Lorenco Musetti osvaja Tejlora Frica za prvo veliko polufinale u drugom najboljem danu u životu

Lorenco Musetti osvaja Tejlora Frica za prvo veliko polufinale u drugom najboljem danu u životu

Italijan je u sredu zabeležio svoju drugu pobedu na turniru u pet seova i tako odredio susret na Vimbldonu sa Novakom Đokovićem.

VIMBLDON—Bilo je 18:40. U sredu uveče na Vimbldonu br. 1 teren. Na južnom kraju terena, Lorenco Musetti je prišao da servira, četiri boda dalje od plasmana u polufinale jednog Grend slem turnira po prvi put. Musetti je u ovom trenutku vodio tejlor Fric sa 5:1 u petom setu.

Gledajte kako se Musetti takmiči i doživećete mnogo emocija. Ponekad je on ta čudna mešavina pasivnog tvorca šuta, veoma reaktivne prirode, a ipak želi da odgovori na pitanje protivnika masivnim sopstvenim upitom. Musetijin jednoruki bekhend, pre svega može da inspiriše ushićenje dok okreće ramena i kotrlja ga, bilo krosover ili uz liniju. Ali dolaze i trenuci sumnjivog donošenja odluka, sporadične igre i velikog pada fitnesa i fokusa.

Stoga su, čak i sa tim velikim vođstvom, Musettijeve sledeće akcije ostale krajnje neizvesne. Kako bi poиeo ovu potencijalno ubedljivu igru?

Musetti je sezonu na travi: polufinalista u Štutgartu, finalista londonske Kraljice, a sada polufinalista Vimbldona.

Musetti je sezonu na travi: polufinalista u Štutgartu, finalista londonske Kraljice, a sada polufinalista Vimbldona.

Jednostavno: Sa asom od 126 m.p.h. niz T. Next, Musetti je pogodio servis od 122 m.p.h. ponovo niz centar, preuzeo komandu nad reli-jem dovoljno brzo da izvuče Grešku iz Frica iz forhenda. Dva poena kasnije, vodeći 30-15, Musetti je isklesao forhend drop šot koji je bukvalno spustio Frica na zemlju. Na 40-15, Musetti je presekao svoj servirani široko – ovaj u 121 m.p.h.– i gledao kako forhend povratak dugo pluta. Bilo je 18:43. Musetti je pobedio 3-6, 7-6 (5), 6-2, 3-6, 6-1, a sada će u petak igrati protiv Novaka Đokovića.

„Za mene je ovo neka vrsta magičnog dana“, rekao je Museti posle četvrtfinalne pobede. „Moram da kažem da ću posle rođenja sina danas biti na drugoj poziciji zbog karijere. Naravno, za moju karijeru je najbolji dan u mom životu.“

Ta poslednja tri minuta prethodila su tri sata i 24 minuta ogromnih zamaha u momentumu. Fric je bio favorit. On je pre dve godine ovde pobedio Musetija u dva seta i igrao je nadahnut tenis u prethodnom kolu, okupljajući se iz dva seta da voli da bi pobedio četvrtog nosioca Aleksandra Zvereva.

Međutim, u dva navrata na ovom meču kada se činilo da je Fric spreman da se povuče, Musetti je bio taj koji je preuzeo kontrolu. Prvi je doљao ranije. Fric je slomio Musetiju servis na 1:2 i jedva da je bio problematičan tokom trajanja seta. Pre svega, Fric je osvojio neverovatnih 67 procenata svojih poena na drugom servisu. Musetti je u ovoj fazi delovao nesigurno kako planira da osvoji tri seta vredne poene.

A kada je Fric uhvatio Musettijeve servise za početak drugog seta, znaci su mu pokazivali ka tome da je pukao otvarajući meč. Ali Musetti se iznenada probudio, slomio Frica sa 15 godina, i onda započeo nadahnuti medli. Isečci, pogoni, drop šoti, lob voleji i još mnogo toga isplivali su na površinu u naredna dva seta. Musetti je odigrao veličanstven taj-brejk, da bi izjednačio meč, a onda sprintom prošao kroz treći.

