Đovani Mpetši Periard razneo 51 as u pobedi Vimbldona u pet semena nad Sebastijanom Kordom

Đovani Mpetši Periard razneo 51 as u pobedi Vimbldona u pet semena nad Sebastijanom Kordom

Srećni gubitnik završio je sa 90 ukupnih pobednika i spasao svih 11 brejk poena sa kojima se suočio u utorak za svoju prvu veliku pobedu u glavnom žrebu.

Đovani Mpetši Periard može da doda devojačku glavnu pobedu u glavnom žrebu – u pet setova ni manje ni više – na svoju listu ostvarenja za 2024. godinu.

Sebastijan Korda je zbog toga isleteo u prvom kolu Vimbldona.

Pošto se u utorak uselio na teren od 128 ljudi kao srećni gubitnik, Mpetši Periard je u utorak svoju drugu šansu na najbolji način iskalio snažnim prikazom. Francuz je oslobodio 51 asa da bi prestigao 20. nosioca, 7-6 (5), 6-7 (4), 7-6 (6), 6-7 (4), 6-3, spasavajući svih 11 brejk poena sa kojima se suočio.

Mpetši Periard je osvojio 186 poena, a Korda 180.

Mpetši Periard je osvojio 186 poena, a Korda 180.

Meč je verovatno mogao da krene u enitreno drugom smeru. Korda je ispustio uvodni taj-brejk uprkos tome što je izgradio prednost od 5:2. Usledilo je dodatno razočaranje u trećem setu “brejka, kada je Mpetši Periard izbrisao set poen širokim asom na putu da povrati prednost na semaforu.

Na njegovu zaslugu, Korda se dobro oporavio od proćerdanijih šansi u četvrtom setu. Nije uspeo da iskoristi 0-40 u uzastopnim povratničkim utakmicama, a nakon što je i sam preživeo tu istu situaciju da bi stigao do 6-5, Amerikanac je gledao kako protivnik ispali još dva asa protiv set poena.

Kiša je ranije obustavila igru u taj-brejku. Kada se susret nastavio, prvih šest poena pripalo je serveru videvši Kordu inč napred 5:4. Njegov duboki povratak tada je iznenadio svet br. 58, da bi izazvao grešku iz forhenda. Ovoga puta sa set poenima u rukama, Korda je iznudio odluku pošto je Mpetši Periard promašio metu na svom forhendu uz liniju.

U drugom gemu odlučujućeg, pobednik forhend dodavanja usledio je savršenim forhend drop šotemom Mpetšija Perikarda koji je kordu stavio pod pritisak. Pogrešni forhend sa svog reketa predao je 20-godišnjaku prvu – i jedinu — pauzu dana.

Mpetshi Perricard je završio sa 93 ukupna pobednika (uključujući i jednog poslednjeg asa na meč poenu), što je više nego duplo od njegovog nepredviđenog broja grešaka prilikom napajanja u drugoj rundi. Za Kordu je ovo druga godina trčanja da je nokautiran u uvodnoj rundi.

Mpetši Periard je u maju osvojio svoj prvi ATP trofej na domaćem tlu u Lionu, da bi razbio Top 100. Taj prodor usledio je posle tri prethodne sezone atp čelendžer titule na tvrdim terenima.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.