Da li su povrede u Madridu posledica fizičkosti sporta ili zahteva turneje?

Da li su povrede u Madridu posledica fizičkosti sporta ili zahteva turneje?

Ove nedelje u emisiji Servirano sa Edijem Rodikom, on, Džon Verthajm i gost dr Džošua S. Dines razgovaraju o izazovima sa kojima se igrači suočavaju na svim nivoima takmičenja.

Povrede su bile jedna od glavnih priča poslednje dve nedelje Mutua Madrid Opena, bar što se ATP-a tiče, od povrede kuka Janika Grešnika i problema sa rukom Karlosa Alkaraza, do penzionisanja Na sredini meča Daniila Medvedeva i Jiržija Lehecke – da ne pominjemo nastavak spektra ukupnog zdravstvenog stanja Rafaela Nadala.

Razgovor se nastavlja u ovonedeljnoj epizodi Služio sa Andy Roddick-om, gde bivši svetski broj 1, novinar Džon Verthajm i gost dr Džošua S. Dines razgovaraju o izazovima sa kojima se igrači suočavaju na svim nivoima takmičenja.

„Grešnik je trenirao u teretani u Madridu, dizao se jer je morao da radi svoje dizanje ciklusa tokom tih događaja, jer nema slobodno vreme“, rekao je Rodik. „Jesam li idiot što mislim da bi ove nedelje bilo bolje potrošiti namerno biti negde gde ne menjaš vremenske zone, površine itd?“

Gledajući u Rim (gde se Grešnik neće takmičiti, pošto je zvanično najavio povlačenje u subotu), Verthajm postavlja pitanje da li je to sport ili turneja koja pogađa toliko igrača.

Domaći favorit zvanično se povukao iz Rima u subotu zbog dugotrajne povrede kuka.

Domaći favorit zvanično se povukao iz Rima u subotu zbog dugotrajne povrede kuka.

„Buzzword sa ovim mladim sportistima je preterano isušio“, dodao je Dines, poznati sportski ortopedski hirurg i doktor Dejvis kup reprezentacije SAD. „Svi su toliko fokusirani na stipendije ili na profesionalno pretvaranje, a treneri sa druge strane vide da postoji grabež novca, tako da mislim da je to multifaktorski, ali mislim da je skuvati to nekako preterano, i da budem fer, na mnogo višem nivou.

„Sada je sve reli od 20, 30 hitaca gde nema brzih poena, nema lakih poena, tako da mislim da je verovatno sve navedeno.“

Sa konkurentnim zahtevima na visokom nivou svih vremena, oporavak igrača ponekad zauzima zadnje sedište u smislu prioriteta.

U svom prvom polufinalu Mastersa 1000, 22-godišnji Lehecka je završio samo šest utakmica.

U svom prvom polufinalu Mastersa 1000, 22-godišnji Lehecka je završio samo šest utakmica.

„Odmaranje u hotelu, čak i ako je to „Four Seasons“, znajući da ćete igrati sledećeg dana, potpuno je drugačije nego biti negde drugde što je zaista vaš dom, sopstveni krevet, sopstvena rutina, (da) se zaista odmorite“, kaže Dines. „Kao navijač, volim da gledam te turnire. Iz perspektive igrača, radije bih obavio posao, a onda se oporavio.“

S tim što je Dinesova praksa skalirala većinu sportova i sportista širom zemlje, razgovor o tenisu je brzo upoređivan sa drugima.

„NFL (igrači dobijaju) sedam do osam meseci slobodno; NBA, četiri meseca slobodno; Evro fudbal, tri do četiri meseca slobodno; bejzbol, tri do četiri meseca slobodno“, rekao je Rodik. „Koliko smo psihotični u tenisu da igramo 11, 11 i po meseci godišnje?“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Tennis (@tennischannel)

Diskusije o budućnosti turneje i kako bi predstojeći kalendar mogao da izgleda, još uvek su veoma prisutne. Iako nije sam u sobi za njih, Rodik kaže da se nada da se razmatra oporavak igrača.

„Poslednjih mesec ili šest nedelja kalendara trebalo bi da budu događaji na 250 nivoa za igrače koji treba da stave bodove na tablu da bi zaradila za život narednih godinu dana, a ljudi koji igraju najviše tokom cele godine su gotovi ako to žele“, rekao je on. „Mogao bih da budem br. 4 na svetu i da odigram događaj od 250 ako želim, ako ima smisla, ako postoji jedan sat udaljenosti i želim da ga iskoristim kao blok za trening da dobijem mečeve.

„Mislim da igrači koji igraju najviše tokom cele godine takođe ne bi trebalo da dodaju dve ili tri nedelje u svoju sezonu na kraju godine, ali takođe razumem da momci koji imaju 80, 90 godina na svetu žele da unovče plate jer moraju. Dajte im mesec dana, dajte im šest nedelja, gde je sezona plata, gde je rang sezona, za narednih godinu dana. Ali takoрe, to je izbor, zar ne? Vi zapravo birate da se opredelite za taj raspored za razliku od toga da je on u osnovi samo predstavljen.“

Dok je ovonedeljna epizoda ispod sat vremena u dužini, svaki minut je duboko konverzovan u trendu povrede na turneji, kako je nastao trend i kako to sprečiti. Uključite se u epizodu uživo u nedelju uveče na T2, drugoj mreži Tennis Channel-a, ili uhvatite snimak na Served media kanalima koji počinju TuesDan.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.