Bedrock samopouzdanje postaje najvažniji adut Karlosa Alkaraza

Bedrock samopouzdanje postaje najvažniji adut Karlosa Alkaraza

„Verujem da ću na kraju uspeti da pronađem rešenja“, rekao je branilac titule šampiona Vimbldona posle prevazilaženja Tomija Pola u utorak.

„Verujem da ću na kraju uspeti da pronađem rešenja“, rekao je Karlos Alkaraz kada su ga pitali kako je savladao deficit od jednog seta da bi pobedio Tomija Pola, sa konstantno sve većom lakoćom, 5-7, 6-4, 6-2, 6-2, na Vimbldonu u utorak.

„Verujem da mogu da se vratim ako se malo mučim. Ovde na Grend slemovima mečevi su duži, imam više vremena da se oporavim“.

„Znao sam da je to stvarno dugo putovanje.“

Do sada na Rolan Garosu i Vimbldonu ove godine, Alkaraz je pokazao temelj poverenja u sebe kao nikada do sada. Nije igrao perfektan tenis ni na Slemu. Nije uvek bio oportunistički ili strateški lukav. Napravio je dosta divljih grešaka, zaostajao u rezultatu, i delovao zbunjeno oko toga šta dalje. U Parizu je pao dva seta na jedan u polufinalu i finalu, a prošle nedelje na Centralnom terenu je bio par bodova od poraza protiv Frensisa Tijafoa. Uprkos svemu tome, Alkaraz je dve pobede od jednog od najozloglašenijih teških podviga ovog sporta, Kanala Slem.

Alkaraz je 16-1 u velikim mečevima ove sezone (otišao je 17-2 2023).

Alkaraz je 16-1 u velikim mečevima ove sezone (otišao je 17-2 2023).

Alkaraz je krenuo još jednim neurednim, kružnim putem do pobede nad Polom. Zaostajao je za setom i brejkom za početak. Zaradio je 27 brejk poena, a nije uspeo da preobrati njih 19. Proćerdao je šanse da drugi i treći set bude lakši nego što su na kraju bili. A ipak, u isto vreme, polako ali sigurno je nosio Pola dole. Amerikanac je počeo olujom koja je stvarala šut, a hiper-sonični skupovi odveli su oba igrača po celom terenu. Međutim, samo jedan od njih je bio opremljen da nastavi na toj visini četiri seta. Pol nije mogao da ostane gore sa Alkarazom, a greške počinju da teku – njih 51 do kraja, u poređenju sa samo 21 pobednikom.

„Osećam se kao da je na neki način zadržao nivo, a moj je nekako malo otpao“, kaže Pol. „Tamo je igrao prilično dobro u poslednjih nekoliko setova. On je na neki način diktirao poene i na kraju diktirao ishod.“

„Nije bila zabavna situacija.“

Kada počne da gradi energiju i gradi zamah, ne znam, osećaj je malo drugačiji od većine ostalih momaka. Može da igra neki ozbiljno neverovatan, neverovatan tenis. —Tommy Paul on Carlos Alcaraz

Na pitanje šta odvaja Alkaraz od ostalih vrhunskih momaka, Pol je na trenutak pomislio i rekao ovo:

„Kada počne da gradi energiju i gradi momentum, ne znam, osećaj je malo drugačiji od većine ostalih momaka. Može da igra neki ozbiljno neverovatan, neverovatan tenis“.

„Polovina posla kada si napolju je da mu ne dozvoliš da osvoji jedan od onih ludih poena, jer kada to uradi, nekako se baci na kotrljanje.“

Jedna stvar koja deluje jedinstveno u vezi Alkaraza je koliko malo individualne greške ili pogrešne procene čini se da je na kraju bitno. Može da napravi seriju divljih grešaka, da krene previše u pogrešno vreme, da udara lopticu tri metra dugačku, da se slomi nekoliko puta zaredom, spusti nivo za set ili čak dva seta, a onda da sastavi svoj gem i učini da izgleda kao da pobeda nikada nije bila u nedoumici. Kako kaže, zna da je meč u pet setih „zaista dug put“, a najbolji način da dođete tamo gde želite da idete je da se nasmejete kroz teške trenutke i nastavite da se ljuljate.

Možda, kako Pavle kaže, sila Alkarazovog atleticizma utiče i preplavljuje protivnike, do te mere da može da promaši određene šuteve, a da se drugi momak ne oseća kao da ima više šansi nego ranije.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Tennis (@tennischannel)

Do sada u Alkarazovu karijeru, njegova brzina i pravljenje snimaka bile su njegove kartice za pozivanje; Kada je ni blizu da bude, niko ne moћe da im parira. Međutim, na Rolan Garosu i Vimbldonu ove godine, to je bilo Alkarazovo verovanje u sebe, čak i kada je nestao i izgleda zbunjeno na duge staze, to mu je bio najvažniji i najimpresivniji adut. Komentatori govore o tome kako ima „dodatnu opremu“. Umesto toga, rekao bih da ima sposobnost da se spusti u pravo vreme. Slično Sereni Vilijams, on može da pronađe svoj domet čak i nakon što izgleda kao da ga je izgubio, i pronađe svoj vrhunski nivo kada nema drugog izbora.

„Kada ne igram svoj najbolji tenis, pokušaću da pronađem rešenja samo da budem malo bolji, samo da pobedim protivnika“, kaže.

Alkarazov naredni protivnik Daniil Medvedev verovatno će ga odvesti na mukotrpnije putovanje od Pola. Španac je pobedio u njihovom polufinalu onre prošle godine u feni. Danas je rekao da se nada sličnom rezultatu u četvrtak.

Kao čovek koji zna nešto što ne znamo, Alkaraz nikada nije prestao da se smeje kao što je rekao.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.