Kako jannik Grešnik, Karlos Alkaraz i Novak Đoković paze na vrhunsku nedelju na Vimbldonu?

Kako jannik Grešnik, Karlos Alkaraz i Novak Đoković paze na vrhunsku nedelju na Vimbldonu?

Top 3 su bili nesavršeni na različite načine, a nivoi zabrinutosti za svakog od njih bi trebalo da se razlikuju.

Prošle nedelje na Vimbldonu, posle pobede u četiri seta nad zemljakom Mateom Beretinijem, glavni nosilac Janik Sinner je rekao: „Bilo je nekih malih padova i padova, što je normalno za pet setova“.

Sedam dana u dve nedelje, te reči bi mogle da posluže kao slogan za Top 3 seme sa muške strane. Grešnik, Novak Đoković i Karlos Alkaraz su do sada imali svoj udeo u padovima i padovima – a bar jedan njihov pad je bio više nego „mali“. Grešnik i Alkaraz, koliko god da su već sjajni, možda nikada neće biti tipovi koji će se kotrljati kroz remi u All England klubu bez ispuštanja seta, kao što su to uradili Rodžer Federer i Rafael Nadal na putu do svog legendarnog finala 2008.

Kroz četiri runde, Grešnik je izgubio dva seta, a morao je da sačuva set poen u trećem, protiv Bena Šeltona u nedelju. Alkaraz je predao tri seta, a vrlo skoro je izgubio meč trećeg kola od Frensisa Tijafoa. Sa svoje strane, Đoković, koji se oporavlja od operacije levog kolena, ispustio je dva seta kroz tri runde, a samo je povremeno izgledao oštro.

Pitanje, kako druga nedelja počinje i polje se sužava, je šta bi, ako ništa drugo, moglo da znači za krajnji rezultat. Možemo početi tako što ćemo reći da je Top 3 bio nesavršen na različite načine, a nivoi zabrinutosti za svakog od njih bi trebalo da se razlikuju.

„Osećam da to malo utiče na moje kretanje u smislu brzine“, rekao je Đoković o svom kolenu. „Još uvek nije tamo gde ja želim da bude. Nekako kasnim na muda na koja inače ne kasnim.“

Poиeжu sa tim. Đoković, koji je u ovom trenutku runda iza druge dvojice, i koji će se u ponedeljak suočiti sa svojim prvim nosiocem, brojem 15 Holger Rune.

Do sada su postojale dve teme Đokovićevih mečeva. (1) Prestigao je dvojicu svojih protivnika, Džejkoba Strahnlija i Alekseja Popirina, u tesnom četvrtom setu. (2) Našao je način da pobedi bez svoje običajne spretnosti.

„Uradio sam taman toliko da pobedim tamo u četvrtoj“, rekao je on, uz određeno olakšanje, nakon što je pobedio Strahnlija. „Bio sam malo srećan što sam se stvarno izvukao iz nevolje.“

Ista stvar se desila Đokoviću u narednom meču, protiv Popirina, koji bi dobio u taj-brejku četvrtog seta. U oba ova takmičenja, Đoković je izgledao reaktivnije nego proaktivno, i mučio se da održi svoju čuvenu odbranu.

„Osećam da to malo utiče na moje kretanje u smislu brzine“, rekao je o svom kolenu. „Još uvek nije tamo gde ja želim da bude. Nekako kasnim na muda na koja inače ne kasnim.“

Može li Rune, ili neko drugi, da ga natera da plati za to kašnjenje? Videli smo da se Đoković i ranije snalazio u mejdžorima sa povredama zvocanja. Koliko god da mu bolesti mogu smetati fizički, mogu i mentalno da mu pomognu. Kada igrate sa povredom, očekivanja su manja, tako da možete malo slobodnije da zamahnete. Đoković, kao i svi Grend slem šampioni, takođe ima talenat da se uzdiže na nivo protivnika. Znaće tačno koliko dobro mora da bude da bi pobedio Runa.

