Rafa Nadal se oprostio od Madrida uz uzduže glave protiv udarača Lehecke

Jirži Lehecka je Nadalov trideseti dželat na šljaci

Petotimci turnira padaju u 16 rundi i ostavljaju konačni bilans od 59 pobeda i 15 poraza

Da pronađemo prvi put da Rafael Nadal igra u Madridu, na poziv organizacije, moramo da se vratimo na 13. Izgubio je od svog sunarodnika Álex Corretja. Krug na turniru je zatvoren ovog utorka, 30. aprila 2024. godine. Posle 21 godine, Nadal je ovog puta izgubio od Jiržija Lehecke, 7-5, 6-4, za 2 sata i 1 minut.

Rafa je počeo da gubi meč u ponedeljak popodne, kada mu je Pedro Cachín ukrao drugi set i naterao ga da odigra taj-brejk set. To nije bilo u planovima tenisera. Nije bilo ni u planovima da se igra na noćnom zasedanju. U njemu nije igrao još od polufinala 2019. godine kada je izgubio od Stefanosa Cecipasa.

Tehnički problemi odavanja počasti Nadalu u Madridu: Nisam mogao da zadržim smeh!VIKTOR ROMERO

Balearic Islander-ove injekcije gube efektivnost daleko od sunca i pod veštačkim svetlom. Bilo mu je teže da pomeri loptu i za Jiržija manje. Čeh je popriličan udarač, pošto je prošle nedelje već pobedio Nadala na treningu između njih dvojice. „De Minaur je možda rangiran više od Lehecke, ali njegov kvalitet lopte je još jedan korak“, rekao je 22-godišnji Grend slem šampion u nagomilavanju.

Udar starosedelaca Mlade Boleslav zvučao je kao projektili i imao je istu efektivnost u protivniku. Navijači Madriđana su razumeli da ih čeka istorijski trenutak i još jednom su napunili centarski teren Manolo Santana.

Nadalov rekord u Madridu iznosi 59 pobeda i 15 poraza. To daje stopu uspešnosti od 79,72 posto. Njegovih pet titula uvek će se pamtiti, posebno prva, 2005. godine, pod krovom Rokodroma. Nikada više nije podigao trofej u zatvorenom prostoru.

Rafa je bio jedna pobeda daleko od okrugle cifre od 100 četvrtfinala na Masters 1000 turnirima. Ima novu priliku od 8. do 19. maja u Rimu.

Lehecka je bio impozantan kao i njegov stas. Jedan služi na 221 kilometar na sat, a drugi na 226. Igralo se u zatvorenom prostoru i Jiržrijevi šutevi su odjeknuli kroz Caja Mágicu.

Čeh je dostojan naslednik svog trenera Tomaša Berdiha, smrtonosnog udarača koji je pobedio Nadala na turniru u Madridu 2006. Berdih se penzionisao 2019. godine, a Rafa je i dalje tu.

Dvostruka greška Lehecke bila je uvod u prvi brejk poen na meču. Nadal nije mogao da ga preobrati. Svaki detalj bi mogao da prevrne ravnotežu. Rafa se mučio sa lateralnim pokretima i protivnik sa dugim razmenama. Jedno je udariti ga jako osećajem, a drugo bez njega.

U 54. minutu usledila je pauza i bila je Lehecka i prazna. Manolo Santana je utihnuo. Legenda je bila bliža porazu u Madridu, nešto što niko nije želeo da vidi.

Čeh se oduševio tajmingom na voleju i protivnik mu je aplaudirao. Rafa je bio na platnu. Neaktivnost, 3 sata i 4 minuta u ponedeljak sa Pedrom Cachínom i skoro 38 godina su bili preveliki teret.

Njegov dželat je ponovo održao svoj servis u prvom gemu nastavka. Manakor je, za razliku od Barselone, pokušavao do kraja. Telo i tenis nisu bili sa njim.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.