Teniska legenda Boris Beker otpušten sa stečajnog suda u Engleskoj

Teniska legenda Boris Beker otpušten sa stečajnog suda u Engleskoj

Sudija je presudio da je bivši šampion Vimbldona uradio ‘sve što je razumno mogao’ da se oduži svojim poveriocima.

LONDON (AP) — Nemačka teniska legenda Boris Beker otpušten je iz stečajnog suda u Londonu, nakon što je sudija u sredu utvrdio da je učinio „sve što je razumno mogao“ da vrati poveriocima desetine miliona funti.

Bekeru je bilo daleko manje od otplate skoro 50 miliona funti (62,5 miliona dolara) koje je dugovao, ali je glavni sudija Suda za insolventnost i kompanije Nikolas Brigs rekao da bi bilo „perverzno“ ne okončati slučaj s obzirom na napore koje je Beker uložio.

„Na spektru bankrota koji se kreću od ‘što je moguće teže i čine sve da frustriraju upite poverenika’ do ‘kooperative, pružanja informacija i dostavljanja imovine’, gospodin Beker očigledno pada na desnu stranu linije“, napisao je Brigs.

Beker (56) je deportovan u Nemačku pre dve godine nakon što je odslužio 8 meseci u londonskom zatvoru zbog nezakonitog prebacivanja velikih suma novca i skrivanja 2,5 miliona funti (3,1 milion dolara) imovine nakon što je proglašen bankrotom 2017. godine.

On je pred sudom u Londonu osuđen po četiri tačke optužnice u skladu sa Zakonom o insolventnosti, uključujući uklanjanje imovine, prikrivanje duga i dve tačke optužnice koje ga terete za neotkrivanje imovine. On je oslobođen još 25 optužbi, uključujući devet tačaka optužnice koje ga terete da nije predao Grend slem trofeje i svoju olimpijsku zlatnu medalju stečajnim poverenicima.

On je osuđen na 2 i po godine zatvora, ali je pušten ranije u okviru programa brze deportacije stranih državljana.

Beker je odslužio osam meseci kazne od dve i po godine.

Beker je odslužio osam meseci kazne od dve i po godine.

Beker se uzdigao do zvezde 1985. On je postao svetski igrač broj 1, osvojivši dve titule na Vimbldonu, dve na Australijan openu i jednu na Otvorenom prvenstvu SAD.

Povukao se iz profesionalnog tenisa 1999.

Beker je za svoje finansijske probleme okrivio lenjost i loš savet koji su ga naveli da proglasi bankrot nakon što je poveriocima zadužovao skoro 50 miliona funti (62,5 miliona dolara) zbog neplaćenog kredita od preko 3 miliona funti (3,75 miliona dolara) na njegovom imanju na Majorci, u Španiji.

Advokat Kejti Longstaf rekla je na saslušanju u Višem sudu prošlog meseca da se zajednički poverenici nisu protivili njegovim naporima da okonča slučaj, ali ga nisu podržali jer i dalje duguje oko 42 miliona funti (52,5 miliona dolara).

Bekerov advokat Luis Dojl rekao je da su dve strane postigle nagodbu koja uključuje „znatnu sumu“ koju teniski velikan mora da plati. Sporazum „uključuje izvanredne trofeje“, rekao je Dojl, dodajući da Beker „ne može da učini više nego što je učinio da nas dovede do ove tačke“.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.