Đovani Mpetši Perikard pokazuje zašto je protekao budući Top 10 u devojačkoj velikoj pobedi

Đovani Mpetši Perikard pokazuje zašto je protekao budući Top 10 u devojačkoj velikoj pobedi

Ovaj 20-godišnjak je možda i naj atletskiji igrač svoje visine ili više, kako je Sebastijan Korda saznao u utorak na Vimbldonu.

Sebastijan Korda je stajao na zadnjem sedištu Dvora 16 i odmahnuo glavom. Mrmljao je i gunđao sebi. Seo je u svoju bočnu stolicu, pre nego što je ustao i odšetao na drugu stranu mreže. Koračao je i gunđao još malo.

Bilo je lako razumeti njegovu frustraciju. Dva dana ranije očekivao je da će u prvom kolu igrati protiv Alehandra Davidovića Fokine. Španac nije nikakav slouch, ali Korda bi voleo svoje šanse. Amerikanac ima sniženje od 2:0 protiv Davidoviиa Fokine i pobedio ga je 6-1, 6-2 u Monte Karlu u aprilu.

Pored toga, 20. nosilac Korda je u protekle tri nedelje igrao neki perspektivni tenis na travi, stigavši do finala u s’Hertogenbošu, i polufinala kod Kvinsa. Njegov žreb na Vimbldonu bio je podjednako obećavajući; sleteo je daleko od Janika Grešnika, Karlosa Alkaraza i Novaka Đokovića. Najviši nosilac u svojoj sekciji, Andrej Rublev, izgubio je danas.

Ali dok je Korda uhodio zadnji deo terena, sve te povoljne stvari su nestale. Davidovič Fokina se izvukao sa povredom, a zamenio ga je možda i poslednji srećni gubitnik sa koga bi neko želeo da se suoči: mašina za hodanje poznata kao Đovani Mpetši Perikard. Još gore, Korda je upravo gledao Mpetshi Perricarda kako spašava set poen sa zapanjujućim samopouzdanjem, 130-m.p.h. drugi servis kec niz T, i nastavi da kradeš set od njega, 8-6 u taj-brejku.

Mpetshi Perricard je počeo godinu rangiranu kao broj 205; trenutno je na visokom nivou karijere br. 58.

Mpetshi Perricard je počeo godinu rangiranu kao broj 205; trenutno je na visokom nivou karijere br. 58.

Ime Mpetshi Perricard je možda puna usta, ali možete se i navići da to kažete – i videti ga kako pojas služi pored svojih protivnika pored pune kante. Ima 20 godina, Francuz je, visok je 180 metara, upravo je provalio Top 60, a pre dva meseca je izašao iz kvalifikacija da osvoji prvu titulu, u rodnom Lionu. Mpetshi Perricard je budućnost tenisa nazvao više od jednog bliskog posmatrača ovog sporta.

Da bi razumeo zašto, moraš da ga vidiš kako igra. On je možda i naj atletski igrač svoje visine ili iznad kojeg smo do sada videli. On kombinuje tu visinu sa glatkim pokretom usluge i eksplozivnim zglobom. Doduše, više od ostalih serv-botova iz prošlosti, on takođe ima nokaut forhend, pristojnu brzinu i spremnost da dođe do mreže. Zanimljivo, ali možda i nažalost, ima i jednoruki bekhend.

Niљta od toga, naravno, nije uиestilo Kordi dan. Njih dvojica su trejdovali servis i vrišteće pobednike za četiri seta odložena zbog kiše. Sva četvorica su otišla u taj-brejk, a sva četiri ta brejka su odlučena za dva poena ili manje. Kada su se oni završili, rezultat je stajao u dva seta sve. Koliko god da je meč bio blizu, siguran novac verovatno bi bio na Kordi da osvoji peti. On je iskusniji igrač, upravo se ušunjao u taj-brejk od 9-7 u četvrtom setu, a prošlog meseca na Rolan Garosu, Mpetši Periard, koji nikada ranije nije pobedio u meču glavnog žreba na mejdžoru, izgubio je slično epsku petorku od Davida Gofina.

Uprkos svemu tome, Mpetshi Perricard je bio taj koji je pobedio. Kao što je to često slučaj sa čudovišnim serverom, bilo je potrebno samo nekoliko trenutaka inspiracije, u kombinaciji sa nervoznim iskliznućem protivnika, da bi meč stavio u ruke Mpetšija Periarda. Pošto je Korda servirao na 0:1 u petom, Mpetši Periard je pogodio trčanje forhend dodavanja; napravio lep refleksni bekhend koji je sleteo blizu osnovne linije; i gledao kako Korda dugo promašuje lak forhend na brejk poenu.

To je bilo to. Mpetshi Perricard je u suštini odradio ostalo. Pao je 0-30 na 2-0, pogodio je dva osvajača servisa i keca za držanje. U poslednjem gemu izbušio je tri asa i osvajača servisa. Za meč je imao 51 as, 93 pobednika, bio je 37 od 57 na mreži, a spasao je svih 11 brejk poena sa kojima se suočio.

Na pitanje Teniskog kanala o čemu je razmišljao na tim brejk poenima, Mpetshi Perricard je imao zadivljujuće direktan odgovor:

„Pokušajte da ne izgubite poentu“, rekao je uz smeh. „Moj plan igre, serviraću T ili široko, i otići ću u mrežu što pre budem mogao.“

„Veoma sam ponosan na sebe što sam pobedio u tim ključnim trenucima meča.“

MpetsHi Perricardov otac je bio poluprofesijski fudbaler, ali kaže da mu je majka heroj, što ga je podržala kada je otišao od kuće u Lion da živi u trening centru francuske federacije u Parizu.

Nakon što je prošle nedelje izgubio poslednji kvalifikacioni meč, Mpetši Periard je rekao da misli da „nikada neće moći da igra Vimbldon“. Kada je saznao da je srećni gubitnik, rekao je da je „veoma srećan što može da odigra bar jedan meč na Vimbldonu“.

Sada će ove godine igrati bar još jedan, protiv Jošihita Nišioke; Ako pobedi, mogao bi da se suoči sa Stefanosom Cecipasom u trećem kolu.

Da li je Mpetshi Perricard buduжnost? Da li je on viљe od kec maљine? Za njegov povratak biće potreban posao, ali bi njegov atleticizam trebalo da ga učini više od novog modela Miloša Raonića ili Džona Iznera. U jednom gemu gde je slomio Kordu, došao je do dva briljantna šuta u naletu, a završio je još jedan poen u mreži. Njegovim odbojkašima će takođe biti potreban posao, ali on se tamo dobija brže i češće od mnogih drugih tipova iz nedavne prošlosti. Sa njegovim parnim valjakom, samo bljesak brilijantnosti ovde i možda ima sve što mu treba.

Što se tiče sada, Mpetshi Perricard ne brine o budućnosti onoliko koliko uživa u sadašnjosti.

„Jagode su lepe“, rekao je o tome da je bio na Vimbldonu. „A trava je neverovatna.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.