Arjana Sabalenka juriša nazad protiv Elene Rajbakine za finalni revanš Madrida sa Sviatekom

Arjana Sabalenka juriša nazad protiv Elene Rajbakine za finalni revanš Madrida sa Sviatekom

Svetski broj 2 bio je dva poena od poraza, pre nego što je kasnije stegao taj-brejk u poslednjem setu.

Branilac titule Arjana Sabalenka izgledala je kao da je na izlasku sa Mutua Madrid Opena u četvrtak uveče.

Njena protivnica Elena Rajbakina bila je dva poena od zatvaranja još jedne sveobuhvatne pobede kada je uokvirila sedeći forhend.

Promašaj bi se pokazao kao promena meča. Sabalenka je iskoristio priliku da produži postupak, a potom dobio svetlosnu bitku u odlučujućem setu da prevlada, 1-6, 7-5, 7-6 (5).

Pobeda je primetno videla da je Sabalenka prekinula Rajbakin niz od 17 mečeva na terenima na šljaci i zakazala finalni revanš 2023. sa svetskim brojem 1 Iga Sviatekom.

Rajbakina je dominirala u svom finalu u Brizbejnu sa svetskim brojem 2 na početku sezone, ispustivši samo tri utakmice. Izgledalo je kao da će se više istih odigrati dok se nervi ne ušunjaju.

Za 2:1, Rajbakina je istovario forhend u naletu i tako stvorio 15-30. Sabalenka je po drugi put u igri duplom greškom, možda osetio težinu doslednih dubokih udaraca koji su joj se približavali.

Kazahstanac je prelomio tako što je sabalenku ispružio na svaki ugao terena. Štedeći poen za brejk pre nego što se učvrstio, Rajbakina je ljubavnim držanjem zatvorila trku od pet utakmica.

Dok se Sabalenka držala da otvori set dva, našla se u istoj poziciji posle tri gema – niz brejk.

Sabalenka će se takmičiti u svom prvom finalu od kada je uspešno odbranila krunu Australijan opena.

Sabalenka će se takmičiti u svom prvom finalu od kada je uspešno odbranila krunu Australijan opena.

Rybakina prerušavanje na liniji je poslužilo (bez namere) dobro ju je odbio u odstukavanju trojke brejk poena za 3:1. Međutim, Beloruskinja nije tiho otišao, na kraju se vratila u izjednačene odnose sa procvatom pobednika bekhenda.

Sabalenka je odmah pala sa 0:40 u narednom gemu, a iako je par brejk poena ponovo krenula, nije mogla da izdrži rajbakin udarac loptom u ispuštanje servisa po četvrti put. To je bio samo početak iznenađujućeg preokreta.

Napeta igra pogađanja Rajbakine, koja je uključivala pomenuti forhend, obezbedila je Sabalenki novi život u okršaju. Rajbakina, koja se sada bori sa samopouzdanjem da napravi prve servise i završne šuteve, iznenada se suočila sa dva poena u setovima na 5-6. Dok se Rajbakina oporavljao za šansu da iznudi taj-brejk, Sabalenka ne bi bio uskraćen. Stvarajući poen u trećem setu sa osvajačem krosover forhenda, Sabalenka je izjednačila kada je njen zategnuti protivnik protrčao kroz volej.

Kada je odluиilac poиeo, obojica su stavili masterklas u sluћenju. Od 2-2, četiri uzastopna ljubavna držaja su postavljena i do dolaska 5-5, svaki takmičar je osvojio pet od 25 povratnih poena.

Rajbakina nije mogla da kapitalizuje dva izgleda da bi ponovo stavila meč na svoj reket, drugi je bio obeshrabrujući kada je dugo gurala forhend.

Odlučujući taj-brejk počeo je odbranom Sabalenke, da bi napad doneo prednost od 2:0. Ona je podržala mini-brejk za 4:1, a onda ga polila proizvodnjom bekhend povratnog pobednika uz liniju.

Pošto je u prethodnom kolu spasila dva meč lopte sa Julijom Putincevom, Rajbakina nije mogla da izbriše tri protiv Sabalenke posle zatvaranja 3-6 na 5-6. Sabalenka je stigla nazad za veliki servis široko da zaključi ugovor, dok se kreće u okviru pobede podizanja trećeg madridskog trofeja u poslednje četiri godine.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.