Jirži Lehecka protiv Danila Medvedeva, Mutua Madrid Open

Jirži Lehecka protiv Danila Medvedeva, Mutua Madrid Open

Lehecka dolazi do jedne od najvećih pobeda u karijeri, a sada izgleda kao opasan protivnik Medvedevu.

Jirži Lehecka je pretukao Rafaela Nadala u 16. kolu na Mutua Madrid Openu. Čeh je zaradio pobedu od 7-5, 6-4 u meču, stavljajući majstorski prikaz kao server i apsolutno pumpajući šuteve sa osnovne linije. Nadal nije ni odigrao toliko loše, ali Lehecka može da igra tenis koji oduzima dah kada je u najboljem izdanju. To je upravo ono što smo videli u utorak.

Ovaj 22-godišnjak će sada gledati da nadogradi taj učinak kada u četvrtfinalu zauzme svetski broj 4 Danila Medvedeva. Iako nisam siguran da će Lehecka dobiti meč, mislim da je sposoban da pokrije širenje od 3,5 utakmice.

Razlog zašto volim da Lehecka zadaje muke Medvedevu je njegovo služenje. Lehecka je u prošlom kolu napravio 70,8% svojih prvih servisa protiv Nadala, a osvojio je 89,1% svojih poena iz prvog servisa. Taj prvi broj se verovatno ne ponavlja, ali Lehecka je takođe napravio 67,2% svojih prvih servisa i osvojio 89,7% svojih poena iz prvog servisa protiv Hamada Međedovića u svom prvom meču u Madridu. I ovo nije prvi smešan servirani nastup od Lehecke koji smo videli ove sezone.

Ako Lehecka nastavi da pogađa svoja mesta i nađe način da Medvedevu bude neprijatno kao povratniku, nema razloga da ovaj meč ne bude izuzetno blizu. To je naročito tačno kada uračunate u serviranje Medvedeva da padne sa litice 2024. Medvedev se 2021. držao na 87,0 odsto, a to je ispratio sa sezonom 2023. u kojoj se držao 86,4 odsto. Međutim, taj broj je pao na 84,7 odsto 2023. godine i sada je skroz pao na 80,3 odsto. On se više ne drži lako, a dosta toga ima veze sa tim što on ne pravi prve servise redovno. To bi moglo da ga stigne protiv Lehecke. Čeh nije najbolji povratnik na svetu, ali je sposoban da iskoristi prilike – naročito ako ih dobije mnogo.

Takođe me interesuje kako će se ovo otresti sa osnovne linije. Medvedev je očigledno jedan od najboljih odbrambenih igrača na svetu, a to bi trebalo da se prevede na neki veliki uspeh na šljaci. Ali još uvek nije ispalo tako. Nadmorska visina u Madridu malo olakšava stvari igračima moći, pa bi Lehecka mogao malo da ga pogura. Upravo smo videli da čeh to radi protiv Nadala. Kada pogađa svoje tačke na terenu, neverovatno ga je teško pobediti.

Ovo je samo osećaj kao meč koji bi mogao da sadrži dva veoma bliska seta, zbog čega želim da dobijam utakmice. Ali takođe ne bih isključio mogućnost da Lehecka forsira treći set, ili čak da osvoji ovaj. On je usred prelomne godine i jasno je da ima talenat da bude igrač Top 10.

Pik: Lehecka +3.5 Igre (-149)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.