Rafael Nadal se nije oprostio od Madrida u trijumfu, ali jeste otišao onako kako ćemo ga najbolje pamtiti: Borbom

Rafael Nadal se nije oprostio od Madrida u trijumfu, ali jeste otišao onako kako ćemo ga najbolje pamtiti: Borbom

„Težak je dan, ali moje telo mi daje signal da treba da prestanem“, rekao je 37-godišnjak posle poraza od Jiržija Lehecke na Mutua Madrid Openu. „Moj san je bio da završim ovde na terenu.“

Kada je ponoć udarila u Madridu, publika kapaciteta zaglavljena na stadionu Manuel Santana stajala je kao jedna. Navijači su zajedno poklonili Rafaelu Nadalu, najvećem sportisti u istoriji svoje zemlje, jednu od najglasnijih ovacija u 20-godišnjoj karijeri ispunjenoj ovacijama. Želeli su da iskuse još jednu čudesnu pobedu sa njim u Caja Magici. Nakon gledanja kako 37-godišnjak izvodi toliko toga, ovde i širom sveta, zašto bi očekivali nešto manje ovog puta?

Na nekoliko sekundi, izgledalo je kao da će Rafa to možda ostvariti. Ili bi, tačnije, njegov mladi i verovatno savladani protivnik Jirži Lehecka mogao da obavi posao umesto njega. Dvadesetdvogodišnji Čeh je veći deo meča bio jači igrač, pobedivši 33 pobednika Nadalovih 14. Međutim, sada je servirao za pobedu na 7-5, 5-4, i servirao da rafu pošalje sa terena u Madridu, a verovatno i u Španiju, poslednji put. Nimalo iznenađujuće, dugo je tresao forhend na prvi poen. Publika je postala samo glasnija.

U sledećem poenu Nadal je stavio forhend dodavanje pod noge protivniku. To je pucanj koji je bezbroj puta preokrenuo momentum u njegovu korist tokom godina. Ali Lehecka ga je video nekoliko puta ranije ove noći, i imao je odgovor – savršeno odmeren drop volej – svaki put. Uprkos živcima, ponovo je izveo isti pogodak za još jednog pobednika. To je bilo dovoljno da utiša publiku, umiri se i ponovo predstavi melanholičnu stvarnost da ovo neće biti noć za čuda. Tri brza poena kasnije, Lehecka je imao jednu od najređih nagrada u tenisu: pobedu nad Rafaelom Nadalom na šljaci.

„Ovo je jedan od onih trenutaka kada stigne, veoma je teško“, rekao je Nadal publici nekoliko minuta kasnije. „Težak je dan, ali telo mi daje signal da treba da prestanem. Završetak ovde mi je pružio toliko zadovoljstva. Moj san je bio da završim ovde na terenu.“

Nadalovo telo mu govori da prestane, ali mu govori i da mu je možda ostalo još nekoliko dobrih nedelja. Njegove tri pobede u Madridu bile su najviše što je imao na turniru 2024. godine. Pobedio je igrača Top 15 u Aleksu De Minauru, a preživeo je tročasovni rat attribucije protiv Pedra Kačina.

„Bila je ovo pozitivna nedelja na sve načine“, rekao je Rafa, koji planira da igra u Rimu sledeće nedelje. „Telo, neki mišići su sada umorni. Osetio sam to (u) meču, ali sam dobro izdržao“.

„Odlazim odavde sa veoma pozitivnom energijom na sve načine.“

Slavni trijumf bio bi prikladan kraj za Nadala u njegovom glavnom gradu, mestu gde je pobedio pet puta, i gde je, kako je rekao, „dobio više ljubavi i podrške tokom svih ovih godina“ nego bilo gde drugde. Ali čak i u porazu, Rafa je izašao onako kako ćemo ga pamtiti.

Pre meča je priznao da je pobeda protiv tako teško pogođenog mladog protivnika malo verovatna. Povremeno, Rafa je bio vezan Leheckim tempom i kasnio je sa ljuljaškama. Međutim, ništa od toga ga nije sprečilo da se „bori za svaku loptu“ i „da sve od sebe u svakom trenutku“ – dve fraze koje je tokom godina ponavljao stotinama puta kao način da opiše svoj pristup sportu.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Ostao je sa Leheckom tokom prvih 10 utakmica pre nego što je ostao bez goriva u 11. On je podiglo publiku na noge sa parom velikih pobednika forhenda, i većim pumpama za punu pesnicu. Spasao je tri brejk poena u epskom trećem gemu drugog seta. Mnogi Rafini protivnici su pukli posle poraza posle ovakvih utakmica; kredit Lehecka, koji je rekao da se osećao kao da je u drugačijem „univerzumu“ tokom ovog meča, što je to održao na okupu.

„Danas je nezaboravan dan u smislu da se kaže: ‘Zbogom, Madride“, rekao je Nadal. Međutim, on neće isključiti mogućnost da kasnije ove godine igra Dejvis kup, što znači da bi ponovo mogao da se takmiči u Španiji.

Ipak, čak i dok je Nadal završavao svoje vreme u tom gradu ove nedelje, davao je svojoj teškoj kampanji 2024.

„Moja karijera se nastavlja i imam svoje lične ciljeve koje imam u narednih nekoliko nedelja“, rekao je on. „Želim da istražim da li imam ikakvu šansu da to postignem.“

Nadalova oproštajna turneja najverovatnije se neće završiti trijumfom, ali izgleda da će se sada završiti sa njim na terenu, igrajući tenis. On zna da on, a mi, ne moћemo da traћimo viљe od toga.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.