Končita Martínez: „Postoje zelena snimanja u našem ženskom tenisu“

Končita Martínez: "Postoje zelena snimanja u našem ženskom tenisu"

Direktor finala BJK, zadovoljan prvim iskustvom i obećava da će ga unaprediti

Končita Martinez je prošao kroz Mutua Madrid Open u svojstvu trenera – privremenog, za sada – Mira Andreeva a takođe i od Direktor od Billie Jean King Cup Finale, najvažniji ženski turnir po nacijama, koji će se ove godine ponovo održati u Sevilji. Poklapajući se sa početkom WTA 1 000 u Madridu je došla ona Potvrdu kao predsednik. I tokom nje je najavljen žreb u kojem će Španija, čiji je tim bio toliko puta igrač i kapiten, početi takmičenje protiv Poljska. Ove godine turnir menja format i igraće se, od 12. do 20. decembra, za Eliminaciju Direktno.

Za Končitu, njeno prvo iskustvo kao reditelja bilo je „veoma lepo. Zavrљio srećan. To je takmičenje na kojem sam bio Srce, u kojoj sam toliko puta učestvovao i zato sam bio uzbuđen što su me dobili za direktora. Me Ponosan da žele da ponovim.“

Srećna je ne samo što je reditelj, već i zato što „sa Kratko vreme koje smo imali za pripreme i tako dalje, istina je da je prošlo veoma dobro. Bili smo veoma Srećan organizacije. Dobra je vest što ne znamo Sluљaj Ništa o zemljama, kapitenima, igračima itd., jer ako nešto ne uspe, reći će vam. Ali ono što se desilo je da smo mi Čestitao. Zaista im se svidelo što je hotel veoma blizu stadiona, terena, svih svlačionica i soba koje su napravljene, Udobnost Opšte… Takođe je bilo veoma dobro u smislu javnost. Sevilja je posebno učestvovala u popodnevnom zasedanju i ujutru je odvedena u škole, koje su uživale u veoma dobrom tenisu. Atmosfera je bila veoma Pa. Nastavićemo u toj veni i Poboljša koliko god je to moguće, tražeći najbolje za igrače“.

Jedan od problema je bila oskudica Razlika datuma Među Zavrљi i Billie Jean King Kup. Prošle godine, žensko kolo, u Kankunu, završilo je dan Prethodne na početku turnira reprezentacije, u Sevilji, a takođe i kiša prinudno da ih odložim. Ove godine biće malo više slobode, jer će klasični Ženski Masters biti odigran na 2-9 novembar, u Rijadu (Saudijska Arabija). „Bilo je mnogo sastanaka i razgovora, uvek se razmišljalo o tome šta je najbolje za tenisere“, potvrđuje Končita.

Nadam se da ćemo u finalu BJK kupa videti sjajne igrače“.

Končita Martínez, direktorka finala BJK Kupa

Još jedan turnir takođe može imati svoj uticaj: 2024. je olimpijska godina. U predolimpijskim izdanjima BJK kupa, potreba da teniseri učestvuju u BJK kupu ima svoj uticaj. Budite deo reprezentacije u ciklusu Prethodne da bi Igre trebalo da budu odabrane za igre. Može se desiti da neki teniseri koji su u Parizu budu Srećan iz tog razloga, ali i da neki žele da okrugla Njegovi nastupi su njegova zemlja na najvećem svetskom nacionalnom turniru.

„Bilo je mnogo sjajnih igrača koji su igrali u prethodnom kolu, u aprilu, i to je dobra stvar jer kada počnete da igrate turnir onda želite da Završi i pobedi, i svi oni znaju važnost finala Billie Jean King Kupa. Ovo kažem iz sopstvenog iskustva. U aprilu je bilo igrača kao što je Osaka ili Swiatek, i nadam se da će Nazad da budemo u finalu, čak i ako je sada još uvek rano da ga preteknemo.“

Treba napomenuti da je Iga Swiatek, upitan o tome, potvrdio da „želim da Završi posao sa timom.“ Drugim rečima, najverovatnije će ga španska reprezentacija imati pred sobom.

Končita, sada, vidi španski tim spolja ali, logično, uvek izbliza. Ovako je opisao nedavno penzionisanog Garbinja Muguruza kao „a Veliki Igrač, veoma važan za naš tenis, sa odličnim rezultatom, koji nas je naterao da vibriramo i kome uvek idemo Zapamti„. A o ostatku tima, potvrdio je da ceni ‘zelena snimanja’: „Sviđa mi se napredovanje Džesika (Bouzas). Sara Sorribes Dobro mu ide i u Madridu. Mnogo pomaže to što postoje turniri u Kalendar Španski sa kontinuitetom i imaju dobre performanse u sebi. Što se tiče Paule Badosa, želim joj brz oporavak od povreda i povratak u punoj snazi kada se izleči. Relapsi utiču na vas mentalno.“

Dobro je da u tenisu svi idemo u jednom pravcu. Bolje je raditi iz razumevanja.“

Končita Martínez, direktorka finala BJK Kupa

Ženski tenis, na globalnom nivou, doživljava trenutak Evolucija u kojima kruže glasine o konvergencija muževnom i, uopšte, integracijom između svih organizacionih instanci.

„Pa, to je malo ideja. Mislim da je uvek dobro da. Idemo svi u jednom pravcu, uvek je mnogo lakše raditi iz razumevanja i, zajedno, kolo će biti jače. Mislim da ako idemo ruku pod ruku i, pre svega, u Polje za igru na nivou, biće veoma pozitivno. Postoji snaga u brojevima„.

I o njenoj karijeri Kao Mirinog trenera Andreeva, koja je sa 17 godina mlada senzacija na ženskom kolu i na ovom turniru je stigla do četvrtfinala, što je njen najbolji rezultat, do sada, na Mastersu 1.000 i Grend slemu, podseća da „radimo test. Počeo sam 8. aprila i nismo pričali ni o čemu posle Madrida, mada ćemo još uvek u Rimu. Morate da razgovarate o tome. Voleo bih jer Iskustvo mi je bilo zadovoljstvo„.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.