Veliko finale ne može biti mnogo čvršće, ili bolje, od melea Ige Swiateka i Aryne Sabalenka u Madridu

Veliko finale ne može biti mnogo čvršće, ili bolje, od melea Ige Swiateka i Aryne Sabalenka u Madridu

Poljak je bio pobednik u subotu, ali i ovo rivalstvo, i potencijal koji ima za budućnost. Neka poиne era Swiatek-Sabalenka.

Teniski mečevi ne dolaze mnogo teže, bolje odigrani ili tesno osporavani od pobede Ige Sviateka 7-5, 4-6, 7-6 (7) nad Arnom Sabalenkom u finalu Mutua Madrid Opena u subotu.

Rivalstvo između njih dvojice gradilo se, u stop i start modu, još od njihovog prvog susreta pre tri godine. Od 2022. godine svaka je osvojila više mejdžorova, nijedna nije dugo ispala iz Top 2, a svaka je izgledala, u različito vreme, kao da će biti igrač turneje budućnosti. Igrali su devet puta, a četiri od tih mečeva su prošla tri seta. Najbolje je bilo prošlogodišnje finale u Madridu, koje je Sabalenka dobila u tri seta.

Do nedelje, doduše, nismo znali koliko ravnomerno mogu da se poklope, koliko mogu da poguraju jedni druge, niti koliko dobar može da bude tenis koji zajedno proizvode. Osećala sam se kao da svaka od njih ima posebnu motivaciju da želi da pobedi u ovoj — Sabalenka da vrati obećavajuću sezonu na pravi put i stavi teških par meseci iza sebe; Swiatek da osvoji turnir koji nikada nije osvojila na svojoj omiljenoj podlozi. Sa uvodnih tačaka došlo je do dodatnog pucanja u vazduhu na stadionu Manolo Santana, dodatnog trzaja do njihovih šuteva, i dodatnog napora obojice da ostanu optimistični i ugrabe kontrolu nad bodovima što je pre moguće.

Tri sata, tri seta, 237 poena, više od 70 pobednika, i bezbroj gunđanja, vrištanja i „Hajde!“ Kasnije, nether od njih je naљao prednost u odnosu na drugu.

„Mislim da je to bilo najintenzivnije, i kao, ludo finale koje sam odigrao“, rekao je Sviatek.

Prva dva seta su osvojena kada je jedna igračica podigla svoju igru na kraju.

U prvom setu, Sviatek je udarala bekhend povratkom, prelomila na 5:5 bekhendom sa linije, a za set se držala asom i pobednikom forhenda. U drugom setu, Sabalenka je odgovorila – šta još?– zamahujući jače i ciljajući bliže linijama. Pošto je Sviatek servirao na 4-5, Sabalenka se obrušio na dva užarena pobednika, jednog sa bekhend strane, jednog sa forhend strane, da izjednači.

Ta dva hica su lansirala Sabalenku u treжi. Prelomila je sa još jednim pobednikom forhenda da bi posusti 3:1. Kada je Swiatek izbušila svoj prvi snimak sledeće utakmice u mrežu, njen psiholog, Darija Abramowicz, ustala je da je nagovori. Još jedan brejk i meč bi mogao da bude izgubljen. Swiatek je odmah odgovorio. Ovog puta je bio njen red da ubrza svoj tempo, i nivo rizika.

„Osećao sam se kao da su neke (njene) odluke lepe, znate, hrabre“, rekao je Sviatek o Sabalenki. „Tako da sam na kraju samo hteo… takođe budi hrabar.“

„Mislim da je to bilo najintenzivnije, i kao, ludo finale koje sam odigrao“, rekao je Sviatek.

Servirajuжi na 5-6 u treжem setu, Sviateku je bila potrebna sva hrabrost koju je skupio da spasi dva prvenstvena boda. Na prvu je stavila bekhend nekoliko centimetara unutar osnovne linije koju Sabalenka nije mogla da podnese. Na drugoj je pocepala krosover forhend bez oklevanja, i ispalila ga za pobednika.

Taj-brejk je bio jedini način da se odluči meč izjednačen, i ovo dobro odigrano. Možda su to bili nervi ili istrošenost, ali nijedan nije došao do njenog najboljeg u taj-brejku – poeni su osvojeni na promašenim povratnicima i greškama. Ipak, rezultat je ostao blizu i drama je porasla. Sviatek je izjednačio na 5:5 sjajnim servisom tela. Sabalenka je spasila meč loptu asom, a treći meč poen zaradila je na 7-6.

I onda… Sabalenka je napravio tri uzastopne greške. Bekhend se oduћao, povratak se oduћao, drugi bekhend je dugo iљao, a Sviatek je preћiveo. Posle tri sata, ta tri pucnja su se pokazala kao razlika.

Posle toga, Sabalenka je mogao samo da pohvali Sviateka.

„Verovatno kada sam je slomila u trećem setu, trebalo je da budem više fokusirana na svoj servis“, rekla je Sabalenka. „Ali u isto vreme, nije da sam dva puta krivio. Samo što je igrala odličan tenis i slomila me je.“.

Što se tiče Sviateka, ona je rekla da je prva dva seta provela pitajući se da li će se ikada opustiti i opustiti. Kada se to nije desilo ranije, pokušala je da uzme inspiraciju iz povratka Rafaela Nadala u pet sete u finalu Australijan opena 2022. godine.

„Bio sam u fazonu, ‘O, moj Bože, hoću li se uskoro osećati malo labavije? Swiatek je rekao. „To se nije stvarno desilo, a onda posle dva sata, jeste.“

„Tačno se sećam kada je (Rafa) igrao protiv Medvedeva u Australiji i to mu je kliknulo… Osećao sam se tako. To je dato nadam se da će možda kliknuti, čak i posle dva sata.“

Poljak je bio pobednik u subotu, ali i ovo rivalstvo, i potencijal koji ima za budućnost. Neka poиne era Swiatek-Sabalenka.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.