Koliko je Španaca bilo svetski broj 1 u tenisu?

Koliko je Španaca bilo svetski broj 1 u tenisu?

Arantxa Sánchez Vicario je bio svetski lider u singlu i dublu

LUzdizanje Marcel Granollers na broj 1 na svetu u modalitetu dublova, zajedno sa Horaciom Zeballos, stavlja tenisera Barselone na listu španskih tenisera koji su Led globalni grafikoni reket sporta. Čiji su broj jedan najkasniji u ovom sportu, pošto je tenis bio možda prvi sport koji je uspostavio zvaničnu svetsku rang listu. Ukupno, sa Granollersima, španski tenis je imao 11 broj 1, i 12 pobeрenja.

Španski teniseri koji su bili broj 1 u svetskom singlu

Hronološki, prvi bi bio Manolo Santana, mada treba napomenuti da je njegov svetski broj 1 bio Nezvanični. U vreme kada je stigao do njega (1965-66), teniska kola su i dalje koegzistiraju Profesionalac i ‘amater’. Manolo je igrao kalendar drugog. Ovo nije imalo zvaničan rang, ali su prihvaćeni kao validne one koje su osnovali specijalisti kao što su Ned Poter ili Lens Tingej. Ovo je stavilo Manola na mesto lidera posle finala Dejvis kupa 1965.

Manolo je uspeo Arantxa Sánchez Vicario, što bi bila Prvi da zauzme mesto ‘zvanično’ za naš tenis. Posle sjajne 1994. godine, u kojoj je osvojila Rolan Garos i US Open, stigla je do prvog mesta na WTA pošto je igrala finale Australijan opena 1995. Posle nje bi došao prvi zvanični vođa muškog kola, Karlos Moja, koji je bio posle turnira u Indijan Velsu 1999. Za ovu bi se to dogodilo Huan Karlos Ferero, 2003.

Do ovog trenutka, svi svetski broj 1 singlovi u španskom tenisu bili su broj 1 sa akumuliranim poenima. posle poraza u finalu -ili polufinalu, kao u sluиaju Moje. Ferero je izgubio us open. Trend je obrnut kada Rafael Nadal To je bilo posle pobede Olimpijska zlatna medalja u Pekingu 2008. Njegova karijera izgleda do kraja, ali. 22 Grend slema gledaju ga. On je takođe osvojio još sedam titula te godine. Među njima su Rolan Garos i Vimbldon.

Garbiñe Muguruza Bila je, 2018. godine, poslednja predstavnica španskog tenisa na broju 1 na svetskoj rang listi za žene. Osvojio je Rolan Garos i Vimbldon. Konačno, 2021 Karlos Alkaraz Uzdigao se na ATP Svet Br. 1. Njegova borba za tu poziciju još uvek traje i verovatno će još dugo trajati.

Koliko je Španaca bilo svetski broj 1 u tenisu?
Koliko je Španaca bilo svetski broj 1 u tenisu?Mutua Madrid Open

Španski teniseri koji su u dublu bili broj 1 na svetu

U dublu, prvi koji je zauzeo mesto je bio Emilio Sánchez Vicario, 1989. Njegov uobičajeni partner Serđo Kasal, sa kojim je bio osvajač olimpijske medalje u Seulu 88, ostao je na broju 3. Njegova sestra Arantxa dostigao svet br. 1 u dublu 1995. nedelju dana nakon što je stigao do pojedinačnog vođstva. Ukupno je osvojio četiri Grend slem titule.

I deset Grend slem titula, uključujući šest Rolan Garosa, kao i dve olimpijske medalje i WTA finale Virdžinija Ruano, koji je takođe stigao do Svetskog br. 1 u dublu 2003.

Španski teniseri koji su bili svetski broj 1 juniori

Konačno, u juniorskoj kategoriji možemo izbrojati još dva svetska broja 1: 1986. zauzeo je poziciju Havijer Sančez Vikario. 2021. godine, Martín Landaluce.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.