Novak Đoković pobedio u povratku na Vimbldon, otresao sumnje u povrede protiv Vita Koprive

Novak Đoković pobedio u povratku na Vimbldon, otresao sumnje u povrede protiv Vita Koprive

Sedmostruki šampion dobio je svoj prvi meč od kada je podvrgnut operaciji pokidanog medijalnog meniskusa, povrede koja ga je primorala da se povuče sa Rolan Garosa uoči četvrtfinala.

Novak Đoković je u utorak izveo čudesan povratak u akciju na Vimbldonskom prvenstvu 2024. godine, no. 2 nosioca pobedivši Vita Koprivu, 6-1, 6-2, 6-2 u svom prvom meču od kada je podvrgnut operaciji desnog kolena.

Đoković je doživeo pokidan medijalni meniskus tokom pobede u četvrtom kolu na Rolan Garosu, što ga je primoralo da se povuče pre četvrtfinala i izgleda da se verovatno neće takmičiti u All England klubu, ali sedmostruki šampion je otresao svaku dugotrajnu sumnju u svoje zdravlje pod krovom Centralnog terena, stegavši svoju 93. pobedu u glavnom žrebu Vimbldona nad Koprivom za jedan sat i 58 minuta.

Bivši broj 1 naveo je oporavak rivala Tejlora Frica od slične povrede i operaciju koja je usledila kao njegov primarni izvor optimizma za brz povratak, onaj koji se teško pojavio u nedoumici kada je prošle nedelje ozbiljno počeo pripreme za Vimbldon.

Izgledajući solidno na terenu za vežbanje, Đoković, koji je takođe trebalo da odigra svoj prvi meč od poraza na rang listi Br. 1 od Janika Grešnika, taj momentum je uneo u svoj prvi susret u karijeri sa Koprivom, koja je još 2021. ostvarila pobedu u Top 10 nad Denisom Šapovalovim na crvenoj šljaci.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Četvrti gem od sedam dvojezika efektno je odlučio prvi set, a Đoković je, donirajući istaknuti rukav sive boje na kolenu, pretvorio svoj šesti brejk poen mini maratona. Bežeći sa naredna tri gema, Srbin je u drugom setu izbedeo još dva brejka kako bi zaradio prednost od dva seta i otresao neke frustracije kako bi se stavio u pobedničku poziciju pošto je u petom gemu trećeg gema slomio Čeha.

Đoković, koji zaostaje samo za Rodžerom Federerom u pobedi u glavnom žrebu Vimbldona (105), bio je floute stopala tokom celog takmičenja, što je dokaz da koleno može da izdrži pritisak najboljeg od pet mečeva kada je preokrenuo deficit od 40-30 na servis Koprive kako bi sebi odložio gem od drugog kola.

Skočivši na meč loptu za nešto manje od dva sata, Đoković je pogodio trojku asova da bi minimalnim habanjem i cepanjem ublažio nade u osmu pobedu na Vimbldonu.

U donjoj polovini žreba zajedno sa projektovanim četvrtfinalnim i polufinalnim protivnicima Hubertom Hurkačem i Aleksandrom Zverevim, Đoković će se sledeći put suočiti ili sa Džejkobom Strahnlijem, britanskim džokerom ili španskim kvalifikantom Alehandrom Morom Kanjasom.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.