2024. vimbldonski žreb za žene: Može li zamah Ige Sviatek preživeti novu podlogu?

2024. vimbldonski žreb za žene: Može li zamah Ige Sviatek preživeti novu podlogu?

Na drugim mestima, Gaufov i Sabalenka prekidač za sejanje ima velike implikacije.

Da li je Iga Sviatek spreman da osvoji Grend slem titulu na travi?

Ovo je prvo pitanje koje moramo da postavimo o ženskom turniru. Sve ostalo trenutno zavisi od odgovora. Sviatek je dugogodišnji WTA broj 1, višestruki veliki pobednik, a ona dolazi pošto je osvojila tri uzastopne titule u Madridu, Rimu i Parizu. Ako sada ne moћe da osvoji Vimbldon, kada moћe?

Uprkos njenom nedavnom rekordu, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da bude samo blagi favorit za ovu titulu.

Prvo, ovde nikada nije prošla četvrtfinale, a na Vimbldonu je samo 9-4, u poređenju sa 35-2 na Rolan Garosu. Drugo, ona bi u četvrtom kolu mogla da se suoči sa Jelenom Ostapenko, igračicu koja je sa 4:0 protiv nje. Treće, ako se plasira u polufinale, možda će igrati protiv bivše šampionke Elene Rajbakine, umesto svoje nedavne redovne protivnice u polufinalu, Koko Gauf, koja je u drugoj polovini. Sviatek je sa 11:1 protiv Gaufa, a 2:4 protiv Rajbakine.

Sviatek ulazi na Vimbldon u pobedničkom nizu od 19 mečeva.

Sviatek ulazi na Vimbldon u pobedničkom nizu od 19 mečeva.

Da li će zamena mesta semena imati ikakvog uticaja na Koko Gauf i Arnu Sabalenku?

Po prvi put, Gaufovo ime će se pojaviti na krajnjem kraju Grend slem žreba. Ona je seme br. 2, a Sabalenka, koja je na toj poziciji veжi deo protekle dve godine, paљжe na broj 3.

Oba poteza mogu imati svoje naopake. Za Gaufa je najočiglednija korist to što ovog puta neće morati da igra protiv Sviateka, svog polufinalnog nemezisa. Ali zapravo mislim da bi Sabalenka potez nadole mogao više da joj koristi. Provela je proleće u trci dve žene pod velikim pritiskom na vrhu sa Sviatekom. Sastali su se u finalu Madrida i Rima, a izgleda da će isto učiniti i u Parizu. Sada, u broju 3, možda će moći da igra malo više ispod radara, sa malo sniženim očekivanjima; neće biti tako blisko u poređenju sa Sviatekom kako turnir bude odmičeo. Za sportistu koji je imao svoje napete trenutke, to bi moglo da pomogne.

Sletanje u Gaufovu polovinu, a ne na Sviatekovu, je bonus.

Da li će se pomeranje nadole ka svetu br. 3 osloboditi pritiska na Sabalenku?

Da li će se pomeranje nadole ka svetu br. 3 osloboditi pritiska na Sabalenku?

Koje od Top 4 semenki ima najsitniji put pred sobom?

Pomenuo sam Swiatekov potencijalni sudar sa Iga-ubicom, Ostapenkom. Prvi nosilac će možda morati da se bori i sa bivšom šampionom Anđelik Kerber u trećem kolu, a prošlogodišnja pobednica Marketa Vondrousova u četvrtfinalu.

Jedna četvrtina niže, Rajbakina, šampion 2022, nema očigledne prepreke ranije. Bila bi solidan favorit protiv Karoline Voznijacki, Lejle Fernandez, Ane Kalinskaje, ili čak no. 5 nosioca Džesike Pegule, ako bi se sastali u četvrtfinalu. Ali postoji jedan džoker u ovom odeljku: dvostruki drugoplasirani Ons Džabeur.

Što se tiče Sabalenke, sledeći nosilac u njenoj četvrti je Dženg Kjunven. Međutim, od većeg interesovanja sada bi mogla da bude Mira Andreeva. Ruska tinejdžerka je pobedila Sabalenku na Rolan Garosu, a ovde bi ponovo mogli da se sastanu u četvrtoj rundi.

Konačno, Gauf će biti srećan što neće morati da razmišlja da igra protiv Sviateka do finala. Ali, sa Medison Kiz, Naomi Osakom i Viktorijom Azarenkom u svom delu, još uvek neće želeti da gleda toliko unapred.

Koji su najintrigantniji mečevi prve runde?

Ostapenko protiv Ajle Tomljanović. Nedavno vraćeni Australijanac je prošle nedelje u Birmingemu napravio finale. Ona je i u prošlosti imala reči sa Ostapenkom na Vimbldonu. Swiatek će sigurno imati jedno oko na ovom meču.

Ekaterina Aleksandrova protiv Eme Raducanu. Britanac je do sada igrao pristojan tenis tokom sezone na travi. Sada će se vratiti pod žižni vimbldonski mikroskop.

Radukanu je sezona na travi ponovo počela, ali šta nas čeka na Vimbldonu?

Radukanu je sezona na travi ponovo počela, ali šta nas čeka na Vimbldonu?

Karolina Muchova protiv Paule Badose. Ever-povređena Muchova je možda ponovo povređena – povukla se iz Istborna ove nedelje sa problemom sa zglobom. Ali ako je spremna, ovo bi trebalo da bude dobro.

Osaka protiv Diane Parry. Videli smo potencijal gline u Osaki u Parizu; Sada će osuti sreću na drugoj površini koja joj se nikada nije dopala. Tri pobede bi je mogle odneti sastanak sa Gaufom.

I pobednik će biti…

Tokom sezone šljake, lista kandidata se sužava na jednog ili dva igrača. Na travi se ponovo otvara – poslednja dva osvajača Vimbldona bili su Rajbakina i Vondrousova, od kojih nijedna nije bila na uži spisak favorita. Pripremi se za pokolj.

Međutim, od njene pobede ovde 2022. godine, Rajbakina se etablirano predstavila kao nameštaljka u Top 3, a ukupno gledano igrala je previše dobro 2024. godine da ne bi unovčila značajnu titulu u nekom trenutku. Znam da sam rekao skoro istu stvar kada sam je (pogrešno) izabrao da osvoji Rolan Garos prošlog meseca. Ali sada жu ponovo da kaћem.

Polufinale: Rybakina d. Vondrousova; Sabalenka d. Gauff

Poslednji: Rybakina d. Sabalenka

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.