Dona Vekić prevazišla sumnje da pronađe izbavljenje – i stigla do svog prvog Grend slem polufinala

Dona Vekić prevazišla sumnje da pronađe izbavljenje – i stigla do svog prvog Grend slem polufinala

Zapanjujući nalet Lulu Sun na Vimbldonu došao je do kraja, dok se drugi nastavlja.

VIMBLDON—Dona Vekić je bila veteranka koja je prethodno igrala na 42 Grend slem turnira. Lulu Sun je bila kvalifikant, u glavnom žrebu po drugi put. Teoretski, Vekić je trebalo da bude taj koji se slobodno ljulja i oseća prijatnije. Međutim, kroz prvi set i dobro u drugi, suprotan je bio slučaj.

Doduše, na kraju se sve, od težine Vekićine lopte do njenog ukupnog fitnes nivoa, pokazalo odlučujućim. Vekić je za dva sata i šest minuta pobedila San sa 5-7, 6-4, 6-1 i tako se stigla do svog prvog Grend slem polufinala.

„Bio je to težak meč“, rekao je San. „Dona je igrala zaista dobro… Pred kraj drugog i trećeg (seta), imao sam problema fizički sa nekim grčevima. To je možda jedino za čim žalim što nisam mogao fizički da je održim, ali ona je danas igrala bolje i zaslužila je pobedu“.

„Znao sam da će izaći na ljuljašku“, rekao je Vekić, koji je posle meča priznao da su joj levoruki protivnici poput Sunca uvek predstavljali izazove, posebno po povratku servisa. „Nisam mogao da pronađem dubinu u svojim šutevima. Nisam izvršavao svoje šuteve onako kako sam želeo. Zato sam bio, ne znam, malo pod stresom i napetiji.

„Ali na kraju sam uspeo da pronađem svoju igru.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

Post koji deli Vimbldon (@wimbledon)

Prvi set je pukao osnovnom snagom oba igrača. Međutim, Vekićeva više puta nije mogla da iskoristi prilike koje je stvorila. Pošto je Sun servirao na 1-2, Vekić je održao tri brejk poena u gemu od deset dvojki. Ali posle 26 poena, Sun se držao sa asom od 111 MPH.

Šest gemova kasnije, San je servirao na 4-5, volej-30, pobegao još jednom, slomio Vekića, i nastavio da zatvara uvodni set nedodirljivim drop-šotom iz bekhenda.

Sunčev kvalitetan tenis nastavio se i u prvoj polovini drugog seta. Ali onda, kako je set napredovao, Sunčeva istrošenost je isplivala u obliku nekoliko neobaveštenog drop šota i još grešaka prizemnog udarca. Vekić je, naizgled uzdrman kada je prvi set izmakao, pronašao nove oblike fokusa, smirenosti i kreativnosti. Držeći set poen na 4-5, 30-40, bio je red na Vekića da osvoji set drop šoom.

Treći je bio sav Vekić — skoro bukvalno. Osvojila je prvih 12 poena trećeg seta i brzo otišla u prednost 5:0, spustivši samo osam poena. Dok je prvi set trajao sat vremena, naredna dva trajala su samo 66 minuta.

Angažovanje bekstora je takođe bila ključna linija zapleta u ovom meču. Sunčevo putovanje van prvih 100 do četvrtfinala bila je priča Pepeljuge o ovogodišnjem Vimbldonu. Jedan element manje ispričan je Sunčevo tenisko obrazovanje. Godine 2019, u vreme kada je Sun bila rangirana van Top 400 i mnogo pre nego što je razmišljala da pohađa Univerzitet Teksas u Ostinu, opsežno je radila sa taktičkim guruom Kregom O’Šanesijem. Razgovarao sam jutros sa O’Shannessy na terenu All England Kluba dok mi je govorio kako je odliиan uиenik.

O’Šanesi procenjuje da je ili pregledao ili pripremio San da odigra približno 50 mečeva. Kako ga je sudbina imala, O’Šanesi je stacioniran u Ostinu, pa je takođe uspeo da proširi svoj rad sa San na teren dok je ona pohađala koledž i takođe stekao mudrost trenera svog tima Hauarda Džofa.

„Bila je fantastična“, reče O’Šanesi. „Ona je neustraљiжna.“

Iako njih dvojica više ne rade zajedno, O’Šanesi je bio pored terena za današnju utakmicu, sedeći u blizini Sunovog trenera, bivšeg profi Vladimira Platenika.

GettyImages-2160695472

GettyImages-2160695472

Sunce će biti rangirano unutar Top 60 sledeće nedelje, probijajući Top 100 po prvi put. Kako je Sun preduzeo korake da se pozdravi sa velikim profi tenisom, pre manje od dva meseca, Vekić se osećao kao da se oprašta.

„U četvrtak pre Rolan Garosa ove godine smo zakazali trening“, rekao je Vekić. „Stigao sam u klub. Rekao sam (mom treneru) Niku: ‘Slušaj, želim da se povučem sa Otvorenog prvenstva Francuske. Hoću kući. Želim da napravim dužu pauzu.’

„Nisam imao nikakvu energiju, nikakvu motivaciju da nastavim da vežbam, da nastavim da guram jer sam se osećao kao da sam poslednjih nekoliko meseci dao sve za tenis, a nisam stizao rezultate koje sam na neki način očekivao“.

Odlučivši se umesto toga da igra u Parizu, Vekić je u trećem kolu doživeo izuzetno frustrirajuć poraz, izgubivši od kvalifikovane Olge Danilović 0-6, 7-5, 7-6 (8). Međutim, u jeku tog trenutka, Vekić je bio vojnik.

GettyImages-2160712665

GettyImages-2160712665

Pre Vimbldona, ona plajed u tri travnate discipline, u poslednjoj je stigao do finala. Upitan da opiše svoju priču kroz ovaj period, Vekić je rekla: „Pretpostavljam da nikada ne odustajem. Ponekad nije lako. Da, morao sam stvarno da kopam duboko u sebi i guram se.“

Polufinale Grend slema odavno dolazi za Vekića. Prvi put je počela da se takmiči na Mejdžoru kao tinejdžerka, borila se kroz nekoliko potencijalnih povreda u karijeri, a sada igra najbolje u životu. Iako još uvek ima samo 28 godina, Vekić bi mogao da razume pitanje koje je jednom postavio bejzbol velikan Sačel Pejdž: Koliko bi imao godina da ne znaљ da imaљ godina?

Na najneverovatnijem teniskom mestu, stara duљa je pronaљla mladost.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.