Posle nekih briga na Vimbldonu, Janik Sinner je uradio ono što radi No. 1s: Igraj bolje

Posle nekih briga na Vimbldonu, Janik Sinner je uradio ono što radi No. 1s: Igraj bolje

„Pokušao sam da podignem nivo na kraju meča“, rekao je Italijan posle pobede nad Janikom Hanfmanom u četiri seta, u prvom kolu. „Što sam veoma srećan (jesam)“

Čega je Jannik Sinner imao više straha u ponedeljak: njegov protivnik Janik Hanfman; ili njegov, nedavno povređeni kuk? To je jedan od komentatora BBC-ja koji je nazvao svoj meč prvog kola na Vimbldonu želeo da zna — „uz dužno poštovanje Hanfmanu“, naravno.

Pitanje je možda zvučalo nepristojno, ali nije bilo nerazumno. Nemac je visok, jak igrač koji bi pogodio 12 asova i 44 pobednika, i uzeo set od Grešnika. Ali ima i 32 godine, nalazi se na 86. mestu, a igrao je i svoj poslednji Vimbldon. Grešnikov loš kuk, koji ga je isterao iz Madrida i Rima, izgledao je kao podmukliji i nepredvidiviji neprijatelj danas.

Ispostavilo se da će Sinner, koji je igrao svoj prvi major kao svetski broj 1, dobiti malo povratnog pritiska od kuka, i još malo od Hanfmana. Početkom drugog seta, dok je pokušavao da smanji na svoju forhend stranu, Italijan se okliznuo i pao desnom nogom. Uhvatio se za kuk, i nakratko šepao. Ali to je možda bila samo uobičajena ili bojažljiva reakcija, jer nije pokazivao nikakve, ili mnoge, znake da je sputan time posle toga. Hanfman je podigao svoju igru u drugom setu, ali ga je Grešnik odmah podigao i ukrao sa njim na kraju, 6:4.

„Fizički se osećam dobro“, rekao je Grešnik. „Prva runda je uvek malo klizavija.“

Janik Sinner nije mnogo pao na terenu, rekavši da su mečevi prvog kola na Vimbldonu

Janik Sinner nije mnogo pao na terenu, rekavši da su mečevi prvog kola na Vimbldonu „uvek malo klizaviji“.

On je rekao da je trava bila mokra u ranom odlasku, ali da je „kada smo zatvorili krov, teren bio mnogo suvlj i da je bilo malo lakše kretati se“.

Grešnik je upravo izgubio treći set kada je krov zatvoren, ali nije gubio vreme koristeći štopera u igri i tek suvu travu. Pošto je Hanfman servirao na 1-2 u četvrtoj, Grešnik je dobio gem na dvomeč odlučujućim udarcem 1:2 – povratnim forhendom sa linije, posle čega je usledio iščupani bekhend krošea – koji Hanfman nije imao šanse da odbrani. Grešnik je potom prelomio sa još jednim dobrim povratkom, i još jednim pobedničkim bekhendom krosovera. Ceo prolaz igre je trajalo samo nekoliko sekundi, ali kada se sve završilo, meč je bio van Hanfmanovih ruku i nazad u Grešniku.

„Gledate momka broj 1 kako se pojačava kada treba“, rekao je Džon Mekinro u kabini BBC-ja.

„Igrao je sjajno“, rekao je Grešnik. „Pokušao sam da podignem nivo (na) kraju meča, što sam veoma srećan (jesam).“

Naredni protivnik Grešnika je sunarodnik Italijan, a bivši finalista Vimbldona Mateo Beretini.

Naredni protivnik Grešnika je sunarodnik Italijan, a bivši finalista Vimbldona Mateo Beretini.

Nakon toga, Sinner je upitan da li je početak ovog turnira u br. 1 napravio neku razliku u njegovom načinu razmišljanja. Kao i obično, Grešnik se fokusirao na pozitivno, i od toga nije napravio ništa više nego što je potrebno.

„Ogromna je privilegija i čast biti na toj poziciji“, rekao je Grešnik. „Nema boljeg mesta da igram svoj prvi Slem kao svetski broj 1. To je neverovatan osećaj.“

Kada je pomenut Sinerov sledeći protivnik, zemljak i finalista Vimbldona 2021 Mateo Beretini, publika je provalila u dugačku, podsmešljivu strahotu »Oooooohhh.” Grešnik je, prirodno, bio neobuzdan, i odgovorio je udobnim osmehom koji donosi baš svemu na šta naiđe.

„Sjajan je osećaj vratiti se ovde“, rekao je, još uvek nasmejan. „Da vidimo šta sledi u sledećoj rundi.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.