Pik dana: Aryna Sabalenka vs. Iga Swiatek, Mutua Madrid Open

Pik dana: Aryna Sabalenka vs. Iga Swiatek, Mutua Madrid Open

Sviatek je bila naš izbor za pobedu na ovom turniru, ali da li će završiti posao protiv igračice koja ju je pobedila u prošlogodišnjem finalu?

Ako slušate Tenis Bets uživo, verovatno znate da imam Igu Sviatek da osvojim Mutua Madrid Open na +150 kvota. Igrala sam to na tržištu budućnosti pre turnira, i mislim da ne bi bilo pametno da se ogradim od toga dok se priprema da se suoči sa Arnom Sabalenkom u finalu. Swiatek je veliki favorit za pobedu u meču, tako da se osećam stvarno dobro zbog toga gde ona stoji. Međutim, potpuno razumem ako neko želi da se ogradi od te predstave. A najbolji način da to uradite je da uzmete Sabalenka +4,5 gemova ili +1,5 setova, jer vam to daje mogućnost da potencijalno pogodite dva puta. Ali znam da ima mnogo ljudi koji samo gledaju da odigraju ovaj meč sami. I ako je tako, verovatno bih predložio polaganje 3.5 igre sa Swiatekom.

Znam da je Sabalenka pobedila Sviatek u tri seta u finalu Madrida 2023. godine, ali Poljakinja je napravila neke izmene u svojoj igri. Sviatek je potpuno reorganizovao svoj zahtev za servis, a to je rezultiralo najboljom godinom njene karijere servera. Procenat njenog držaja trenutno je visok 82,8 odsto u karijeri, što je u odnosu na 80,3 odsto 2023. godine. Ona takođe zarađuje 67,8 odsto svojih prvih servisa u karijeri, što je više u odnosu na 65,5 odsto prošle godine. To možda ne izgleda kao veliki skokovi, ali prave veliku razliku – posebno ako se uzme u obzir da je Sviatek i dalje najbolji povratnik na svetu. Nije slučajno što je Sviatek pobedila u karijeri sa 88,6 odsto svojih mečeva 2024. godine.

Ako se Sviatek drži malo lakše nego inače, ona ima mogućnost da obriše pod sa Sabalenkom – naročito na glini. Znam da je Sabalenka dvostruki šampion Madrida, dok Sviatek nikada nije pobedio na ovom takmičenju. Međutim, Sabalenka je serviranje izgledalo malo klimavo u poslednjih nedelju dana, i to mora brzo da shvati. Ako duplom greškom i plasmanom servira u ložu protiv Sviateka, Poljak će joj redovno prekidati servis.

Sviatek je napravila i neke izmene u svom forhendu, što ga čini malo bržim i kompaktnijim. To je deo razloga što je imala neke grube istezanja sa te strane 2023. godine. Međutim, za nju sve izgleda prirodnije 2024. godine, a promene koje je napravila u svom forhendu posebno su važne na bržim turnirima. I ovo je moћda glineni teren, ali igra brћe od ostalih zbog visine. Dakle, Sabalenka, koji je već jedan od najmoćnijih igrača na svetu, nateraće Sviateka da brzo dođe do robe na ovom meču. A brži forhend će joj to omogućiti. Jedna od jedinih slabosti u Sviatekovoj igri bila je ta što moćni igrači povremeno mogu da požure njen proces. Ali trebalo bi da vidimo manje toga dok Sviatek nastavlja da napreduje.

Sviatek bi trebalo da bude motivisan da se povrati od prošlogodišnjeg poraza od Sabalenke, a motivisani Sviatek je opasan. Videli smo je kako reaguje na gubitke apsolutno besprekornim nastupima u prošlosti. Pogledajte samo šta je uradila Koko Gauf od poraza od nje u Sinsinatiju. A Sviatek će jedva čekati da osvoji ovu titulu po prvi put u karijeri. Kad smo već kod toga, sviđaju mi se Sviatekove šanse da donekle lako pobedi u ovom meču. Njena sposobnost da se vrati čini lopsided set vrlo verovatnim.

Lean: Swiatek -3.5 Games (-164)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.