„To je deo koji valjda dolazi sa mečevima“, rekao je Đoković ranije ove nedelje. „Što duže ostanem na turniru, mislim da su bolje šanse da će se moj pokret poboljšati.“

Sa pozitivne strane za Đokovića, neće morati da pobedi i Alkaraza i Grešnika da bi osvojio turnir. Sa minus strane, možda će morati da prođe kroz Runea i Aleksandra Zvereva, dvojicu momaka koji su ga pobedili u velikim mečevima u prošlosti.

„Znam da drugi momak mora da igra na zaista visokom nivou intenziteta u pet seti ako želi da me pobedi“, kaže Alkaraz.

Dok se Đoković mučio sa svojim pokretom, Alkaraz mučio se, još moćnije, svojom doslednošću i osećajem za loptu – svojim „nivoom“, kako kaže.

U petak, dva seta na jedan do Frensis Tijafo, njegovi šutevi su bili pogrešni i njegovo ponašanje je bilo ravno. Skoro da je izgledao rezignirano zbog poraza. Međutim, držao se za svoj servis u četvrtom, iznudio taj-brejk, i odatle ga oživeo. U nedelju, dva seta za volej protiv Ugo Humberta, Alkarazov nivo je ponovo pao u trećem, i morao je da se pomuči da bi se iz četvrtog izmakao živom.

„Gore-dole se ne radi o protivniku“, kaže Alkaraz. „Radi se samo o sebi….Ako se ne osećam dobro ili ako ne igram na visokom nivou, moraš da ostaneš jak mentalno samo da bi nastavio da se boriš i pokušaš da dobiješ dobar ritam.“

Ako protivnik nema mnogo veze sa tim, podloga sigurno ima. Alkaraz je šampion Vimbldona, ali travnati tereni daju agresivnom protivniku koji rizikuje da ga zadrži prikovanog — Tijafo i Humbert su obojica zgrabili kontrolu nad mitinzima. Tomi Pol, njegov protivnik u četvrtfinalu, takođe će to moći da uradi, kao i Grešnik u polufinalu.

Ali Alkarazova nepravilna igra dolazi sa prednošću: sada zna da, držeći se i držeći se svog servisa, može da prođe loš deo igre, i da na brzinu preokrene tmurnu situaciju. Takođe neće zaboraviti da ima 12:1 u petom setu.

„Znam da drugi momak mora da igra na zaista visokom nivou intenziteta u pet seti ako želi da me pobedi“, kaže Alkaraz.

„Očigledno vam je potrebna hrabrost da krenete na određene šuteve. Guram sebe da to uradim“, kaže Grešnik.

Relativno govoreći, Greљnik je imao najmanje problema u Top 3. Dobio je poslednja dva meča u dva seta. U pobedi nad Benom Šeltonom u četvrtom kolu u nedelju, bio je oštar za početak i teško je pobedio u taj-brejku trećeg seta 11-9.

Ali, kako kaže, i on je imao svoja zatišja, čak i kada su rezultati jednostrani. Protiv Šeltona je izgubio osećaj na forhendu u trećem setu, bez očiglednog razloga, osim što se možda stegao pokušavajući da zatvori meč. Grešnik je meč završio sa više grešaka (29) od pobednika (28), što je neuobičajeno u pobedi u dva seta na travi.

Kao i Alkaraz, Grešnik nije paničio. Do sada, posle toliko pobeda ove i poslednje sezone, mora da ima samopouzdanje da će na kraju naći način. U nedelju je njegov povratak napravio razliku u taj-brejku.

„Osećam se kao da u važnim trenucima na svakoj utakmici, u svakom meču, pokušavam da uložim pun napor“, kaže Grešnik. „Osećam da ovo ponekad može da napravi razliku. Oиigledno ti treba hrabrost da odeљ na odreрene snimke. Teram sebe da to uradim.“

Od Top 3, Grešnik je možda igrao najbolji, najspremniji, najspremniji tenis do sada. Ali možda ima i najteži put do titule. Zatim će se suočiti sa Danilom Medvedevim, protivnikom kojeg je trebalo pet setova da pobedi u finalu Australijan opena. Ako prođe kroz to, možda u polufinalu dobije Alkaraza i Đokovića, ili Zvereva, u finalu.

To je rukavica, ali izabrao sam Grešnika da osvoji titulu za početak, i držaću se njega sada.

Kako Italijan voli da kaže posle svake pobede: „Da vidimo šta sledi“.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.