Destinacija Tenis, Njuport: Šta videti i gde odsesti u ovom primorskom šarmeru

Destinacija Tenis, Njuport: Šta videti i gde odsesti u ovom primorskom šarmeru

„Grad dosta liči na Istborn“, kaže voditeljka Monika Puig. „Sa starim drvenim zgradama i toliko istorije, mogli bi da budu sestrinski gradovi.“

Tenis dovodi svoje ljubitelje na neke od najpoželjnijih destinacija na svetu, od uzbudljivih gradova do prelepih letovališta. Njuport, dom Međunarodne teniske kuće slavnih, meri se sa tim standardom – a zatim i nekima.

Jedno od američkih originalnih igrališta za bogate, sofisticirano odmaralište na ostrvu Akvidnek, prepuno je zamki dobrog života upakovanog u čudan priobalni šarm. Posetioci uživaju u finim izletištima za ručavanje i jedrenje u opuštenom, podmlađujućem ambijentu koji je strm u bogatoj američkoj istoriji.

Njuport je ponovo otkriven u poslednje vreme zahvaljujući nedavnim udruženjima pop-kulture. Taylor Swift tamo poseduje dom i pravi zabave slavnih ličnosti četvrtog jula, i dve sezone HBO serije Pozlaćeno doba učinili Njuport vrućom destinacijom za „ekranski turizam“. Obožavaoci dolaze da vide nečuvene vile pored okeana koje su izgradili industrijski baroni iz 18.

Rana američka arhitektura istaknuta je oko Njuporta, uključujući i Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Rana američka arhitektura istaknuta je oko Njuporta, uključujući i Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Profesionalni tenis stigao je u Njuport u istoj eri kada je 1881. Fantastična Kuća slavnih zauzima mesto sa travnatim terenima i muzejom koji premotava priču o sportu sve do 12. Ovo obeležje daje ljubiteljima tenisa poseban razlog da rezervišu bekstvo u Njuport, gde postoje beskrajne aktivnosti na vodi, oko pristaništa i duž obala.

Kada Odredišni tenis voditeljka Monika Puig je posetila, prevezena je nazad na mesto turnira na kojem je igrala pre Vimbldona.

„Grad dosta liči na Istborn“, kaže ona. „Sa starim drvenim zgradama i toliko istorije, mogli bi da budu sestrinski gradovi.“

Posetioci uživaju u finim izletištima za ručavanje i jedrenje u opuštenom, podmlađujućem ambijentu koji je strm u bogatoj američkoj istoriji.

Posetioci uživaju u finim izletištima za ručavanje i jedrenje u opuštenom, podmlađujućem ambijentu koji je strm u bogatoj američkoj istoriji.

Ranoamerička istorija dodaje dubinu Njuportovu reputaciju životnog stila. U njemu se radi o 18 Nacionalnih istorijskih znamenitosti, od raskošnih imanja do prve pozajmljene biblioteke u zemlji i njenog najvećeg primorskog utvrđenja, Fort Adamsa. Pešački obilasci, trolejbusi i interpretativni programi obuhvataju pet vekova fascinantnog nasleđa.

Smeštajni objekti obuhvataju luksuzne butik hotele, porodična odmarališta punih razmera, istorijske krčme, iznajmljivanje vikendica, lance midrange, pa čak i stan čuvara svetionika (na ostrvu Rouz). Otmena mesta za koktele udobna pored koliba za čorbe u porodičnom trčanju, a festivali morskih plodova i muzike drže grad da zuji celo leto. Nikad se ne zna sa kim biste mogli da trljate ramena u redu za rolnu jastoga – pop zvezdu, tenisku legendu, HBO producenta. Njuport je novo mesto za to.

Na nekoliko koraka od Međunarodne teniske kuće slavnih – i bezbroj drugih šarmantnih atrakcija – hotel Viking elegantno premosti istoriju luksuzom.

Na nekoliko koraka od Međunarodne teniske kuće slavnih – i bezbroj drugih šarmantnih atrakcija – hotel Viking elegantno premosti istoriju luksuzom.

Gde odsesti

The Vanderbilt

  • 41 Mary St., aubergeresorts.com/vanderbilt
  • Američki kraljevski par na odmoru u domu koji je sagradio jedan od naslednika porodice imenjaka, sada je raskošan hotel sa krovnim barom u kojem teku ostrige i šampanjac.
  • Cena: $720/noć

Hotel Viking

  • Jedna Bellevue Ave., hotelviking.com
  • Hotel igrača tokom ATP Kuće slavnih u julu je luksuzni objekat sa 232 sobe koji kombinuje fine sadržaje odmarališta sa sofisticiranim dizajnom butika.
  • Cena: $325/noć
Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Hotel Viking (@hotelviking)

Pozlaćen

  • 23 Brinley St., larkhotels.com
  • Smela, moderna rasejanost Gilded Age pretvara istorijski dom sa 17 soba u punchy design hotel.
  • Cena: $338/noć

Jedna stvar koju treba da znate: Ne napuštaj Njuport a da ne uzdiћeљ džib i рugaљ, bilo da je na vodi sa Sail Newportom ili na interaktivnim stanicama Muzeja jedrenja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.