Destinacija Tenis, Njuport: Međunarodna teniska kuća slavnih

Destinacija Tenis, Njuport: Međunarodna teniska kuća slavnih

Muzej must see – okružen sudovima svih vrsta – uskoro će biti renoviran u iznosu od više miliona dolara.

POGLEDAJTE: Monika Puig posetila Međunarodnu tenisku kuću slavnih u Njuportu ⤴️

Netaknuti travnjaci i blistave kamene zgrade u Međunarodnoj teniskoj kući slavnih ušuškani su iza neslućenog ulaza u šoping centar Njuporta, stvarajući privlačnost skrivenog dragulja. Zaista, rodno mesto američkog tenisa jedan je od sportskih krunskih dragulja, a muzej je najznačajniji pripovedač tenisa.

Prođite ispod luka od crvene cigle i vratite se skoro 1000 godina unazad do samog porekla ovog sporta. Posetioci mogu da obilaze galerije od 2.000 kvadratnih metara, posete zvaničnu Kuću slavnih ovog sporta, prošetaju terenima, pa čak i da obuku svoje teniske belce za kliniku ili hit na najboljim travnatim terenima sa ove strane bare.

„Prestiž i elegancija čine da se sve oseća kao na Vimbldonu“, kaže Odredišni tenis voditeljka Monika Puig.

Uđite kroz ulazna vrata, portal, stvarno, na Belvju aveniji, i budite prebačeni kroz vreme.

Uđite kroz ulazna vrata, portal, stvarno, na Belvju aveniji, i budite prebačeni kroz vreme.

Višemilionsko renoviranje počeće u novembru u očekivanju veće posećenosti, jednom kada u bliskoj budućnosti budu indukovane muške teniske velike četvorke i sestre Vilijams.

„Ušće sa legendama svih vremena koje se povlače i to se oseća kao procvat tenisa u ovom trenutku, nivo interesovanja deluje prilično visoko“, rekao je predsednik ITHF-a Patrik Mekinro Forbs.

Smešten u nekadašnjem kazinu Njuport, koji je otvoren 1880. Planirajte da provedete nekoliko sati uživajući u istoriji tenisa. Jedna od najneobičnijih karakteristika je Teren teniski objekat, koji služi kao primer najranijeg oblika ovog sporta, poznatog kao „pravi tenis“. Aristokrate su se takmičile u dvorištu okruženom visokim zidovima i tirima prostora za sedenje, a lopta bi mogla da se odigra sa strana zida. Sud je ovde izgrađen 1880, uništen u požaru četrdesetih godina prošlog veka, a obnovljen je 1980. Još uvek je u upotrebi kao Nacionalni teniski centar, najstariji objekat za tenis na terenu u zemlji. Ako je igra u toku, posetioci su dobrodošli da gledaju.

Galerije prikazuju 2.000 predmeta iz ogromne kolekcije muzeja, koji obuhvataju odeću, trofeje, opremu, nameštaj i još mnogo toga. Zajedno pričaju priču o tome kako je tenis izrastao iz srednjovekovnih početaka u sport svetske klase. Najređi predmeti su grčki novčići koji prikazuju sport i slika iz 1538.

„Moja omiljena stvar je bila evolucija konzervi sa loptom“, kaže Puig. (Osvajaču olimpijske zlatne medalje 2016. takođe se svidelo izlaganje o tenisu na Igrama.)

Holova šarena izložba loptica je šoustopper.

Holova šarena izložba loptica je šoustopper.

Muzej prati sport do danas. Odevna kombinacija Koko Gauf sa njene titule na Ju-Es openu već je izložena. Ambiciozni originalni eksponati u centru pažnje su uloga tenisa u društvenom napretku i igrača koji su imali uticaja van terena, kao što su pripadnici vojne službe koji su se borili u ratovima.

„Tenis je dao mnogo svetu“, kaže Nikol Markam, kustos kolekcija. „Mnogo toga što radimo je da istoriju sporta stavimo u kontekst svetske istorije i kulture.“

Posetioci mogu da testiraju svoje znanje za trivijalnim stolom osetljivim na dodir i vrate se na istorijsku pobedu Artura Eša na US Openu 1968.

