Vimbldon bez sestre Vilijams. Zamislite to.

Vimbldon bez sestre Vilijams. Zamislite to.

Šampionat 2024. godine obeležava prvi put od 1996. godine da ni Venus ni Serena Vilijams neće nastupiti u ženskom singlu: zajedno, njih dve su 12 puta osvojile titulu.

Bolest ludih krava izazvala je paniku širom Velike Britanije. „Nazubljena mala pilula“ Alanis Morrisette bio je album godine. Benjamin Netanjahu je izabran za premijera Izraela, Dalas Kaubojsi su osvojili Superboul, Tupak Šalkur je smrtonosno pogođen i, na Vimbldonu, Štefi Graf je preuzela svoju 20. Grend slem titulu u singlu pobedom nad Arankstom Sančez-Vikario.

Godina je bila 1996. Razmislite o tome na trenutak: To je 28 godina vredno Vimbldona, puna decenija duža od niza Rodžera Federera (18 godina, 2003-2021). To je decenija duћa od Koko Gauf, 20 godina, na ovoj zemlji. Boћe.

Primamljivo je tvrditi da će Vimbldon ove godine biti smanjen, nešto vitalno nedostaje. Za neke, to bi mogao da bude prizor venere koja izgleda kao kraljica, njen regal je pojačan kontrastom hapšenja između njene tamne kože, snežno bele haljine i zelene trave (samo iz tog razloga, Vimbldon nikada ne bi trebalo da odustane od „all-white“ pravila odeće).

Prvo finale All-Williams Vimbldona odigralo se 2002.

Prvo finale All-Williams Vimbldona odigralo se 2002.

Za druge, sećanje je možda auralno: to zvuči kao tone šljunka koje klize niz veliki padobran koji se izdiže sa Centralnog terena dok Serena zakucava niz servis koji ostavlja oblak belog talka koji trenutno visi u vazduhu zajedno sa rečima: „Igra i prvi set, gospođice Vilijams.“

To su lepe, sentimentalne konstrukcije, ali koliko god da je vilijamsova era na Vimbldonu za nas, i bez obzira koliko su te slike i sećanja neizbrisive, Vimbldon će nastaviti dalje i svima će nam sestre nedostajati samo na apstraktan način. Dolaze Iga i Koko, Marketa i Džesika i Arjana i Elena i tako dalje. Ništa neće izbrisati naša sećanja ili osećanja o Veneri i Sereni, ali naše oči će tumarati negde drugde. Bićemo svi džezeri i oooohing-i aaahing kao nekada preko sestara, ali ljubav će biti za nekog drugog.

Oni koji zameraju ili kritikuju količinu pohvala i novca koji su naišli na glavne zvezde igre imaju tendenciju da zaborave koliko brzo voz sa sosom stane i modni urednici i sportski izveštači prestanu da zovu. Istinski tenis je sport u kome je jedino bitno više od onoga što ste uradili juče je ono što radite sutra, a kada sutra više nema značaj jučerašnjeg dana je znatno smanjen. Putuje sa naslovne strane u kantu za reciklažu papira, svedenu u treptaju oka na digitalnu Stranicu Vikipedije.

Serena i Venus su se ponovo sastale u finalu naredne godine 2003.

Serena i Venus su se ponovo sastale u finalu naredne godine 2003.

Ali hvala Bogu na toj stranici, i drugima se sviрa. To podiže igrača i njenu karijeru iz sada, održava je da postane hrčak bez točka. Statistika je stvarna. Istorija je nepromenljiva i nedopustiva. Ne. To više nije uživo i u tvom licu i dešava se u realnom vremenu. Uzbuđenja nema ali rekorda nema, a dugoročno je to bitnije.

I evo ga:

Venus, 44 godine, sastavila je rekord u singlu 90-19 na Vimbldonu. Tamo je izgubila više mečeva nego što su neki pošteni igrači njene generacije dobili. Vilijams je pobedila u pet od devet finala Vimbldona, jedina igračica koja nije imenovana za Vilijams koja ju je pobedila u finalu bila je nedavno penzionisana Garbinje Muguruza 2017. godine. Zastrašujuće je pomisliti šta je Venus možda postigla na Vimbldonu da je Serena odlučila da se bavi penjanjem po ledu, ili odbojkom na pesku, umesto tenisa.

Serena, 42 godine, pala je u samo dva meča pobede u 100 mečeva na Vimbldonu (98-14). Njen rekord u finalu je 7-4. Trojica igrača koji su je pobedili za sve klikere osim Venus, bili su: Marija Šarapova, Anđelik Kerber i Simona Halep. S obzirom na Serenin uticaj na Karijeru Venus, čudno je da je zapravo izgubila finale od više igrača.

Venus je ostvarila prvu Grend slem finalnu pobedu nad Serenom u skoro sedam godina kada je osvojila Šampionat 2008. nad mlađom sestrom u dva seta.

Venus je ostvarila prvu Grend slem finalnu pobedu nad Serenom u skoro sedam godina kada je osvojila Šampionat 2008. nad mlađom sestrom u dva seta.

To su blistave statistike. Hall-of-Fame numbers, pa malo. Brojevi zbog kojih pomisliš, „Vrati se u ludi grad sa tom vrećom smešnih!“ Ali najznačajnija statistika je ona koja nema nikakve veze sa dostignućima sestara. Svedoči o jedinstvenoj prirodi sestrinog fenomena Vilijams u svoj svojoj neverovatnoj slavi.

Sestre su se uzdigle, ruku pod ruku, do dominacije u sportu koji je ozloglašen kao težak za braću i sestre. Razneli su konvencionalnu mudrost tako što su takođe zaključali šest vimbldonskih duplih titula. I dok se ovde radi o Vimbldonu, nemoguće je izostaviti da su bili 14:0 u grend slem finalima dublova.

To je možda najapsurdnija statistika od svih, ali je i ona koja sleće na strelicu najbližu bullseye kada je reč o značaju sestara. Razbili su primljenu mudrost na brojne načine i time otvorili poplave o transformacionim promenama u tome ko je igrao igru, i kako i zašto. Ta promena će se nastaviti na Vimbldonu čak i ako, najzad, sestre ne mogu.

Serena je pobedila u poslednjem finalu Vimbldona 2009.

Serena je pobedila u poslednjem finalu Vimbldona 2009.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.