Rublev je dostojan naslednik Safina u Madridu 20 godina kasnije

Rublev je dostojan naslednik Safina u Madridu 20 godina kasnije

Muskovite je pobedio Aliassimea u tri seta i drugi je teniser iz svoje zemlje koji je upišeo svoje ime na listi pobednika

Andrej Rublev je imao šest godina kada je Marat Safin krunisan 2004 godine na Mastersu 1000 u Madridu. Turnir je odigran na Rockódromo de la Casa de Campo na zatvorenom tvrdom terenu i datum je bio mesec oktobar.

Rublev, koji je od detinjstva imao Safina za idola, etarirao je svojim stopama u španskoj prestonici. Andrej je u nedelju osvojio Mutua Madrid Open. na glini i u mesecu maju, nakon stavljanja tačke na otpor Felix Auger-Aliassime, 6-4, 5-7, 7-5, za 2 sata i 48 minuta. Feliks je završio sa duplom greškom.

Kanađanin, koji je prošao tri runde zbog povrede protivnika, uključujući i poslednje dve, ukazao na nedostatak takmičarskog tempa u ključnom trenutku protiv nadmoćnijeg protivnika na šljaci. Ne uzalud, Muscovite je osvojio 5 od svojih 15 titula na toj površini ni na jednom od Aliassimeovih. Među njima je bio i TMS poput onog u Monte Karlu, u svom izdanju za 2023. godinu.

Naslovna Za Felixa

Omiljeni uslovi Amerikanca su u zatvorenom prostoru – finale je odigrano sa krovom na krovu zbog kiše – ali glina mu nije omiljeni teren. Rublev je uspeo da se pridruži dugoj listi penzionera u Madridu. Stigao je na turnir bolestan i sa prolaskom dana i uzimanjem lekova osećao se bolje. Mnoge sumnje su bile prisutne u njegovom reketu posle četiri poraza: Jiri Lehecka (Indijan Vels), Tomaš Mačak (Majami), Aleksej Popirin (Monte Karlo) i Brendon Nakašima (Godó).

Aliasime je uzeo uvodni set jer je bio neizmeran na servisu, sa prosekom od preko 205 kilometara na sat. Išao je 4-1 i 40-0. Onda je Rublev počeo da igra u finalu, dok taj trenutak nije nestao. Čak je imao i 5-za-5 loptu. Nije mogao to da iskoristi jer je projektil poslat na 209 km/h sa druge strane mreže.

Rus je mogao brže da se ponovo uključi u meč da je iskoristio brejk poen na 3:2 u narednom meču. Na kapiji iznenadne smrti, Kanađanin je posrnuo na servisu i njegov protivnik je potegao. Jednakost je podsećala na onu koja je dan ranije doživela između Ige Sviateka i Arje Sabalenke.

Aliassimeovi grčevi

Svako je mogao da pobedi, ali Feliks je izgledao umornije. Morao je da traži da fizioterapeut bude prisutan U svakoj od razmena dobijate masažu na nogama kao poslediče grčeva.

Sa 26 godina Rus se etablirao u prvih 10 na svetu. Sletela je u Čaja Mágicu na osmo mesto i ostavila ga među šest najboljih tenisera na planeti, pobedivši Kaspera Ruda i Stefanosa Cecipasa, koji je upravo igrao finale u Monte Karlu i Barseloni.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.