20 dana koji menjaju Nadalov kraj: Od toga da nikada više ne igra tenis do osećaja konkurencije Parizu

20 dana koji menjaju Nadalov kraj: Od toga da nikada više ne igra tenis do osećaja konkurencije Parizu

Španac je od hteo da kaže da nije bio u poziciji da se takmiči na Rolan Garosu da bi povratio nadu posle vremena koje je imao u Madridu

U sportu, stvari se menjaju veoma brzo„. Ovo je jedna od najcenjenijih fraza Rafaela Nadala, koji je pre samo 20 dana bio daleko od toga da ponovo igra tenis i danas se sa optimizmom suočava sa Mastersom 1000 u Rimu (od 8 do 19) kao poslednja stanica pred velikim golom Rolan Garosa.

10 aprila je sleteo u Barselonu, zajedno sa svojim timom, da poseti svog doktora Anhela Ruiza Kotora i dobije promenu sredine. „U Manacoru sam gubio od momaka sa Akademije„, rekao je on.

Nadal se testirao na šljaci RCT Barselone i odlučio da učestvuje u Godou. Odigrao je dve utakmice sa ručnom kočnicom. Nije mogao da provede više od dva sata na terenu i mučio se da odsluži posle poslednjeg problema sa abdomenom.

Zato je stigao u Madrid sa sumnjama da će moći da bude konkurentan. „Skočiću na teren jer mi je ovo poslednji put u Madridu, da ne bih igrao na Rolan Garosu„, upozorio je dan pre nego što je debitovao sa Darvinom Blanšom.

Jedna utakmica, dve utakmice, tri utakmice i Rafa je išao sa manje na više. Prešao je sa toga da ne može da toleriše tovare duže od 120 minuta do obaranja Pedra Kaćina posle 3 sata i 4 minuta. Takođe je povećao brzinu svog prvog i drugog servisa za više od 10 kilometara na sat.

Nadal pao na Jiržija Lehecku 7-5, 6-4

Nadal je napustio Čaja Mágicu u sredu, u ranim jutarnjim časovima. Posle poraza od Jiržija Lehehe i dobijanja počasti na turniru, uz komemorativne transparente svojih pet trofeja i još jednu šolju suvenira, primio je najbliže prijatelje u svlačionici.

Sat vremena kasnije, otišao je u salu za sastanke. Ostavio je nekoliko jasnih poruka. Prvi je bio da je vreme koje je imao na Mutua Madrid Openu ponovo pokreneo svoje težnje da se ponovo bori za titulu na Rolan Garosu.

Preduzeo sam korake napred u svakom pogledu i sada moramo da konsolidujemo ove avanse

Rafa Nadal

Za samo nedelju dana Španac je od uveravanja da u trenutnim uslovima nikada neće igrati na francuskom tlu do odlaganja odluke do zaključenja Rima. „Preduzeo sam korake napred u svakom pogledu i sada moramo da konsolidujemo te naprednjake. Stigao sam u Madrid sa sumnjama u svakom pogledu i odlazim sa manje sumnji. Prvi set sa Leheckom je bio najbolji koji sam odigrao od kada sam se vratio takmičenju. To je dan kada sam bio najbolje pozicioniran na stazi“, tvrdi on.

Dvadesetdeumpioni veliki šampion je prešao sa gledanja na čašu kao poluprazna da bi je video kao poluprazan. Naime, nije se usudio ni da isključi svoje učešće u finalu Dejvis kupa (19-24. novembar). „Dejvis kup nije 100 odsto isključen. Trenutno je to utopija. Ne želim da kažem reči koje idu protiv mene„.

Nadal će ovog vikenda tokom vikenda 10. maja hteti u Rim gde će debitovati na terenima Foro Italika. „To je još jedan poseban turnir u mojoj karijeri. Pobedio sam deset puta“, priseća se on.

Pošto nije nosilac, moraće da igra od prvog kola. To će biti poslednji test pred poslednji put na Rolan Garos: »Reći ću šta se desilo u Parizu posle Rima.„. U italijanskoj prestonici namerava da dostigne okruglu cifru od 100 četvrtfinala na Masters 1000 turnirima, što niko do sada nije uradio.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.