Karlos Alkaraz se odrečuje krune u četvrtfinalu Mutua Madrid Opena za Rubleva i dovodi u opasnost ATP podijum

Karlos Alkaraz se odrečuje krune u četvrtfinalu Mutua Madrid Opena za Rubleva i dovodi u opasnost ATP podijum

Španac, koji gubi 800 bodova, mogao bi da padne na četvrto mesto ATP liste ako se Medvedev plasira u polufinale turnira u Madridu

CArlos Alkaraz, koji je doputovao u Madrid sa sumnjama da li će moći da igra, napušta Masters 1000 u glavnom gradu Španije bez mogućnosti da odbrani krunu šampiona. I sve to posle poraza u sredu u četvrtfinalu protiv Andreja Rubleva, 4-6, 6-3, 6-2, za 1 sat i 59 minuta.

Alkaraz je izašao da igra sa posledicama jučerašnje borbe sa Jan-Lenardom Štrufom i to je trajalo 2 sata i 52 minuta. Ustao je sa ukočenosti po celom telu, uključujući i podlakticu. Poslednji put kada je toliko dugo bio na terenu, izgubio je u četvrtfinalu Australijan opena od Aleksandra Zvereva.

Stvar je u tome da je Karlitos mnogo Karlitosa u Španiji. Nisu izgubili kod kuće od poraza od Rafaela Nadala u drugom kolu madridskog TMS-a 2021. godine, na dan kada su ostarili. Sekvenca od 14 pobeda u Čaja Mágici, rekord koji se deli sa Nadalom, sada je prošlost.

Karlos Alkaraz se odrečuje krune u četvrtfinalu Mutua Madrid Opena za Rubleva i dovodi u opasnost ATP podijum

Učenik Huan Karlos Ferero neće moći da brani titulu i sledećeg ponedeljka, 6. maja, oduzeće 800 bodova. To znači da će ga Daniil Medvedev izmestiti sa ATP podijuma ako sutra pobedi Jiržija Lehecku. Medvedev će od sledeće nedelje morati da zadrži žezlo rimskog Foro Italika.

Pa Charly„, rekao je sebi posle pobede u drugom gemu meča. Morao je da spasi tačku prekida.

Utakmica je odigrana u zatvorenom prostoru zbog opasnosti od kiše. Alkaraz je jeo protivničku zemlju dok mu nije oduzeo servis u petoj rundi. To mu je bilo dovoljno da doda početni moto.

U sledećem, Rublev je počeo da udara sve jače i dublje. Nije hteo da odustane i ni u jednom trenutku nije izgubio živce ili bacio svoj reket. U treptaju oka vodili su 3:0. Nastavio je da vodi 4:1. Karlitos je uspeo da se vrati na pravi put sa 4:2 i 15-40. Nije iskoristio situaciju. Andrej bi potpisao daske i njegov govor tela je bio bolji. Zato je postigao još jedan brejk na startu trećeg seta.

Španac je morao da vesla i sišao je na posao, ali mu je nedostajala municija koju mu njegova agresivnost desnom rukom obično daje. Pogodio je 19 pobednika, 11 manje od svog dželata. Mogao je da ga veћe u jednom, ali nije mogao. Igra mu je izmicala zbog detalja.

Muscovite je definitivno otišao na semafor sa udobnih 4:1 uz dva brejka u svoju korist. To je bila prevelika razlika za povratak, bez obzira koliko se navijači nikada nisu umorili od vike: „Da možemo, da možemo“. Alkaraz, Još uvek se bojiš da udariš, već gleda u pravcu Rima (treće kolo 2023), poslednje stanice na putu ka Rolan Garosu.

Ovako danas stoji ATP podijum

1. Novak Đoković 9.990

2. Janik Grešnik 8.860

3. Karlos Alkaraz 7.345

4. Daniil Medvedev 7.195

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.