Pregledi polufinala Vimbldona: Karlos Alkaraz protiv Danila Medvedeva, Novak Đoković protiv Lorenca Musetija

Pregledi polufinala Vimbldona: Karlos Alkaraz protiv Danila Medvedeva, Novak Đoković protiv Lorenca Musetija

Mogu li tri tate u misiji da izbace iz koloseka odbranu titule Karlosa Alkaraza?

Karlos Alkaraz protiv Danila Medvedeva

Na koje polufinale Grend slema 2023. između ova dva treba da se osvrnemo na referencu? Onaj koji su igrali na Vimbldonu, ili onaj koji su igrali na US Openu?

Prvi je bio udarac u pravom setu za Alkaraz, u kojem je Rus izgledao potpuno izgubljeno jer je mogao da otupi ili suprotstavi se snazi i brzini Španca. Drugo poluvreme bio je taktički preokret Medvedeva, pošto je sedeo pozadi i razdvajao Alkaraza kod mreže. Ove godine su igrali jednom, na Indijan Velsu, gde je Španac preokrenuo stvari u dva seta.

Pročitajte još: Bedrok samopouzdanje postaje najvažniji adut Karlosa Alkaraza

Alkaraz se u utorak nasmejao i rekao, ne iznenađujuće, da se nada istom rezultatu kao na Centralnom terenu prošle godine. Tog dana, Medvedevovo duboko pozicioniranje ostavilo mu je teren širom otvorenim da radi šta god poželi. Šta Medvedev treba da uradi da bi to promenio? Imao je zadivljujuće iskren odgovor u utorak.

"Najteža stvar kod suočavanja sa Danilom, ili najposebnija stvar kod njega, jeste da može da dohvati svaku loptu", rekao je Alkaraz. "On je kao zid."

„Najteža stvar kod suočavanja sa Danilom, ili najposebnija stvar kod njega, jeste da može da dohvati svaku loptu“, rekao je Alkaraz. „On je kao zid.“

„Samo igraj bolje“, rekao je on. „Moram bolje da serviram. To je i dalje najvaћnija stvar na travi. Servirate asove, servirate na liniji, manje ste u problemu i osećate se bolje. Tu možete da izvršite pritisak na njegov servis.“

„Teško je igrati protiv njega jer znate koji god šut da pogodite, on odatle može da pogodi pobednika“, rekao je Medvedev kada su ga pitali šta je posebno u alkarazu. „Zato pokušavate da mu otežate život. Pokušaj da pogodiš šut što bolje možeš. Možda on krene na to i ne može da uspe.“

Na pitanje šta je posebno u igri Medvedeva, Alkaraz je rekao ovo:

„Najteža stvar kod suočavanja sa Danilom, ili najposebnija stvar kod njega, jeste da može da dohvati svaku loptu“, rekao je Alkaraz. „On je kao zid. Svaka lopta se odbija nazad. Osećam se kao da mogu da pogodim neverovatan šut, lopta će se odbiti. Teško je igrati razmišljanje o tome.“

Dakle, imamo jednog momka koji može da pogodi pobednika sa bilo kog mesta, i drugog koji može da vrati svaku loptu. Neљto mora da se da, zar ne?

Pročitajte još: Daniil Medvedev osvetio poraz na Australijan openu od prvoplasiranog Janika Grešnika na Vimbldonu

Emotivno i taktički, Medvedev je igrač sa znakom pitanja oko sebe. Hoжe li ostati daleko po povratku? To mu je uspelo na US Openu, ali ne ovde, 2023. godine. Hoжe li pokuљati da iznenadi Alkaraz tako љto жe prikaиiti inicijativu sa osnovne linije? To je dobro funkcionisalo za Medvedeva protiv Janika Grešnika. Što se tiče mentalnog stanja Medvedeva, kako će se oporaviti posle katarzične pobede nad Grešnikom u pet sena u četvrtinama? Da li ima još jednu u sebe, ili će biti isceđen? Alkaraz bi, poređenja radi, trebalo da se oseća prilično odmorno posle rutinske pobede nad Tomijem Polom.

Možda će potrajati, možda će se videti od jednog seta do sledećeg, možda će povremeno biti ružno, ali povešću Alkaraza da uradi ono što je radio ovog leta: Nađi način na kraju. Pobednik: Alkaraz

„Očekujem veliku, veliku borbu“, rekao je Museti o suočavanju sa Đokovićem u svom prvom Grend slem polufinalu.

Novak Đoković protiv Lorenca Musetija

„Očekujem veliku, veliku borbu“, rekao je Musetti kada su ga pitali o izgledima da se suoči sa Đokovićem u svom prvom Grend slem polufinalu. „Ja sam ambiciozan momak i volim da budem izazvan.“

Musetti je bio dobar kao i njegova reč u sredu, kada je u četvrtfinalu pobedio više rangiranog Tejlora Frica u pet setova. Favorizovani Fric je osvojio prvi set, ali se Musetti uzdigao pred izazov pobedom u naredna dva. Fric je odgovorio u četvrtoj, da bi museti uzdigao svoju igru i kotrljao se kroz prvih pet utakmica pete.

Pročitajte još: Lorenco Musetti osvaja Tejlora Frica za prvo veliko polufinale u drugom najboljem danu u životu

Italijan je, kao i većina Italijana, poznat uglavnom po svojoj veštini na šljaci. Pre ove godine, imao je gubitnički rekord na travi. Ali uvek je imao ofanzivne veštine i raznovrsne spinove koji rade na površini. Poboljšava se na travi svake nedelje ovog leta: Napravio je tpolufinale je u Štutgartu, finale kod Kvinsa, a sada i polufinale na Vimbldonu.

Naravno, sledeći korak gore će biti najveći. Da li je ovaj Slem-polu-novajlija spreman da napravi ozbiljan zaobilaћaj na 24 puta љampionu?

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by lorenzo musetti (@lore_musetti)

Đoković vodi glavom 5:1, ali Musetti je u pravu kada kaže da su imali „ogromne svađe“ u prošlosti. Dva puta se Đoković vratio da ga pobedi u pet setova na Rolan Garosu. Njihov meč u Parizu prošlog meseca završen je u 3 ujutru.

Pročitajte još: „Ne možete mi ništa“: Novak Đoković poslao poruku svojim heklerima na Vimbldonu

Znamo — i još važnije, Musetti zna – da može da parira šutevima sa Đokovićem na šljaci. Ne vidim razlog zašto bi to bilo drugačije na travi. U oba poraza od Đokovića na Rolan Garosu, Musetti je na kraju istrošen; u zavisnosti od vremena u Londonu u petak, trebalo bi da bude manje šansi da se to desi kada bodovi budu kraći na travi.

Čini se da je moguće da će Musetti, svež od pobede nad Fricom, početi brzo, dok će Đokoviću, van normalnog ritma nakon što je u četvrtfinalu dobio šetnju od Aleksa de Minaura, biti potrebno nešto da se pokrene. Što znači da će se sve svoditi na, kako Musetti kaže, „veliku, veliku borbu“. Povešću Đokovića u jednom od tih, skoro svaki put. Pobednik: Đoković

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.