Za mene je ovo иarobni dan. Moram da kažem da ću posle rođenja sina danas biti na drugoj poziciji zbog karijere. —Lorenco Musetti

Sada je bio Fricov red na miting. Servirajuжi na 2-2, volej-40, borio se sa svakim od ta tri brejk poena veliиanstvenim šutevima, ukljuиujuжi i pobednika kros-bekhenda i љiroku asu od 109 m.p.h. Zurio je u još jedan brejk poen, Fric je poravnao ogroman unutrašnji forhend i na kraju se držao. Lomeći Musetija na 3-4, Fric se držao na voleju i još jednom se pojavio na mestu vozača.

Međutim, sa poenom za 1:0 u petom, Fric je mrežu postigao lakim forhendom. Odatle je Musetti bio skoro nezaustavljiv, igrao je još bolje nego tokom drugog i trećeg seta.

Upitan da li se oseća umorno zbog svog prethodnog petoseda protiv Zvereva, Fric je rekao da to nije faktor, ukazujući umesto toga na sudske uslove.

„Mislim, velika je razlika u smislu kako će se osećati, takođe, kada sam igrao Sašu sa zatvorenim krovom“, rekao je on. „Uslovi su tako lepi. Nema vetra. Uvek znaš gde će lopta biti. Uрeљ u tako dobar ritam. Sada igram nekoga ko seče i pomera loptu sa takođe vetrom. Teљko je. Osećao sam se kao da je verovatno najveća stvar kada igram nekoga ko igra kao on, stvarno moram da budem u stanju da se postavim i budem u stanju da generišem energiju, kao da stvarno odredim gde želim da pogodim šut. Moram biti vrlo precizan jer ti nećeš biti u stanju da udara lopticu tako jako sa mrtvih kriški.“

Umotano mu je levo koleno, koliko mu je Musetija ostalo u tenku protiv Novaka Đokovića?

Umotano mu je levo koleno, koliko mu je Musetija ostalo u tenku protiv Novaka Đokovića?

Bilo je prikladno što je Fric naveo Musettino parče s obzirom na to da je čovek sa najvećim isečnim bekhendom u istoriji tenisa Ken Rouzvol bio pored terena i gledao meč. Musetti je spretno uposlio isečak, mešajući ga sa pogonima dovoljno dobro da izdejsta 36 neiznuđenih grešaka sa forhenda Frica.

„Sa dobrim bejzbolerom kao što je Tejlor“, rekao je Musetti, „ako igrate svaki put ravno, ne mogu da osvojim ni poen. Mislim, igram njegovu igru. Tako da je verovatno bila strategija da pokušamo da pomešamo svaku loptu i pokušamo da vodimo utakmicu“.

Fric je i ovde stigao do četvrtfinala 2022. godine, samo ga je eliminisao Rafael Nadal u taj-brejku petog seta. „Mislim da će možda zvučati čudno, ali mislim da je ona od pre dve godine još više bolela jer sam bio nadomak pobede“, rekao je Fric. „Mislim, ne znam, da je neko možda više boleo, ali mislim da je ovaj malo više – verovatno sam malo više razočaran možda.“

Kada je reč o Grend slemovima, Musetti je upoznat i sa razočaranjem. Dva puta je produžio Đokovića na pet setova na Rolan Garosu, što je poslednji dolazak prošlog meseca. „Mislim, imao sam mnogo, mnogo teških gubitaka“, rekao je Museti večeras. „Posebno naravno, najbolji rezultati pre ove nedelje napravljeni su na Otvorenom prvenstvu Francuske. Mislim da sam napravio, naravno, korak napred u zrelosti i iskustvu. Verovatno su me ti porazi sa svim velikim šampionima naterali na razmišljanje, naterali me da radim napornije.“

Inspiracija je dugo bila čest element u mnogim Musetti mečevima. Danas joj se, doduše, pridružio i izuzetan stisak i, ta najvažnija imovina, milost pod pritiskom. Otac je upravo stvorio moćno sećanje koje će podeliti sa svojim sinom.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.