„Tenis je dao mnogo svetu“, kaže Nikol Markam, kustos kolekcija. „Mnogo toga što radimo je da istoriju sporta stavimo u kontekst svetske istorije i kulture.“

Naravno, šampioni su veoma zastupljeni. Muzej odaje počast velikanima u Grend slem galeriji i Galeriji Enshrinement, gde interaktivni kiosci uvode više od 250 indukata u Kuću slavnih iz 27 zemalja. Ture sa vodičem nude se tokom leta.

Planovi Kuće slavnih za modernizaciju i proširenje biće prvi takav projekat od 2015. Promene vredne više od 3 miliona dolara doneće elegantniju, svetliju Galeriju šampiona sa više prostora za doniranu odeću i opremu, kao i smele digitalne ekrane. U odeljku će debitovati nova čast za svakog indukta, skulpturalni zlatni reket bačen u metal. Dugi, uredni redovi reketa za prošle indukte istaknuti su u redizajnu od nešvilske firme za eksperijencijalni dizajn Advent. Renderi otkrivaju enterijer kombinujući svetlucave bele fiksatore, tamnu drvenariju i akcente šumske zelene boje.

Najvidljiviji među nadogradnjama biće novi displej za indukte, koji će zameniti plakete na zidu postavom markera, od kojih svaka uključuje zlatni teniski reket koji se ogleda u logotipu Kuće slavnih.

Najvidljiviji među nadogradnjama biće novi displej za indukte, koji će zameniti plakete na zidu postavom markera, od kojih svaka uključuje zlatni teniski reket koji se ogleda u logotipu Kuće slavnih.

„Želimo da očuvamo ono što je već tamo sa neverovatnom istorijom tenisa, ali da se pripremimo da globalne oči budu deo toga u Njuportu“, rekao je Den Faber, generalni direktor Međunarodne teniske kuće slavnih. „Savršen je tajming sa ovom erom ko će biti indukovan u narednih pet godina ili tako nešto u tenisu.“

Jedan od najpopularnijih dodataka biće ažurirani Hologram Rodžera Federera – digitalna simulacija veličine života švajcarske legende na delu i priča o tome šta za njega znači tenis. Trenutna verzija koju posetioci mogu da vide biće zamenjena proširenim imerzivnim iskustvom i svežim, post-penzionerskim hologramom Federera.

Renoviranje će takođe udvostručiti izložbeni prostor, uključujući novu sekciju posvećenu teniskom nasleđu Njuporta koja će uključivati sve trofeje Us Opena tokom decenija. Druga poboljšanja uključuju novi maloprodajni objekat, prostor dobrodošlice, izlaz i prostor za događaje.

Veliko ponovno otvaranje zakazano je za maj 2025.

Ovogodišnja Infosys Kuća slavnih Open biće poslednja na ATP Tur rasporedu.

Ovogodišnja Infosys Kuća slavnih Open biće poslednja na ATP Tur rasporedu.

Međunarodna teniska kuća slavnih

194 Bellevue Ave. Newport, R.I.
401-8493990
Otvoreno 7 dana u nedelji, 10:00 ujutru – 5:00 uveče

 • PRIJEM
  • Opšti prijem (odrasla osoba): $20
  • Deca od 12 godina i ispod: Besplatno
  • Seniori (62+), Studenti, članovi USTA: $17
  • Muzejski profesionalci-AAM, NEMA, ISHA ili vizitkarta: Besplatno
 • ONLINE
  • Website: tennisfame.com
  • Instagram: @tennishallofame
  • X/Twitter: /tennishallofame
  • Facebook: /TennisHallofFame
  • Youtube: /tennisfamer
Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by International Tennis Hall of Fame (@tennishallofame)

Tenis na prvi pogled

 • Objekata: 13 terena za travu na otvorenom, tri tvrda terena u zatvorenom prostoru, tri tvrda terena na otvorenom, jedan otvoreni teren od gline Har-Tru; jedan teren-teniski teren u Nacionalnom teniskom klubu
 • Svetla: Ne
 • Nedostaje: Iznajmljivanje terena na otvorenom $250/sat za nemešte
 • Tereni na travi otvoreni su za javnost od 15.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.