Arjana Sabalenka je jurila Elenu Rajbakinu tri seta, pre nego što je u Madridu dobila taj-brejk u foto-finišu

Arjana Sabalenka je jurila Elenu Rajbakinu tri seta, pre nego što je u Madridu dobila taj-brejk u foto-finišu

Spremna je da se suoči sa Igom Sviatek – svetskim brojem 1 WTA protiv no. 2 – u revanšu prošlogodišnjeg odličnog meča za titulu u tri seta.

Ponekad, kada toliko želite da dobijete meč, činite sebe previše napetim da odigrate najbolje što možete. Sve se oseća prisiljeno. Ništa ne teče.

Za set i po u Madridu u četvrtak, to se desilo Arjini Sabalenka. Seme br. 2 uvek dolazi sa vatrom i hitnošću, ali ona je bila dotrajali da se suoči sa Elenom Rajbakinom u ovom polufinalu WTA 1000. Rajbakina je njen blizak rival, kolega veliki šampion i član Top 5, i žena koja ju je pobedila u tri od njihova poslednja četiri susreta. Sabalenka je obećala da će ovog puta dobiti prvi udar. Ako je padala, padala je ljuljajući se. Osvojila je ovu titulu prošle godine, i znala je da je odlazak u napad najbolji način da je odbrani.

„Stvar kod nas je da smo obojica agresivni igrači“, rekla je Sabalenka o svom meču sa Rajbakinom. „Kada sam pobeđivao, fokusirao sam se na sebe i ostajao sam zaista agresivan na te ključne trenutke. Kada je pobeđivali, bila je agresivnija od mene.“

„Zato mislim da je glavni ključ za mene samo da se fokusiram na sebe i da ostanem agresivan bez mater šta.“

„Samo što nije išao tamo i bio spreman za veliku bitku.“

Ovaj meč bi bio odlična bitka, ali Sabalenki je trebalo mnogo vremena da počne da ga vodi. Bila je van neke vrste za poиetak. Njeni zemaljski udari su bili pogrešni, a kada se povezala, Rajbakina je imala bolji odgovor. Još gore, Sabalenka je bila uošte u vezi toga. Bila je frustrirana svakim promašajem, buljila je u svoj tim, bacala ruke u vazduh, zahtevala savršenstvo kada očigledno nije bila blizu toga.

U međuvremenu, pokerašica Rajbakina, koja je osvojila prvi set sa 6:1, dobro se kretala i mirno se kretala svojim poslom. Parirao je Sabalenka napadima sa više preciznosti, i bez ikakve glasne muke. Svaki put kada bi Sabalenka pronaљla brazdu, Rajbakina bi ponovo podigla svoju igru. Servirala je na 2:1 u drugom setu, spasila je dva brejk poena, a održala se pobednikom drop šota. Kada ju je Sabalenka konačno slomila da bi bilo 4:4, Rajbakina je slomila desnog beka sjajnim kroše forhendom, i servirala za meč na 5:4.

Čitavog drugog seta Sabalenka je lupala na vrata, ali je kroz devet gemova Rajbakina čvrsto držala za zubima. Kada se vratila sa 0-30 naniћe da bi bilo 30-30 na 5-4, izgledalo je kao da жe opet tako i ostati. Umesto toga, Rajbakina je konačno pustila da se vrata otvore. Namestila se kratkim forhendom i otvorenim terenom, pokušala je da povuče loptu na drugu stranu i nekako je široko pogodila. To je sve љto je Sabalenki trebalo. Slomila se, držala i ponovo slomila za set. Sada se ona dobro kretala, a njene greške su se pretvorile u pobednike.

Ako je prvi set kontrolisala Rajbakina, a drugi je ubedio Sabalenka, treći je bio odstupnina. Njih dvojica su se držali 12 puta uzastopno, a u jednom trenutku su osvojili 22 uzastopna servis poena između sebe. Jedini trenutak opasnosti dogodio se kada se Sabalenka suočila sa dva brejk poena na 5:5. Bila je glasna celu noć, ali je podigla glas još jedan stepen dok je obarala pobednika forhenda kako bi spasila prvi od tih brejk poena. Rajbakina ju je obavezala greškom sa druge strane, a mi smo krenuli u zasluženi taj-brejk u finalnom setu.

Rajbakina je pobedio Sabalenku u tri od njihova poslednja četiri susreta koja su došla u njihovo polufinale u Madridu.

Rajbakina je pobedio Sabalenku u tri od njihova poslednja četiri susreta koja su došla u njihovo polufinale u Madridu.

Ovog puta uloge su obrnute. Ovoga puta Sabalenka je počeo pucanjem na sve cilindre i skokom do vođstva od 5:1. Pogodila je bekhend dodavanje u naletu, osvajača forhenda, osvajača servisa i osvajača bekhend povratka koji je pronašao stranu. Sada je bio red na Rajbakinu da uzvrati udarac. Sa 1-5 je pogodila osvajača servisa, osvajača forhenda i asa, i spasila dva meč-poena da bi bilo 5-6.

To je ostavilo Sabalenku da osvoji još jedan meč poen, na svoj servis. Ona je to na najbolji način oduprila, i napajala se do pobede u foto-finišu, sa savršenom prvom loptom koja je široko zapečatila 1-6, 7-5, 7-6 (5).

Sabalenka je rekla da ne bi mogla da pobedi bez energije publike kasno uveče. Posebno jednog obožavaoca.

„Čuo sam da neko vrišti: ‘Hoću da te vidim u subotu!'“ Rekla je Sabalenka. To je bila dovoljna inspiracija.

Mnogi su želeli da je vide tamo u subotu, kada će se suočiti sa Igom Sviatekom. Biće to broj 1 protiv br. 2, u revanšu prošlogodišnjeg odličnog meča za titulu u tri seta. Sabalenka bi trebalo da uрe u to sa saznanjem da, ako nastavi da lupa na vrata, moћda otvori pukotinu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.