Tejlor Fric protiv Andreja Rubleva, Mutua Madrid Open

Tejlor Fric protiv Andreja Rubleva, Mutua Madrid Open

Rublev izlazi iz monumentalne pobede nad Karlosom Alkarazom, ali Rus se sada suočava sa igračem koji je poslednjih godina imao svoj broj.

Tejlor Fric će se u petak, 3. maja, boriti sa Andrejem Rublevim u polufinalu Mutua Madrid Opena. Ovo nije meč koji ste možda očekivali kada ste prvi put gledali žreb, pošto su na ovoj polovini zagrade nastupili Aleksandar Zverev i Karlos Alkaraz. Međutim, ovaj meč polufinala ima veću snagu zvezde od drugog, gde Feliks Auger-Alijasime i Jirži Lehecka igraju za drugo mesto u finalu. To samo dodatno doprinosi intrigama ovog meča, pošto će pobednik ovde biti naklonjen u finalu.

Mnogo toga je na liniji za ovo dvoje, i mislim da je Amerikanac na prilično dobrom mestu ovde.

Poslednji put kada su se ova dva igrača sastala, Fric je zaradio na 6-2, 7-6 (3) pobedu nad Rublevom. To je bila teška pobeda na Lejver kupu u septembru, i to je bila četvrta pobeda Frica nad Rublevom u njihovih poslednjih pet susreta. Sada, treba napomenuti da su sve pobede došle na tvrdim terenima, a Rublev je zaradio pobedu od 5-7, 6-1, 6-3 nad Fricom kada su se sastali u Monte Karlu prošle godine.

Ali Fric je drugačiji igrač u Madridu nego u Monte Karlu. Nadmorska visina ovde znatno olakšava stvari moćnom igraču i zato je Amerikanac imao toliko uspeha na ovom događaju u godinama unazad.

Andre Agasi (2002) je jedini drugi Amerikanac koji je stigao do finala u Madridu, ali je taj događaj tada odigran na tvrdim terenima.

Andre Agasi (2002) je jedini drugi Amerikanac koji je stigao do finala u Madridu, ali je taj događaj tada odigran na tvrdim terenima.

Ovo je takođe podudaranje koje zaista dobro pristaje Fricu kada ga razbijete. Obojica ovih igrača imaju ozbiljnu moć sa osnovne linije, ali Amerikanac ima mnogo bolji bekhend. A kada je u svojoj igri, ima sposobnost da se suprotstavi Rublevu sa forhend strane.

Fric je takođe pouzdaniji server, uprkos činjenici da je Rublev procenat zadršaka u porastu na 90,9 odsto u 2024. godini. Rublev je bio ispod 85,0% na svoj servis u godinama unazad u ovoj sezoni, tako da se ovogodišnji broj oseća neodrživo. Takođe, Rublev osvaja više svojih poena za drugi servis nego ikada ove godine, što je malo sreće. Ali Fric je igrač koji može da kazni drugi servis.

Sve u svemu, samo je teško ne igrati Frica kao plus-money igru, pošto su ova dvojica veoma na nivou kada je talenat u pitanju i Amerikanac ima prednost glavom. Čvrsto verujem da bi Fric, kada bi ovo dvoje odigrali 10 mečeva u Madridu, dobio šest, tako da je ovu vrednost preteško propustiti.

Pik: Fritz ML (+134)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.