Rim WTA pregled: Da li će Velika 3 Sviateka, Sabalenka i Rajbakina produžiti svoju vladavinu?

Rim WTA pregled: Da li će Velika 3 Sviateka, Sabalenka i Rajbakina produžiti svoju vladavinu?

A љta je sa ћenom koja je zapravo rangirana kao broj 3, Koko Gauf? Radujem se Foru.

Prošle nedelje u Madridu, muška manifestacija je bila ta koja je pružila iznenađenja i, nažalost, povrede, dok je ženski žreb otišao u formu. Izuzetno tako: No. 2 seme Aryna Sabalenka je u taj-brejku trećeg seta u polufinalu izjednačila na br. 1 Iga Swiatek u još jednom taj-brejku trećeg seta. WTA’s Big 3 se, činilo se, vratio, a rivalstvo između Sviateka i Sabalenke dostiglo je novi vrhunac.

Mogu li to da urade ponovo u Rimu? Da li bi uopšte želeli, sa Rolan Garosom iza ugla? Sviatek, Sabalenka i Rajbakina, zajedno sa većinom ostalih top 20 turneja, poređani su na početnim kapijama foro italika. Evo pogledajte kako bi njihova trka za titulu mogla da se odigra.

Kliknite ovde za kompletan crtež.

Sviatek će provesti 102.

Sviatek će provesti 102.

Prvi kvartal

Sviatek je ove godine naučila da voli madridski šljaku, ali joj je uvek bilo prijatno kod Rima. Ona je dvostruki šampion ovde, sa rekordom 14-2. Dok se u subotu tri sata borila sa Sabalenkom, novoproduženi raspored od 1000 događaja trebalo bi da joj da dodatnih dan ili dva pre nego što ponovo počne da melje.

Swiatekov kvartal ne predstavlja nikakve očigledne prepreke. Drugi nosilac je Marketa Vondrousova, koja je sa 0:3 protiv Ige i do sada je imala običnu sezonu u najboljem izdanju 2024. Veće interesovanje mogao bi da bude mogući susret 16. kola sa Ekaterinom Aleksandrovom, koja je uznemirila Sviateka u Majamiju u martu.

Takođe ovde: polufinalistkinja Madrida i jednom finalistkinja Rima Medison Kiz.

Polufinalista: Swiatek

Koko Gauf je bivša finalistkinja Rolan Garosa, a polufinalista Rima.

Koko Gauf je bivša finalistkinja Rolan Garosa, a polufinalista Rima.

Drugi kvartal

Gde sve priиe o Velikoj 3 ostavljaju ћenu koja je zapravo treжa na svetu, Koko Gauf? Do sada nije imala sezonu na šljaci za pamćenje, izgubila je od Marte Kostjuk u četvrtfinalu u Štutgartu, a od Kiza u 16. kolu u Madridu. Međutim, poraz od Kiza je bio blizu, a Koko jeste napravila polufinale u Rimu još 2021. godine. Ona bi u svom drugom meču mogla da igra protiv bivše šampionke Rolan Garosa Barbore Krejčikove.

Zheng Qinwen, prvo seme na drugoj strani ovog dela, takođe dolazi kao znak pitanja. Finalistkinja Australijan opena poslednja tri meseca gazi vodu, a povukla se sa povredom noge u Madridu. Međutim, 21-godišnjak je pre godinu dana u četvrtfinalu u Rimu.

Mečevi prvog kola za gledanje:

  • Naomi Osaka protiv Klare Burel
  • Paula Badosa protiv Mira Andreeva

Polufinalista: Gauff

Treći kvartal

Rajbakin serv-baziran, offense-first stil ne bi izgledao prirodno za glinu, ali je uspela da se pomuči sa titulom u Rimu prošle godine. Ona igra jednako dobro na površini 2024. godine, pošto je pobedila u Štutgartu i plasirala se u polufinale Madrida. Sve to sugeriše da će biti tamo na poslovnom kraju ovog turnira sledećeg vikenda.

Ko bi mogao da joj stane na put? Igračica koja štrči je Danijela Kolins, koja je prošlog meseca pobedila Rajbakinu u finalu Majamija.

Takođe ovde: Marija Sakari, Viktorija Azarenka, Karolina Garsija, i prošlogodišnja finalistkinja Anhelina Kalinina.

Polufinalista: Rajbakina

Polufinalni protivnici u Madridu, a Rim?

Polufinalni protivnici u Madridu, a Rim?

Četvrti kvartal

Sabalenka kaže da je srećna što ima još nekoliko dana posle Madrida da se spremi za Rim. Tranzicija joj 2023. nije išla tako dobro: posle pobede u Madridu, izgubila je od Sofije Kenin u svom openu ovde. Generalno gledano, ovo nije bio Sabalenka turnir; Njen rekord u Foru je samo 4-5.

Da li će Sabalenka patiti od još jednog mamurluka, pošto je u subotu proćerdao meč poene protiv Sviateka? Ili će biti motivisanija zbog tog poraza? U njenoj četvrtini ima dobrih igrača, među kojima su Dajana Jastremska, Elina Svitolina, Ana Kalinskaja, Jelena Ostapenko i Ons Džabeur. Kenin je takođe ovde, ali bezbedno na drugoj strani odeljka.

Polufinalista: Sabalenka

Polufinale: Swiatek d. Gauff; Rybakina d. Sabalenka

Finale: Rybakina d. Swiatek

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.