Tejlor Fric izbegava poznatu glavnu izlaznu tačku ka više rangiranom neprijatelju sa povratkom Zvereva

Tejlor Fric izbegava poznatu glavnu izlaznu tačku ka više rangiranom neprijatelju sa povratkom Zvereva

Amerikanac se okupio iz dva seta naniћe da bi zavrљio svetski broj 4 u Vimbldonu u 16.

Kako teniser može da se popne na planinu koju ranije nije uspeo da skalira? Ako ste Tejlor Fric protiv Aleksandra Zvereva, napravite korak – ili, u ovom slučaju, jedan po jedan set.

Amerikanac se našao na poznatom mestu u ponedeljak popodne: odigrao je meč sredinom runde na Gand Slemu, naspram više rangiranog evropskog protivnika, i zaostaje loše. Novak Đoković, Stefanos Cecipas, Rafael Nadal, Kasper Rud, zverev lično: Fric ih je sve suočio u četvrtinama ili 16. kolu na mejdžorima u poslednjih nekoliko godina, a skoro uvek je odlazio praznih ruku. Da li je to bilo toliko daleko da ga je njegov talenat odvesti?

Više od dva sata u ponedeljak, Fric je izgledao kao da će ponovo spakovati kofere posle četvrte runde. Pao je dva seta da bi voleo Zvereva, i činilo se da ne može da iskoristi problem sa kolenom zbog kojeg se Nemac kretao đumbirom kad god bi morao na duge staze. Naime, Zvereva povreda mu je zapravo koristila, tako što ga je primorala da se opusti i pokuša brže da okonča mitinge. Njegova agresivnost se isplatila u seriji osvajača osnovne linije koja mu je donela brejk koji mu je bio potreban u prvom setu, a taj-brejk koji mu je bio potreban u drugom.

Fric je prošao u svoje drugo četvrtfinale Vimbldona u poslednje tri godine.

Fric je prošao u svoje drugo četvrtfinale Vimbldona u poslednje tri godine.

Zverevova fizička ograničenja takođe su, čini se, stavila u centar pažnje Fricova ograničenja kao proizvođača strelaca. Koliko god se trudio, nije mogao dovoljno zverev u pokretu. U stvari, pokušaj eksploatacije povrede samo je izbacio Frica iz normalne, see-ball-hit-ball igre.

„Na polovini prvog seta sam pokušavao još malo da pomerim loptu“, rekao je Fric. „Izašao sam napadajući ulazeći u njegov forhend verovatno malo previše. Bio je spreman za to. Dobro je pogađao svoj forhend“.

Do promene je došlo rano u trećem setu, kada je Fric spustio očekivanja i fokusirao se ne na pobedu u meču, već na to da se uveri da ga nije izgubio u dva seta.

„Osećao sam se kao da igram zaista dobro što sam pao u dva seta“, rekao je Fric. „Bilo bi bezveze da odigramo ovako dobro i izgubimo u tri uzastopna, set hajde da uzmemo treći. Osećao sam se kao da mogu da uzmem jedan po jedan set i preokrenem.“

Ovo će biti moje prvo četvrtfinale gde sam iskusnija osoba u četvrtfinalu Slema, pošto sam dva puta igrala protiv Novaka i Rafe jednom. Nadam se da жe mi to malo pomoжi. —Taylor Fritz

Ako je postojao jedan šut gde se meč preokrenuo, došao je tako što je Fric servirao na 1:1 u trećem setu, padom od 0:30. Promašio je svoj prvi servis, a činilo se da njegova druga lopta ide široko od T. Ali u poslednjoj sekundi se jako sagnula ulevo i sletela na zadnju stranu linije. Kreda je poletela, a Fric je osvojio poen i tako napravio 15-30, umesto 0-40. Odatle se držao sa dva pametna drop šota. Nekoliko gemova kasnije, na 4:4, konačno je prelomio kada je Zverev dva puta duplom greškom.

„Glavna stvar je bila da samo nastavimo da serviramo, da nastavimo da budemo agresivni“, rekao je Fric.

U četvrtom setu Fric se šest puta držao svog servisa i forsirao taj-brejk. Tu je konačno uspeo da slomi Zvereva svojom agresivnošću. U taj-brejku pogodio je as, dva osvajača servisa, bekhend pobednika, pobednika forhenda, udarac i dobar šut za dodavanje posle dugog trčanja. U petom setu slomio je Zvereva tako što ga je nadmudricao u seriji dugih mitinga. Na meč poenu je zatvorio bekhendom koji je promakao kroz teren za svog 69. pobednika dana.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Tennis (@tennischannel)

Posle toga, Zverev je čestitao Fricu na pobedi od 4-6, 6-7 (4), 6-4, 7-6 (3), 6-3, ali je veći deo rezultata pripisao do kolena.

„Danas sam bio na jednoj nozi“, rekao je Zverev. „Igra sjajno….Ali takođe znam da meč nije bio na visokom nivou. Nije bilo dugih mitinga jer nisam mogao da sviram duge mitinge. Nije bilo fizičke spreme.“

Ispričan o tim komentarima, Fric je odgovorio: „Mislio sam da je meč izgledao krajnje normalno dok nisam bio na pauzi u petom, onda se osećam kao da hramlje i kreće se“.

Fric je u pravu što nije dozvolio da mu bilo šta otme ovaj trenutak. Zverev je bio dovoljno dobro da se nadmete na utakmicu ili dve pobede, u meču koji je trajao tri i po sata.

Zverev se nadmetao da završi karijerni set Grend slem četvrtfinala.

Zverev se nadmetao da završi karijerni set Grend slem četvrtfinala.

Ameriиka nagrada? On će u utorak još jednom da se probije do svog prvog Grend slem polufinala. Poslednji put kada je to uradio na Vimbldonu, 2022. godine, bio je pred Rafaelom Nadalom. Ovog puta жe se suoиiti sa Lorencom Musetijem.

„Ovo će biti moje prvo četvrtfinale gde sam iskusnija osoba u četvrtfinalu Slema, pošto sam dva puta igrala protiv Novaka i Rafe jednom“, rekla je Fric. „Nadam se da će mi to malo pomoći. Ali znam da ću morati da igram dobro“.

Za sada, Fricovo četvrtfinale može da sačeka. Posle pobede nad Zverevim, bio je previše emotivan čak i da završi prvu rečenicu svog intervjua posle meča:

„Bilo je neverovatno to uraditi na Centralnom terenu Vimbldona, dva seta niže pred ovom publikom, to je baš kao…“

Fric nije imao sa čim da ga uporedi. Nadam se da za njega to neće biti poslednji put da se pojavi na ovoj planini.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.