrotraume proizvedene učestalim udarom i bilo kojom vrstom afektacije usled hipersvajanja…„, objašnjava o stanju stopala posle nekoliko setova.

„Ali imamo garanciju da, uz dobar nadzor, stopalo može da bude u gotovo savršenom stanju od jednog do drugog dana da bi se ponovo takmičilo. Samo pomisli. Neki igrači, zbog svojih anatomskih karakteristika ili prethodnih povreda, pokušavaju da se zaštite pre treninga ili igranja, pa provodimo vreme premošćavanje ili im nudimo zaštitu; da proverimo, kroz nesole, da li su korekcije vlage, stabilnosti i udobnosti adekvatne… Čak i posle tuširanja vidimo kako stopalo ponovo radi da ga optimizuje“, detaljno opisuje o nevidljivom radu između svake pojave zvezda.

Podijatrija u svetu sporta i tenisa posebno je od suštinskog značaja istovremeno kao hiper-važan, zato to zahtevaju od nas“, kaže čovek sa najviše Prijatelji mutua.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.