Julija Putinceva okončala je pobednički niz 21 meča Ige Sviateka na Vimbldonu tako što je „igrala brzo“

Julija Putinceva okončala je pobednički niz 21 meča Ige Sviateka na Vimbldonu tako što je "igrala brzo"

Požurila je svet br. 1 sa osnovne linije tokom poena, i uzela što manje vremena između njih.

Kako neko može da okonča pobednički niz od 21 meča najbolje rangiranog igrača na svetu? Julija Putinceva je zvučala prilično jednostavno.

„Samo sam bio fokusiran na to da igram brzo, i da joj ne dajem vremena, i to je uspelo, i to je uglavnom to“, rekao je 29-godišnji 39-godišnji moskovski starosedelac na navijačkoj publici na terenu br. 1, nakon što je pobedio Igu Sviatek, 3-6, 6-1, 6-2.

Ovo je bio tek četvrti put u 109 mečeva, od početka 2023. godine, da je Sviatek izgubio posle osvajanja prvog seta.

Ovo je bio tek četvrti put u 109 mečeva, od početka 2023. godine, da je Sviatek izgubio posle osvajanja prvog seta.

To je bila prva pobeda Putinceva nad Poljakom u pet pokušaja. Bio je daleko i daleko omamljivač do sada, i ostavio je dami da izgleda i oseća se potpuno drugačije od onoga kako je to uradio samo nekoliko sati ranije. Sada, umesto da gledamo Kako Sviatek pokušava da maršira ka svojoj prvoj tituli na Vimbldonu, gledaćemo ostatak terena u ludom skrolu tokom druge nedelje. Svako ima љansu.

Putinceva je, kako je rekla, pobedila Sviateka igrajući brzo, kako tokom poena, tako i između njih. Jednom kada je sredinom drugog seta pronašla ritam osnovne linije, dala je kao dobra, ili bolja, nego što je dobila na mitinzima od pete do pete koji su definisali meč. Stajala je na zemlji, skinula Swiatekove teške udarce sa kratkog skoka, i zapljusnula ih pravo u nju. Češće nego što nije, Iga je bio taj koji je trepnuo – ili se tresao.

„Kada se desila prekretnica, počinjem da igram, kao, zaista, stvarno dobro“, rekla je Putinceva. „U nekom trenutku sam igrao neustrašivo. Samo sam, ‘Mogu ja to, moram da verujem 100 posto.’

Putinceva je u sezonu ušla na Vimbldon 28-15, uključujući četvrtfinalne rezultate u Majamiju i Madridu, kao i titulu u Birmingemu. Ona je pretnja na sve površini – etiketa koju Sviatek pokušava da zaradi.

Putinceva je u sezonu ušla na Vimbldon 28-15, uključujući četvrtfinalne rezultate u Majamiju i Madridu, kao i titulu u Birmingemu. Ona je pretnja na sve površini – etiketa koju Sviatek pokušava da zaradi.

Jedna od tradicionalnih strategija za pobeđivanje Sviateka je da je požuruje na svojoj forhend strani; Sa njenim ekstremnim zapadnjaиkim stiskom, potrebno joj je vreme da provuиe svoj reket kroz zonu udaranja. Putintseva je imala uspeha u tome, posebno sa svojim servisom.

Takođe je imala uspeha da joj pošalje ugriza bekhend krišku kako klizi kroz travu; to je nateralo Sviateka da udari lopticu, nešto što nije uvek mogla da uradi precizno.

Za dobru meru, Putinceva je takođe ubacila drop šote sa obe strane u povoljnim trenucima, a vrhunac je dostigla u trećem setu topspin lobom koji je sleteo šest centimetara unutar osnovne linije, i u suštini zapečatio Sviatekovu sudbinu.

U nekom trenutku, igrao sam neustrašivo. Julija Putinceva

Do poslednje faze trećeg seta, Putinceva se kretala tako brzo od jednog do drugog poena, da nikada nije imala vremena da se unervozi, a Sviatek nikada nije imala vremena da se pregrupiše.

„Mislim, da, danas sam srećna, dodatno srećna, jer je nije izgubila; Uzela sam ga“, rekla je Putinceva. „Kao, igrao sam zaista dobro. Ovo je za mene najvažnije.“

Sviatek se složio sa tom procenom, do određenog stepena.

„Totalno sam je pustio da se vrati u igru u drugom setu“, rekao je Iga. „Nije trebalo to da uradim. I ja sam napravio neke greške.“

„Bur je sigurno iskoristila svoju љansu.“

Sviatek je rekla da joj je najveće žaljenje to što nije u maju i junu u aprilu osvojila više pauze posle pobede nad Madridom, Rimom i Rolan Garosom.

„Nisam se baš dobro odmorila“, kaže ona. „Neću ponovo da pravim ovu grešku. Posle tako teške sezone na šljaci, zaista moram da se oporavim.“

Problem za Sviateka na Vimbldonu je što, bez obzira šta radi posle Pariza, nikada neće imati više od tri nedelje pre nego što bude spremna za novu podlogu. Bar će se ove godine vratiti na svoje omiljene terene od gline u Parizu na Olimpijadi.

„Izgubio sam u trećem kolu; Osećala sam se kao da sam malo nedovoljno osvajevana“, rekla je ona danas. „Ali to je tenis, tako da morate da nastavite dalje. Imaću još mnogo šansi ove godine da pokažem svoju igru. Samo ću da se koncentrišem. na to.“

„Totalno sam je pustio da se vrati u igru u drugom setu“, rekao je Svijatek posle toga. „Nije trebalo to da uradim. I ja sam napravio neke greške.“

Putinceva, nakon što je igrala meč u karijeri, nije bila sasvim spremna da nastavi dalje i razmisli o svom sledećem, protiv Jelene Ostapenko.

„Moram da se opustim“, rekla je smešeći se. „Razmisliću o tome sutra.“

Za sada, ona će nastaviti da uživa u sjaju ove pobede. Kada su je pitali kakav je osećaj pobediti igrača no. 1 na svetu, počela je rečima: „Mislim… dobro je.“

Onda se nasmejala i ispravila:

„Super je!“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.