Pregled ATP-a u Rimu: Đoković i Nadal unutra, Grešnik i Alkaraz izašli

Pregled ATP-a u Rimu: Đoković i Nadal unutra, Grešnik i Alkaraz izašli

Gledajući unapred potencijalno nepredvidiv završni masters na šljaci 2024.

Presuda je još uvek doneta, barem za mene, o tome da li su dvoneći Masters 1000-te bolje ili gore od jednonedeljnih verzija starih. Ali lepo je imati malo više vremena – odnosno dan ili dva – da udahnete i opremite se za Rim posle Madrida.

Možda mislite da bi dodatni odmor pomogao da se povrede igrača zadrže na odstojanju, ali avaj, to nije slučaj ove godine. Dve najsjajnije mlade zvezde turneje, Karlos Alkaraz i Janik Grešnik, povukli su se iz Rima — Španac sa problemom sa rukom, Italijan sa problemom sa kukom.

Sa vedrije strane, Novak Đoković se vraća ove nedelje, a branilac titule Daniil Medvedev, koji se takođe povredio u Madridu, ostaje u žrebu. A Rafael Nadal će moći da se oprosti, na terenu, a ne van njega.

Rim, gde je Đoković šestoplasirani šampion, često je mesto gde bira i sabere svoju igru na šljaci pre odlaska u Pariz.

Rim, gde je Đoković šestoplasirani šampion, često je mesto gde bira i sabere svoju igru na šljaci pre odlaska u Pariz.

Prvi kvartal

Da li je Đoković bio pravi pobednik Madrida? Ostajući kod kuće, izbegao je povrede koje muče Alkaraz, Grešnik i Medvedev, pa se možda vratio na vrh liste favorita Rolan Garosa u tom procesu.

Ipak, trenutno stanje mu je i dalje u fluksu. Dok je Đoković imao dovoljno dobar nastupi da se plasira u polufinale u Monte Karlu, on se takođe nedavno rastao sa svojim glavnim trenerom i fizioterapeutima. Rim, gde je Đoković šestoplasirani šampion, često je mesto gde bira i sabere svoju igru na šljaci pre odlaska u Pariz.

Ove godine, drugi nosilac u Đokovićeve četvrtine je čovek koji ga je pobedio u Monte Karlu, Kasper Rud; mogli bi da se naрu u odajama. Osim toga, ovo izgleda kao deo za upravljanje. Među ostalim semenkama su Ben Šelton, Francisko Čerundolo i Karen Kačanov.

Polufinalista: Đoković

Drugi kvartal

Aleksandar Zverev i Grigor Dimitrov počeli su 2024. izuzetno dobro. Dimitrov je pobedio u Brizbejnu i plasirao se u finale u Majamiju; Zverev se plasirao u polufinale Australijan opena i Majamija. Svaki je izgledao dobro da nastavi sa tim dobrim trčanjem tokom glinenog zamaha. Međutim, godišnja doba su duga, a za većinu smrtnika dolaze sa zatišjima i tu su se sada našli Nemac i Bugarin. Zverev je za sada samo 4:3 na šljaci, Dimitrov 3:2.

Međutim, sa povlačenjem u Rimu zauzimaju prva dva mesta u ovom kvartalu. Može li neko od njih da počne da preokreće stvari?

Zverev, bivši šampion i finalista ovde, izgleda da bi imao dobru priliku da barem dođe do četvrtfinala. Tri semena koja su mu najbliža su Marijano Navone, Tallon Griekspoor i Aleksandar Bublik.

Dimitrov put je moћda roker. On bi u trećem kolu mogao da se suoči sa lokalnim favoritom Lorencom Musetijem, a potom ili sa Tejlorom Fricom iz Sebastijana Korde.

Polufinalista: Zverev

Treći kvartal

Pre nego što je počela glinena ljuljaška, četvrtina koju su predvodili Andrej Rublev i Stefanos Cicipas je možda delovala pomalo meh. Međutim, sada kada su Grk i Rus osvojili prva dva mastersa na šljaci, u Monte Karlu i Madridu, ova sekcija ima posledice.

Rublev je najviše seme i ima najviše zamaha. Pitanje je da li ima izdržljivost nakon što je prevazišao borbu sa misterioznom bolešću u Madridu. Prvo seme sa kojem bi mogao da se suoči je Artur Fils.

Cicipas je izašao iz kapije glinenom brzinom pre nego što se ohladio u Madridu. Љto bi trebalo da ga uиiti opasnim u Rimu. On ima teћu polovinu svog dela; Ili Aleks de Minaur ili Feliks Auger-Alijasime bi mogli da mu budu protivnik u rundi od 16.

Takođe ovde: Mateo Beretini, koji startuje protiv sunarodnika Italijana Stefana Napolitana.

Pobednik: Tsitsipas

Rafa će započeti svoju poslednju kampanju na Foro Italiku protiv kvalifikanta; pobednik će igrati protiv Huberta Hurkača.

Rafa će započeti svoju poslednju kampanju na Foro Italiku protiv kvalifikanta; pobednik će igrati protiv Huberta Hurkača.

Četvrti kvartal

Medvedev se probio sa svojom prvom titulom na šljaci u Rimu prošle godine. Da li će biti spreman da ga brani, pošto se krajem prošle nedelje povukao sa povredom kuka u Madridu? Ako jeste, možda ima Alehandra Davidovića Fokinu, Tomija Polar Frances Tiafoe da prođe u ranim rundama. Na drugoj strani ovog dela, Holger Rune i Hubert Hurkacz su vrhunsko seme.

Ali oni ovde nisu čuvene ličnosti: Rafael Nadal će započeti svoju poslednju kampanju na Foro Italiku protiv kvalifikanta; pobednik će igrati protiv Hurkača.

Hubi je bio poslednji protivnik Rodžera Federera na Vimbldonu. Da li bi on mogao da bude Rafin poslednji neprijatelj u Rimu?

Polufinalista: Rune

Polufinale: Đoković d. Zverev; Cicipas d. Rune

Finale: Tsitsipas d. Đoković

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.