Andrej Rublev ide od pada do sijanja kanališući emocije u „pravim pravcima“

Andrej Rublev ide od pada do sijanja kanališući emocije u "pravim pravcima"

Na putu do finala Mutua Madrid Opena, i post-default samokontrole koja mu je pomogla da dođe tamo.

Andrej Rublev je svoje polufinale u Madridu započeo u petak na poznat način: sa odsjajem smrti u pravcu svog trenerskog tima.

Bio je to izgled čoveka koji je tek počeo meč baš onako kako nije želeo: promašivši forhend i ispustivši uvodni servis gem protivniku Tejloru Fricu. Rublev je iskakao iz jednog od najboljih nastupa i najvećih pobeda u karijeri, nad dvostrukim braniocem titule Karlosom Alkarazom. Sada je dao Fricu momentalnu nogu.

Dok je prešao na drugu stranu terena, Rublev je napredovao od blještanja u svoj tim do mrmljanja u njih. Svaki dugogodišnji posmatrač brzonogog Rusa znao je koliko brzo ovakva situacija može da eskalira u potpuni krah. Ovog puta, Rublev je duboko udahnuo, sabrao se i uzvratio.

„Počeo sam zaista tesno“, priznao je posle toga.

Odlazak na pauzu je možda bio blagoslov u prerušavanju, jer je Rublev uspeo da se podseti da je još uvek rano.

„To je samo početak“, rekao je sebi. „Pred nama je dug set.“

Rublev traži svoju drugu Masters 1000 krunu na šljaci (2023 Monte Karlo).

Rublev traži svoju drugu Masters 1000 krunu na šljaci (2023 Monte Karlo).

Rublev je znao da što meč duže traje, i što duže traju mitinzi, to će biti bolje za njega. Dok je protiv Frica imao sniženje od 3:5 u ovom meču, on je i dalje bio viši rangirani igrač, onaj sa Masters 1000 titulom na šljaci, i onaj koji se bolje kreće po površini. Sve se to na kraju i rodilo, pošto je Rublev stekao kontrolu nad poenima sa osnovne linije, i vratio se dovoljno dobro da slomi Frica u svakom setu za pobedu od 6-4, 6-3. Umesto da se zadržava na svojim greškama, ili besni zbog njih, brzo je prešao na sledeću tačku.

Pobedom je stigao do svog prvog finala u Madridu. On je takođe nastavio turnir na kojem je izbio iz dvomesečnog pada.

Rublev je 1. marta neisključen iz svog polufinala u Dubaiju, nakon što je zvaničnik koji govori ruski rekao da je čuo kako psuje na sudu. Od tada do Madrida je prošao 1-4 i izgubio tri uzastopna meča prvog kola. Čak je izašao na svoj opener na jednom od svojih omiljenih turnira, u Monte Karlu. Sada, iznenada, Rublev ima pobedu nad Alkarazom na domaćem terenu, ušao je u svoje peto finale Mastersa 1000, i igra neki od najboljih, najcentrisanijih tenisa u karijeri.

„Barem sam osećao da dobro vežbam, dobro osećam loptu na treninzima, pa sačekajmo trenutak“, rekao je Rublev o svom načinu razmišljanja u poslednja dva meseca.

„Jer u tenisu, hvala što imamo taj sport da sve može tako brzo da se promeni“, rekao je on. „Ne treba da čekamo godinu ili po dana da bismo mogli da se takmičimo. Imamo turnire svake nedelje, a imamo i mnogo velikih turnira“.

Mentalno sam se osećao mnogo bolje. Emocije stavljam u pravom smeru. —Andrej Rublev

Bilo bi razumljivo da je Rublevovo neispunjavanje obaveza iznelo svoje mišljenje iz nekoliko razloga.

Rublev je prvo negirao da je psovao zvaničnika, ili uradio bilo šta vredno neispunjavanja obaveza, i uložio žalbu. ATP ga je, nakon što je pogledao video snimak incidenta, odobrio i omogućio mu da zadrži bodove za plasman i nagradni fond koji je osvojio na tom takmičenju.

Drugo, Rublevova podrazumevana vrednost, kada se to desilo, izgledala je van karaktera. Da, on je emotivan igraи. Da, njegovi pomahnitali, samo-razderani besovi su legendarni i meme-tastični. Ali on generalno čuva svoj bes za sebe. On nije neko ko traži borbe, ili zastrašuje zvaničnike i protivnike, ili se upušta u igre. On je vatreni igrač, ali nije loš glumac, i to ga je učinilo univerzalno popularnim kod navijača i njegovih kolega igrača.

Rublev je nešto kao Huan Martin Del Potro svoje generacije. Voljena figura bez neprijatelja, koja ima igru koja je dovoljno sila da ga odvede u Top 10, ali nedovoljno raznovrsna da mu redovno ugoji Top 5 pobeda ili velike titule. Da li je moguće da njegov neispunjavanje obaveza u Dubaiju pomogne da se to promeni? Može li mu to pomoći da se kontroliše i ostane pozitivniji? Na pitanje Teniskog kanala šta je ključ njegove pobede nad Alkarazom, Rublev je počeo pričom o svom stavu.

„Bio sam u stanju da ostanem od početka meča do kraja meča, a da ne kažem ni jednu reč“, rekao je Rublev uz osmeh. „Čak i ja, nisam mislio da ću moći to da uradim.“

Upitan posle hje pobeda nad Fricom ono što se promenilo za njega ove nedelje, Rublev je ponovo naveo svoju samokontrolu.

„Mentalno sam se osećao mnogo bolje“, kaže on. „Stavio sam svoje emocije u pravim pravcima.“

Rublev će u nedelju ponovo pokušati da ih tamo smesti i osvoji svoju drugu Masters 1000 titulu. Ako to uradi, možda se nađe na kraćoj listi favorita Rolan Garosa nego što je bio u prošlosti.

Od neispunjavanja obaveza i pada do finaliste Mastersa i glavnog kandidata za samo dve nedelje. Kao što Rublev kaže, život u tenisu te brzo stiče. Ali ne prebrzo da bi se nešto naučilo usput.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.