Kako je Đovani Mpetši Perikard postao priča o Vimbldonu

Kako je Đovani Mpetši Perikard postao priča o Vimbldonu

Da li francuz više od mamuta služi? On, i njegovi protivnici, tako misle.

VIMBLDON—Jedan po jedan, Đovani Mpetši Periard i njegovo čudovište serviraju protivnike zbunjene na Vimbldonu.

„Nije bilo mnogo posla, samo pogodite kuda ide lopta“, rekao je Sebastijan Korda. „U jednom trenutku, imao je 80 procenata prvih servisa za samo jednu duplu grešku.“

„Veoma nezgodan, nezgodan protivnik na ovoj površini, posebno“, rekao je Emil Ruusuvuori. „On i dalje verujem da će se još više popraviti. Vetar zapravo nije toliko smetao njegovoj igri“.

Na Vimbldonu izgleda da ništa ne smeta Francuzu od 1880h. On je prvi muški srećni gubitnik koji je stigao do četvrtog kola Šampionata još od Belgijanac Dika Normana, još jednog 1808.

„Prošle nedelje nisam ni bio na žrebu, tako da, naravno, osećaj je dobar“, rekao je Mpetši Periard novinarima na francuskom u subotu. „Posebno posle pobede nad dobrim igračima.“

Peričard se pridružio Ivi Karloviću i Džonu Izneru kao igrači koji su u poslednjih 10 godina prebrodili 100 asova kroz tri runde na Vimbldonu.

Peričard se pridružio Ivi Karloviću i Džonu Izneru kao igrači koji su u poslednjih 10 godina prebrodili 100 asova kroz tri runde na Vimbldonu.

Bio je jedan od trojice Francuza koji su u četvrtoj rundi u SW19, zajedno sa svojim dobrim prijateljem Arturom Filsom i otkako je napustio Ugo Humbert. Njihov uspeh vodio je francuski sport svakodnevno LTim da na svom sajtu proglaše: „Vimbldonska trava postaje plava“, aludirajući na Les Bleusnadimak koji je dat muškoj fudbalskoj reprezentaciji.

Mpetshi Perricard je tesno propustio kvalifikacije za Olimpijske igre koje su održane u Parizu, na Rolan Garosu, ali sa svojim plasmanom da se popne sa sadašnjeg broja 58 na 44. On bi mogao posebno da uživa igrajući u Sinsinatiju u avgustu, s obzirom da je zabavni park Kings Ajlend u blizini, a Mpetši Periard navodi da bi bio tester tematskog parka (!), pod jedan, ako ne i teniski profesionalac.

Njegov proboj u poslednja dva meseca – osvajanje titule u rodnom Lionu u maju, emulirajući Filsovo ostvarenje 2023. godine – sigurno će od srca odati francuskim navijačima željnim prvog osvajača Grend slem titule za muškarce još od Janika Noe 1983.

Dok su francuski igrači često poznati po svom sjaju, ugled Mpetšija Perikarda znači da finese i raznovrsnost u velikoj meri ustupe mesta vlasti, iako je želeo da naglasi da mu je volej posebno pomogao protiv Korde.

Dalje, istakao je da mu je potrebno više od asova za trijumf na šljaci u Lionu.

Ali taj servis je i dalje hvatač naslova.

Pridružio se Ivi Karloviću i Džonu Izneru (na licu mesta ove godine kao TV komentator) kao igrači koji su u poslednjih 10 godina prebrodili 100 asova kroz tri runde na Vimbldonu. Pedeset jedan as je došao u pet setova protiv Korde, 27 protiv Jošija Nišioke u tri seta, a 27 protiv Rusuvuorija – koji je u četiri seta srušio Stefanosa Cecipasa.

„Znao sam da će biti veoma težak meč na način na koji je servirao“, rekao je Rusuvuori TENNIS.com.

Bar Ruusuvuori moћe da tvrdi da je usamljeni igraи koji je zaradio pauzu protiv Mpetshi Perricarda kroz tri runde.

Ako uspem da dobijem dvostruki bekhend Džona Iznera… Neću više (ne uspevam) na ovom snimku. Đovani Mpetši Perikard

Zvanično, u nedelju je ušao sa zajedničkim najbržim servisom turnira na 140 MPH, zajedno sa Benom Šeltonom. Zvanična statistika turnira nije mogla da registruje brzine servisa u svoja prva dva meča na Terenu 14 i Terenu 16, ali je u Lionu posuo 151 MPH isporuku protiv Huga Gastona.

„Mnogo sam dokazao sebi u mečevima u tri, četiri, pet setova“, rekao je Mpetši Periard. „Nadam se da ću ovako nastaviti. Mislim da imam resurse i da mogu da održim ovaj nivo.

„Veoma sam, veoma zadovoljan onim što sam pokazao.“

Forma tako mladih, neiskusnog igrača često varira u prvim danima, a mečevi na travi će se verovatno pretvoriti u pik’ems ako se suoče dva velika servera. Međutim, posle njegove nezaboravne prve nedelje na Vimbldonu, moglo bi se razumeti zašto je francuski izveštač pitao kako je Mpetši Peričard izgubio od svetskog broj 225 Maksima Janvijera u kvalifikacijama u obližnjem Roehamptonu.

„To je tenis“, odgovorio je. „Možete da izgubite protiv Janviera i možete da pobedite Kordu tri dana kasnije. Protiv JaNvier, nisam se dobro vratio. Rekli smo sebi da ćemo sada morati da promenimo stvari na tom aspektu.“

Reket izgleda sićušno u 18:00" Francuzova ruka.

Reket izgleda sićušno u ruci Francuza od 1800.000.

Mpetši Periard, trener Emanuela Planka, gledao je mečeve Iznera od 1800h zbog nekih smernica u sopstvenoj igri. Na pitanje koji će šut uzeti od Iznera, Mpetši Periard nije rekao servis, što je i razumljivo.

„To će biti njegov dvostruki bekhend, jer je za povratak veoma teško vratiti se jednorukim bekhendom“, rekao je on. „Ako uspem da dobijem dvostruki bekhend Džona Iznera… Neću više (da propadnem) na ovom snimku.“

Brutalna sila njegove igre suprotstavlja se kezu u njegovim intervjuima koji prenose toplinu – nešto što je izbeglo ovaj Vimbldon. Ipak, više kiše prognozira se za ponedeljak kada se Mpetši Periard sastaje sa Musetijem na terenu 2 koji nije pokriven.

Mpetši Periard izgubio je od finaliste Kvins kluba Musetija u dva taj-brejka na travi u Štutgartu, uprkos tome što je pogodio 21 as i spasao svih osam brejk poena sa kojima se suočio. Ali dobro potišteni i uzdizajući se, okretanje stolova ne bi predstavljalo veliko iznenađenje.

„Kada sam igrao ranije, toliko ljudi me je podržavalo“, kaže on. „Dobar je osećaj, kao da si kod kuće.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.