Preview: Iga Swiatek, Aryna Sabalenka run it back with another all-Top 2 Madrid final

Preview: Iga Swiatek, Aryna Sabalenka run it back with another all-Top 2 Madrid final

Da li je svet br. 1 spreman da pobedi na usamljenom zapaženom takmičenju na šljaci koje je izmičelo njenom trofejnom kabinetu?

Iga Swiatek vs. Aryna Sabalenka

Postoji jedna stvar koju možemo sa sigurnoću da kažemo ulazeći u ovo finale: Iga Swiatek i Aryna Sabalenka će dati sve od sebe da ne razmišljaju jedni o drugima.

„Glavna strategija za mene je samo da se fokusiram na sebe i ostanem agresivna i samo verujem svojim šutevima i to je to“, kaže Sabalenka.

„Sigurno će to biti izazov… i težak meč“, kaže Sviatek. „Biću spreman. Fokusiraću se na sebe.“

Njih dvojica se sastaju prvi put od WTA finala 2023.

Njih dvojica se sastaju prvi put od WTA finala 2023.

To ima smisla, jer do sada svaka žena ima prilično dobru predstavu za šta je druga sposobna. Ovo je 10. susret WTA br. 1 i 2, i njihovog drugog uzastopnog madridskog finala. Sviatek ukupno vodi 6-3 i 3-1 na šljaci. Ali ako ћelimo da dobijemo hiperlokalno, Sabalenka vodi 1:0 na ovoj glini. Ona je prošle godine ovde pobedila u njihovom finalu u tri seta, u, kako kaže, „najboljem meču koji sam ikada odigrala, posebno na šljaci“.

Njih dvojica su išli veoma različitim putevima do revanša. Sviatek je bila nemilosrdna, čak i po svojim uzvišenim standardima za dominaciju na ovoj površini. Pet setova koje je osvojila bilo je 6:1, a kada je ispustila set, do Beatriz Hadad Maia, projurio je kroz sledeća dva, 6-0, 6-2. Sabalenka je, nasuprot tome, iљao kružnim putem. Četiri od njenih pet mečeva prošla su tri seta, a morala je da se vrati sa deficita od 6-1, 3:1 protiv Elene Rajbakine u polufinalu.

U prošlosti, kada je događaj na 1000 nivoa bio svakodnevni melje, to bi ugrozilo Sabalenku. Ali sa produženim rasporedom i dodatnim danima odmora, trebalo bi da bude na nivou fizičkog terena sa Sviatekom. Što se tiče njihovih igara, ovo su dva premijerligaška bejzbol udarca u WTA, a ni jedna ni druga nemaju veliku prednost u odnosu na drugu kada su u pitanju njihovi kopneni udarci. Sabalenka ima jači servis, ali i onaj koji je bio sklon slomovima u tesnim trenucima.

Njihovo zdravlje, njihova forma, stavovi, rangiranje i istorija – četiri od njihovih devet mečeva otišli su u tri seta – sve ukazuju na dostojnu reprizu njihovog finala 2023.

Ima li nešto što ukazuje na to ko bi mogao da bude pobednik?

Sabalenka je više testirana, a vratila se iz velikog deficita protiv Rajbakine, pa ne bi trebalo da paniči ako ponovo zaostao. Ona je takođe izgubila poslednji susret sa Sviatekom, na WTA finalu u novembru, tako da bi je to moglo motivisati da što pre preokrene situaciju protiv najvećeg rivala.

Ali Swiatek je bila mnogo doslednija u Madridu, i ovo je jedini od ženskih velikih događaja na šljaci koji nije pobedila. Trenutna kraljica gline ne sme više da dozvoli da to stoji, zar ne?

Pobednik: Swiatek

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.