Vimbldon oborio rekord i pretplatio se na epske povratke u petom setu

Vimbldon oborio rekord i pretplatio se na epske povratke u petom setu

Treći Grend slem u sezoni ima deset povrataka sa dva seta protiv samo prve nedelje turnira

Aktuelno izdanje Vimbldona ostavlja više mečeva za pamćenje, živi mečevi za zaustavljanje srca gde nijedan teniser ne može da uzme meč zdravo za gotovo. Karlos Alkaraz ili Janik Grešnik već znaju kako je stići do petog i poslednjeg seta u svojim prvim rundama, pošto je centralu u neizvesnosti imao Italijan protiv svog sunarodnika Mateo Beretini u drugom kolu ili Mursijanac u trećem kolu protiv Frensis Tijafo.

Epske vikotrije koje, međutim, ne spadaju u listu sa kojima ‘velika’ trava je oborio rekord u Open eri. Do 10 tenisera bili u mogućnosti u prvoj nedelji turnira Vraćam se iz dva seta niže, demonstracija koja je na Vimbldonu, a još više Na travi ne možeš da pružiš igru za osvojeni do poslednjeg poena.

Ponedeljak Vimbldon je spustio zavesu i elegancija i magija su počele da sijaju na travi Londona. U Prvo kolo do osam tenisera Uspeli su da se vrate iz prvog meča i dobiju epsku pobedu da debituju na najbolji mogući način. Upravo jedan od njih je bio Frances Tiafoe, protivnika koji je Karlosa Alkaraza stavio u više neprilika, sa kojima je takođe stigao do petog seta uzimanje prvog seta.

Omiljene lokacije kao što su Grigor Dimitrov Takođe Našli su se na konopcima u svojim prvim mečevima u ‘majoru’. Bugarin, jedan od tenisera koji može da iznenadi i Medvedeva rivala u 16. kolu, bio je Samo što se nisam oprostio protiv Kineza Šang Junčeng. Konačno, svetski broj 10 je uspeo da izvuče resurse i njegov odličan servis da ispuni povratak tako što je 5-7, 6(4)-7, 6-4, 6-2 i 6-4.

U nedostatku da vidim kako se razvija druga nedelja turnira, Holger Rune se juče poslednji pridružio listi epskih povrataka. Novak Đoković, koji je takođe ispustio dva seta u izdanju Grend slema, Već je trljao ruke kada je njegov sledeći protivnik u 16. kolu bio dva seta manje protiv Francuza Artur Hejlis.

Rekao sam sebi da će danas biti prvi dan kada ću se vratiti sa 0-2 naniћe i jesam.

Holger Rune, 15. na ATP listi

Međutim, Danci su odlučili da njegov meč trećeg kola na Vimbldonu bude Prvi meč u karijeri u kojem bi uspeo da osvoji dva seta na semaforu: „Uspeo sam da podignem nivo i povećam svoj tenis kada je to bilo potrebno. Rekao sam sebi da će danas biti prvi dan u kojem ću se vratiti sa 0:2 naniћe i jesam. Izuzetno sam srećan“, priznao je teniser posle ostvarenja povratka.

Mečevi u pet se sena, otvorena debata

Poslednjih nedelja najbolji teniseri na kolo izneli su različita mišljenja o mečevima u pet seova na Grend slemovima, ostavljajući procene protiv kao Medvedeva, ili naklonost kao Alkarazova.

Poslednji koji se osvrnuo na ovo je bio Novak Đoković. Posle pobede nad Australijancem Aleksejom Poprinom u trećem kolu, Srbin je na konferenciji za medije odgovorio na ovoj debati pokazao se u korist zadržavanja pet setova u četiri ‘majora’ kolo. „U današnje vreme možete da gledate samo mečeve u pet semena na Grend slemovima, a to je valjda najviše uzbuđuje igrače i navijače. Ljudi to vole, igrači vole, mada možda ne tako često“.

LAPRESSE

„Jedan od mečeva u pet seta koje mogu da podvučem, Jedan od najuzbudljivijih mečeva koje sam odigrao u životu bilo je finale Vimbldona 2019. protiv Federera. Bila je to prva godina kada su uveli taj-brejk pošto su stigli do 12 izjednačenja u petom setu, bio je to neverovatan duel, uz spasen meč poene. Da je taj meč bio najbolji od tri seta Bilo bi mnogo drugačije, jer je bio bolji„. Dodao je Srbin, koji je takođe želeo da iskoristi poslednji meč svog suseda kao referencu“U pet setova, čak i ako idete dve ili dve nule niže, kao što je Rune bio danas, moj sledeći protivnik, još uvek niste van meča, još uvek možete da pobedite“.

Podržao je mečeve u pet seova, posebno u poslednjim rundama Grend slemova

Novak Đoković, svetski broj dva

„Tokom cele karijere imao sam popriličan broj utakmica u kojima sam bio dve nule ili dve manje, i mnogo sam uživao u njima. Oni su veoma važan aspekt istorije, ali i budućnosti ovog sporta. On je podržao mečeve u pet seova, posebno u poslednjim rundama Grend slemova. Video sam da se mnogo raspravlja o tome, da se mnogo raspitujete da li Grend slemovi treba da budu najbolji od tri seta. Mislim da ne. Mislim da bi ipak trebalo da bude najboljih pet setova. Jedino što mislim da bi moglo da bude pozitivno je da smatramo da su prve runde najbolje od tri seta. Kasnije krećete u taj hibridni format igranja best-of-five setova počev od četvrtog kola ili četvrtfinala. Ne znam, to je moja misao“, zaključio je Srbin.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.