The Tennis Traveler: Top 5 stvari koje treba da uradite u Rimu

The Tennis Traveler: Top 5 stvari koje treba da uradite u Rimu

Iluzije kupole, hrskava pržena artičoka, tajni vrtovi, projekcije filmova na otvorenom, dizajnerske pogodbe i još mnogo toga.

Prva stvar koju će vam ljudi reći o Rimu je da odete da vidite Koloseum i posetite Vatikan. Drugi je da probamo picu.

Ovde smo ne samo da dodamo na tu listu, već i da otkrijemo insajderske savete kako biste mogli da se vratite tim ljudima koji se hvale – ne o arhitekturi Koloseuma ili otrcanosti pice – o jedinstvenim otkrićima za koja nikada nisu ni čuli.

Dakle, pre nego što se ukrcate na let za Rim za Internazionali BNL d’Italia, kombinovani turnir na 1000 nivoa, uzmite u Baseline-u sledećih 5 top 5 stvari koje treba da uradite.

Originalni detektor laži i dalje je sujeverno lice u Rimu.

Originalni detektor laži i dalje je sujeverno lice u Rimu.

1. The Dome, The Mouth & The Keyhole

Naslikana između 1685. Kada su propali planovi za izgradnju prave kupole na vrhu crkve, slikar Andrea Poco predložio je iluzionističko rešenje.

Samo 20 minuta od kupole je „Usta istine“, za koju se kaћe da grize ruke laћovi. Postoje mnoge teorije o tome kako je ovo nastalo, ali originalni detektor laži i dalje je sujeverno lice u Rimu.

Obavezno napravite rezervaciju za sledeću, pošto Aventine Keyhole sedi u bašti koju možete posetiti samo po zakazanom terminu. Ključaonice se savršeno poklapaju sa Vatikanom u daljini. Niko ne zna da li je ovo bio planirani dragulj ili slučajno otkriće, ali istorija pruža bogat uvid u 18Th veka Rima.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by ROMA – RIM , Italija – Putovanja | Hrana | Hotel (@noidiroma)

2. Carbon My Ara

Nasuprot narodnom verovanju, Rim nije mesto za picu u Italiji. Iako se ceni pica al taglio (pica po kriški), postoji niz poslastica i za slatki i za slani zub.

Pasta-wise, carbonara i cacio e pepe su dva široko ikonična rimska užitaka. Manje poznate slane namirnice su 1) allesso di bollito, sendviči sa krčkanom govedinom koji se nalaze u Testaccio Marketu, 2) porčeta, sporo pečeno prase, 3) suppl, punjeni kroketi od pirinča kuvani sa paradajz sosovima, i 4) trapizzino, koji je izmišljen tek 2009.

Nijedna hrana ne napušta Rim bez putovanja u Jevrejsku četvrt, gde je delom hrskava, delom kremasta pržena artičoka usavršena. Ovo traženo od ujeda je u skoro svakom restoranu ovde. Zato, pošto je mala soba ostala u vašem stomaku, ići do ove četvrti pre vašeg poslednjeg noćnog boravka.

Sa slađe strane rimskog života, uputite se u Redžoli, istorijsku pekaru u kojoj se služe maritozzi, slatke lepinje za doručak zavedene šlagom. A pošto dan započinjete slađe strane, dan možete završiti i sa gelatom, sa kojim ne možete pogrešiti (nećemo suditi da li imate i neke kao podnevnu užinu).

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Chinino Food (@chininofood)

3. Vila Pamphili

Iako se Internazionali BNP d’Italia dešava mnogo pre vrhunca turističke sezone, posetioci iz celog sveta gužve su na svakom poznatom obeležju u Rimu.

Srećom po vas, na istočnoj strani reke Tibar nalazi se manje poznata baštenska oaza koja je praktično bez turista. Vila Doria Pamphili je potcenjeni park ispunjen rezervatima prirode, vrtovima, znamenitostima i prostorima za piknik.

Park takođe organizuje kurseve zabave i obuke uživo za pozorište. Zahvaćeni ovim bekstvom od oko 10 km, možda zaboravite na teniski turnir, a kamoli na vašu orijentaciju u Rimu.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by EUROPEAN ANTIQUES (@europeanantiquesnz)

4. Bioskop na ostrvu

Bioskop L’Isola del Cinema, zvani Cinema Island, proslava je i međunarodnog i italijanskog filma.

Od 1995. Festival, koji se nalazi između okruga Trastevere i Jevrejskog geta, godišnje vidi oko 250.000 posetilaca i prikazuje skoro 200 filmova.

Festival traje 80 dana, a veran naslovu „festivala“, nudi više od projekcija filmova na otvorenom. Tu su zanatski štandovi i tezge sa hranom i manifestacije sa renomiranim gostima i izložbama.

Britka šetnja u večernjim satima mogla bi da dovede do tradicionalne rimske proslave kinematografije.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Izola del Cinema (@isola_del_cinema)

5. Dizajnerski poslovi

Kupovina i putovanja praktično idu ruku pod ruku, ali to ne znači da ćete potrošiti još stotine na svaki dan.

Mercato della Città Ecosolidarietà je ekološko vintage tržište koje nudi suptilnije pregledanje pogodbe od poznatije Luke a Portese Market. Ne samo da su dogovori jednako konkurentni, nego biste podržali inicijativu koju predvodi zajednica za smanjenje kulture otpada. Ovo tržište je povezano sa Zajednicom Sant’Egidio koja širi svest i uticaj u mnogim zemljama.

Od igračaka do odeće do pribora – čak i nameštaja, za one dovoljno hrabre da se bave međunarodnim brodarstvom – na ovom tržištu možete pronaći jedinstvene rimske suvenire, poklone i nezaboravna otkrića.

Imajte na umu da pijaca nije otvorena svakog dana u nedelji kada gradite plan putovanja u Rimu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.