14 godina od meča koji je zauvek promenio pravila tenisa

14 godina od meča koji je zauvek promenio pravila tenisa

Izner i Mahut su igrali na Vimbldonu 2010 meč koji će obeležiti pre i posle u kraljevskom sportu reketa

LSud 18 All England Kluba je bio svedok pre 14 godina. najduži meč u istoriji tenisa. Prošlog ponedeljka bila je godišnjica prvog kruga susreta Džona Iznera i Nikolasa Mahuta, koji Završeno je 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68 u korist Amerikanca. To je zato što u to vreme, ako teniseri stignu do petog seta Morali su da pobede sa razlikom od dve utakmice, pravilo koje bi bilo modifikovano malo po malo kao rezultat ovog meča.

Posle 11 sati i 5 minuta meča, od čega je 8 sati i 11 minuta pripadalo poslednjem setu, francuski teniser je na kraju podlegao meču koji je trajao tri dana takmičenja. Očigledno je tokom meča oboreno više rekorda nego trajanja. Onaj koji je privukao najviše pažnje bio je onaj Najviše asova, sa ukupno 216. Očigledno je Izner izgubio u sledećem kolu, čak mu je bio potreban i medicinski tretman tokom meča.

Grend slemovi, primorani da se ponovo izmisle

Ovaj čudan slučaj, dodat nekim sličnim posterima, naveo je Grend slemove da moraju da menjaju svoje propise kako bi se pobrinuli za igrače. U 2019. godini, Vimbldon postavio limit na 13 gemova, pošto je super taj-brejk odigrao na 10 poena u slučaju da dostignu tu tačku jednaku.

Svaki Grend slem je uspostavio svoje određene propise, sve dok 2022. njih četvorica nisu pristali da uspostave super taj-brejk na 10 poena kada igrači stignu izjednačeni na 6 gemova u petom setu.

U tako tesnom rasporedu i na turnirima na kojima teniseri često moraju da igraju dva dana zaredom, ideja da se nastavi sa starim propisima bila je utopija. Čak i da je tako, u našem sećanju ostaje taj meč koji Već ima nepokretno mesto u istorijskim knjigama ovog sporta

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.