Nikolas Moreno de Alboran otvoreno o nedavnoj borbi za zdravlje sa komplikacijama denga groznice

Nikolas Moreno de Alboran otvoreno o nedavnoj borbi za zdravlje sa komplikacijama denga groznice

Amerikanac će debitovati na Rolan Garosu kasnije ovog meseca, nakon što je zaradio ustaški recipročni džoker majoru na šljaci.

Kasnije ovog meseca, 26-godišnji Amerikanac Nikolas Moreno de Alboran takmičiće se na Rolan Garosu prvi put u karijeri, vrlinom osvajanja najviše poena na šljaci među Amerikancima u sporu za ustaški recipročni džoker u Parizu. Ali ove nedelje, Amerikanac se otvorio nedavnom, mučnom zdravstvenom bitkom koja je mogla u potpunosti da izbaci iz koloseka njegovu tenisku karijeru.

Prošlog leta, nakon što se kvalifikovao i takmičio na JU-Es openu na svom debiju u glavnom žrebu, desna ruka od 18 metara, koja je na koledžu igrala za Univerzitet u Kaliforniji, Santa Barbara, bila je na putu ka gore, a na visokom rangu karijere broj 121. Odlučio je da uzme nekoliko slobodnih dana da poseti neke prijatelje u Dominikanskoj Republici (tamo je živeo 10 godina u mladosti) pre nego što je završio godišnji raspored turnira.

Ispostavilo se da je ta odluka ključna u trenutnom poglavlju njegovog života: nakon što ga je ujeo komarac neposredno pre odlaska, Moreno de Alboran se zarazio denga virusom. Ono što je Moreno de Alboran prvobitno mislio da je slučaj COVID-19, ili gripa, ubrzo je bacilo njegov život na petlju.

„Nikada nisam mislio da ujed komarca može da mi preokrene život naglavačke za nekoliko dana“, kaže on.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Nicolas Moreno (@nicolasmdea)

Više od pet miliona slučajeva denga virusa zabeleženo je širom sveta prošle godine, ali je većina tih slučajeva asimpatična prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Međutim, Moreno de Alboran je upao u mali procenat ljudi koji razvijaju težak slučaj. Simptomi su mu postali takvi da se prijavio u bolnicu u Dominkanu, a ubrzo se Moreno de Alboranovo stanje dodatno pogoršalo. Smršao je 20 kilograma za dve nedelje, a imao je „bolove u mišićima toliko loše, da je (on) jedva hodao ili se kretao u krevetu“. Broj belih krvnih zrnaca pao je na 4.000.

„Ako izgubim više bela krvna zrnca“, rekao je, „stavili bi me u medicinski izazvanu komu.“

„Jedan ujed komarca stavio je sve u perspektivu: sve je oduzeto u sekundi“, nastavio je on. Svi tenis, treninzi, turniri, moji ciljevi za sezonu, stavljeni su na zadnji gorionik.“

Moreno de Alboran je proveo 10 dana u dominikanskoj bolnici pre nego što je otpušten.

Moreno de Alboran je proveo 10 dana u dominikanskoj bolnici pre nego što je otpušten.

Moreno de Alboran je na kraju otpušten posle 10 dana, a igrao je turnire krajem 2023. godine, ali neki simptomi su se zadržali nekoliko meseci, rekao je on. (Njegov mlađi brat Beltran takođe se zarazio u isto vreme.) Nakon što mu je trebalo neko vreme da povrati kondiciju, priča o njegovoj dosadašnjoj sezoni 2024. jedna je od elastičnosti: ove godine je zabeležio prvu ATP pobedu u glavnom žrebu u Delrej Biču, kvalifikovao se za svoj prvi Masters 1000 u Indijan Velsu, a do svog prvog ATP četvrtfinala stigao je na šljaci u Marakešu.

To je, zajedno sa četvrtfinalnim trčanjem na ATP čelendžeru u Rimu, dalo sada svetskom broju 138 dovoljno poena da se izbori za ustaški izazov zasnovan na zaslugama koji će mu dodeliti vajld kartu u Parizu ispred Mičela Krugera i Majkla Mmota.

„Bio je to nezgodan početak, ali polako se vraćam svojim pobedničkim putevima“, zatvorio je Moreno de Alboran svoj video rečima. „Ali gledajući unazad, mogu da budem zahvalan samo na neverovatnoj nezi dominikanskih medicinskih sestara, i vrednim lekcijama naučenim usput.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.