„Toliko je to želeo“: Ben Šelton se pregrupisao da preživi u petorci protiv Belučija na Vimbldonu

"Toliko je to želeo": Ben Šelton se pregrupisao da preživi u petorci protiv Belučija na Vimbldonu

Levičari su završili pobedu 4-6, 6-3, 3-6, 6-3, 6-4 tokom dvodnevne borbe na Terenu 18.

VIMBLDON—Nesumnjivo, Vimbldon je tenisko veliko pozorište, sport ovde državički koliko i dolazi. Ali, kao što je Ben Šelton pokazao u poslednja dva dana, pozorište može da pohaрa mnoge oblike.

U ponedeljak uveče napustio je Teren 18 i u bukvalnom i figurativnom mraku, zaostajući dva seta za jednim protiv kvalifikanta i kolege levorukog, 148. „Igrao je tako dobro“, rekao je Šelton. „Svaku loptu koju sam udario na veliko, on je uzvraćao veće.“

Danas, na kraju meča otprilike deset minuta manje od 14:00, Šelton je doneo tone hitnosti koja ga je brzo učinila igračem Top 20, na kraju zaradivši pobedu od 4-6, 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. „Zadovoljan sam prilagođavanjima koja sam napravio“, rekao je Šelton. „Pokušao sam da igram umesto da samo udaram lopticu.“

Šelton je pobedio na četiri od svojih prvih 10 takmičenja na turneji na travi.

Šelton je pobedio na četiri od svojih prvih 10 takmičenja na turneji na travi.

Šeltonova velika promena ovog utorka popodne bila je spremnost da počne da menja brzine i spinove, što je sve deo napora da se Beluči isključi iz ravnoteže. „Ne vidim sebe kao samo razbijača lopti“, rekao je on. „Igram svoj najbolji tenis kada sam u stanju da otvorim uglove i imam malo više vremena da budem kreativan“.

Suočeni sa Šeltonove energije i svestranosti, sklonost Vimbldona ka potcenjivanju je uvenjala. „Napred Gators!“ uzviknuo je jedan navijač dok je Šelton danas izašao na sud; referenca na njegove korene u koledž tenisu. Naravno, oko 800 gledalaca koji su spakovali Kort 18 hranili su se Šeltonovom željom. Bilo da se radi o moćnom topspin forhendu, bekhendu koji može da vozi obema rukama ili da iskosa sa jednom, ili sve boljim neto igrom (18 od 23 na mreži tokom poslednja dva seta), Šelton je dosledno davao onima na tribinama mnoge zadivljujuće trenutke. I ne zaboravimo masivno serviranje. Šelton je pogodio 19 asova, uključujući i meč loptu, tog levog favorita, isklesanog parčeta široko na terenu za oglase u 120 časova.

U svakom od poslednja dva seta, Šelton je počeo sa koncentracijom nalik laserima. Pobeda u ovom meču je trebalo da potraje s obzirom na Belučijevu sposobnost da bičuje sopstveni levi forhend i, povremeno, servira sasvim dobro. Kao što je Džon Mekinro jednom rekao: „Svako ko se izvuče iz kvalifikacija za Vimbldon je borbeno testirani teniser“. Iznova i iznova u ovom meču, Beluči se zaglavio na mitinzima taman toliko dugo da generiše greške. Dodato tome je bila prirodna neprijatnost koja se javlja kada dva levoruka igraju jedan protiv drugog.

Bilo je dobro i takmičarski. On je to želeo. Bilo je kul videti. —Ben Šelton

Pošto je Beluči servirao na 0:1 u četvrtoj, Šelton je poravnao bekhend pobednika sa linije koji je osetno osvojio set baš tada i tamo. Ditto za peti, koji je započeo Nadalesque crosscourt forhend dodavanjem i, na kraju, onim što je dokazalo odlučujući servis brejk.

To govori da su dva glavna faktora sprečila Šeltona da sprinta do cilja. Peti set je dva puta kasnio zbog kiše. Servirajući na 0-2, volej-30 naspram sve crveno-vrelog Šeltona, Beluči je isklesao nedovoljno serviranje, izazvao povratnu grešku – u tom trenutku je suša izazvala kašnjenje od 15-20 minuta. Kada se vratio na teren, Beluči se izborio za dva brejk poena i na kraju se održao.

Drugo odlaganje došlo je u izuzetno napetoj fazi – s tim da je Šelton spreman da servira za meč na 5-4. Ovaj je primorao igrače da napuste teren i na kraju se vrate otprilike 70 minuta kasnije.

Ovaj 21-godišnjak namerava da se popravi po rezultatima u trećem kolu na prva dva mejdžor sezone u Melburnu i Parizu.

Ovaj 21-godišnjak namerava da se popravi po rezultatima u trećem kolu na prva dva mejdžor sezone u Melburnu i Parizu.

Za svu imovinu koju Šelton donosi, možda je njegov najjači atribut pozitivan samo-razgovor i visoko poštovanje prema momku preko mreže. „Bilo je dobro i takmičarski“, kaže Šelton. „On je to mnogo želeo. Bilo je kul videti.“ U ovoj fazi Šeltonove karijere, nemoguće je zamisliti da je ikada postao iznuren. Smatrajte Šeltona verzijom Karlosa Alkaraza koja je u toku (naravno, Alkaraz sebe takođe smatra u toku).

„Ben jednostavno voli atmosferu takmičenja“, rekao je još jedan veliki Amerikanac, ’72. šampion Vimbldona Sten Smit, koji je gledao meč. Smit je radio sa Benovom ocem i trenerom, Brajanom, još osamdesetih godina i razmenio je brz pozdrav sa pobednikom posle meča.

U sredu, Љelton жe igrati treжi uzastopni dan, ovog puta protiv broj 118, Lojda Herisa. U ponedeljak, kvalifikacije su se okupile iz dva seta u ljubav sve do pobedio još jednog mladog Amerikanca Aleksa Mišelsena u taj-brejku u petom setu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.