Andrej Rublev mitinguje, a onda nadmudri, Feliks Auger-Alijasime za osvajanje titule u Madridu

Andrej Rublev mitinguje, a onda nadmudri, Feliks Auger-Alijasime za osvajanje titule u Madridu

Rublev sada ima 2-3 u karijeri na ATP Masters 1000 finalu, a obe pobede dolaze na šljaci.

Dan nakon ženskog finala Mutua Madrid Opena između svetskog br. 1 Iga Sviateka i sveta br. 1 Arjana Sabalenka je trajala više od tri sata i završila u taj-brejku finalnog seta, finalu u muškom setu – u kojem su nastupila dva komparativno iznenađujuća finaliste, Feliks Auger-Alijasime i Andrej Rublev – skoro da su sledili taj primer. Na kraju dva sata i 48 minuta igre, sedmi nosilac Rublev je bio taj koji je odšetao od Caja Mágice sa svojom drugom krunom u karijeri ATP Masters 1000 iza pobede od 4-6, 7-5, 7-5.

Neprimećen, ali ponovo oživeo, bivši svetski broj 6 Auger-Aliassime imao je skraćeni put do svog prvog finala Mastersa 1000 u karijeri, dobivši dva penzionisanja i šetnju— ovo drugo od no. 1 nosioca i šampiona Australijan Opena Dženika Grešnika – da bi stigao do finala. A za početak meča, izgledalo je kao da je, možda, još jednom bio u prednosti fizički. Kanađanin se utrčao u vođstvo od 4:1 protiv savladanog Rubleva, koji je duplom greškom postigao prva dva poena na meču.

Ali polako, plima se okrenula. Kako je vreme meča nastavilo da raste, tako je i Rublev energijom, a kada mu se ukazala prilika u drugom setu, nasrnuo je. Prvih 11 gemova je prošlo uz malu pretnju na servis bilo kog čoveka — Auger-Aliassime je spasao jedini brejk poen sa kojim se suočio, u šestom gemu – ali nije bilo takvog bekstva za Kanađanina u 12.

U trećem setu, Kanađanin je morao da spreči održiv pritisak Rubleva, i izdaju sopstvenog tela. Lekarsku pomoć dobio je na dve uzastopne promene, mada nije dobio zvaničan medicinski tajmaut, a spasao je prvih pet brejk poena sa kojima se suočio: dva u 12-minutnom uvodnom servis gemu, još dva manje od 2:1 i još jedan u osmom gemu.

Ali nije mogao da spasi љestinu. Na 30-30 u 12. utakmici, Auger-Alijasime je dugo udarao bekhendom da bi zatvorio dug miting, ne mogavši da parira nemilosrdnom napadu Rubleva sa zadnje strane terena. Potom je duplom greškom napao drugi servis koji je promašio daleko široko, da bi Rubljevu predao titulu.

Rublev je u Madrid ušao u niz poraza od četiri meča i nije pobedio u mečevima iza leđa od kontroverznog neispunjavanja obaveza iz polufinala na Duty Free Tennis Šampionatu u Dubaiju 1.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.