Kanal Slem na vidiku: Može li Iga Sviatek da osvoji prvu titulu na Vimbldonu?

Kanal Slem na vidiku: Može li Iga Sviatek da osvoji prvu titulu na Vimbldonu?

Vojvotkinja od Prljavštine je sveža sa treće uzastopne titule na Rolan Garosu i već ima igru da uspe na travi.

Za nekoliko dana, Iga Sviatek će se upustiti u obeshrabrujući izazov sa kojim su se suočili mnogi Grend slem šampioni, ali su samo sjajni savladali: pobede iza leđa na Otvorenom prvenstvu Francuske i Vimbldonu, zvane „Kanal slem“.

Sa četiri Grend slem titule pod pojasom, aktivnim nizom pobeda od 19 mečeva, i fino izbalansiranom svesrbijanom igrom, 22-godišnja šampionka Rolan Garosa Iga Sviatek podstakla je nade da bi mogla da postane prva žena posle Serene Vilijams 2015. godine koja je zaradila Kanal slem. Podvig je nadohvat ruke svakom igraču koji pobedi u Parizu, ali koji vrlo malo njih shvata.

Među onima kojima je izmakao su: Monika Seleš, Martina Hingis, Džastin Henin, Venus Vilijams, Marija Šarapova i Ešli Barti.

Kanal Slem zahteva izvanrednu svestranost i izuzetnu fizičku i mentalnu izdržljivost – toliko da je u profi eri to postiglo samo sedam žena, a još manje (5) muškaraca. To su uradila samo dva muškarca više puta (Nadal i Bjorn Borg), dok je pet žena završilo dva Channel Slema.

Zasigurno, to je ogroman izazov. Ako bih izgubio ovde ranije, možda bih mogao da igram još dve nedelje na travi i onda da budem bolji igrač na travi. Ali ako (moram) da biram, volim da igram na glini. Neжu da odustanem od toga. Ikada. Iga Sviatek o takmičenju na Vimbldonu

To su ulozi za Sviateka, koji je iskoristio poboljšanu igru na travi da nadoknadi nedostatak vremena za pripreme za Vimbldon prošle godine kako bi se borio u četvrtfinalu. Potom ju je u tri kvalitetna seta pobedila oporavljena Elina Svitolina.

„Prošlogodišnji rezultat bio je prilično lep“, rekao je Sviatek o tom trčanju tokom zamaha gline ove godine. „Osećam da mi je svake godine lakše da se prilagodim travi.“

Ipak, neki su bili zbunjeni kada se, samo nekoliko dana nakon što je pre nekoliko nedelja osvojila svoju treću uzastopnu titulu na Rolan Garosu, Sviatek povukla sa takmičenja na travi WTA u Berlinu. Ona je u saopštenju navela razlog kao „sveukupni fizički i mentalni umor posle intenzivnih devet nedelja (na glini).“ Sviatek će igrati vimbldonski hladno, bez zvaničnih mečeva na travi kako bi se adaptirala na površini na kojoj je uživala relativno malo uspeha.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek)

Sviatekov rekord karijere na travi je anemičan 16-7, ali ona je neverovatnih 124-17 na šljaci, uključujući 35-2 na Otvorenom prvenstvu Francuske. Te brojke su Nadaleske, a ovo je za nju propitan trenutak da se oseća inspirisanom kraljem gline. Da li je dobar predznak za Sviateka da je Nadal imao i četiri velike titule (sve sakupljene na Rolan Garosu) kada je probio 2008. da bi zabeležio prvi od svoja dva Channel Slema?

Možda je malo preuranjeno proglasiti Swiateka kraljicom gline, ali sa tri uzastopne RG titule ona je bar vojvotkinja od Prljavštine. Ona zna šta bi titula na Vimbldonu uradila za svoj status, ali ne napreduje sa skijama. Niti želi da omalovažava površinu koju voli.

„Zasigurno je to ogroman izazov“, rekla je Sviatek novinarima misleći na Vimbldon, nakon što je pobedila ove godine u Parizu. „Ako bih izgubio ovde ranije, možda bih mogao da igram još dve nedelje na travi i onda da budem bolji igrač na travi. Ali ako (moram) da biram, volim da igram na glini. Neжu da odustanem od toga. Uvek.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Visa (@visa)

Sviatek ne mora da menja svoju igru da bi osvojio Vimbldon. To joj je već donelo titulu na Ju-Es openu i druge počasti na tvrdim terenima. Postoji tendencija da se na uspeh na travi ili glini gleda kao na binarni predlog, ali to nije tačno. Nadal i Borg su bili radikalni stilisti rano u svojim karijerama, tipkast – sa dosta opravdanja – kao „specijalisti na glinenom terenu“. Mnogi su smatrali da njihove igre nikada neće dobro čitati na terenu.

Ništa u Sviatekovoj igri, pa čak ni u njenom navedenom opredeljenju za glinu, nije navelo bilo koga da je golubovi na sličan način tako da je ona već u prednosti. Njena snaga prevazilazi pitanja tehnike, taktike i strategije.

Kao što je Jasmin Paolini rekla posle poraza u finalu Otvorenog prvenstva Francuske od Sviateka:

Rano uzima loptice, oduzimajući vam vreme (od sebe) ali i koristeći rotaciju (topspin). Ona moћe da brani stvarno, stvarno dobro. Ovo mi je bio prvi put da se suočavam sa igračem koji (oduzimajući) vreme koliko i ona, ali i udara pobednike i bude blizu (iznutra) terena.

Procena vam govori da Swiatek ima izuzetne atletske sposobnosti, što je definišući zaštitni znak skoro svi veliki igrači, od Serene Vilijams i Štefi Graf do ATP Velike trojke. Ali Sviatek je takođe uradila neki posao kako bi njena igra bila efikasnija na travi.

Sviatek je osvojio juniorsku titulu na Vimbldonu 2018. Naredne godine bila je isečena na komade u prvom kolu vimbldona od strane lukave profi Viktorije Golubić. Sviatek je naučila lekciju, ali nije bila u stanju da uradi previše po tom pitanju u realnim uslovima zbog poremećaja izazvanih COVID-19. Međutim, dodatni posao koji je uradila kada je normalnost nastavila da koristi dodir (veliki adut na vimbldonskoj travi, gde meke lopte odskaču mrtve) i isečak bekhenda – i u napadu i u odbrani – se isplatio.

O Sviatekovoj sudbini ove godine, kakva je bila 2022. godine, može se odlučiti nematerijalno. Te godine je nosila pobednički niz od 37 mečeva na Vimbldonu, a težina toga joj je na kraju pomogla da uništi nade. Popustivši pod pritiskom, Sviatekova igra ju je napustila i izgubila je u dva seta u trećem kolu od veterana Alizé Cornet.

Duboko verujem da najbolji igrači mogu da igraju na svim podlogama. Želim da nekako postanem takav igrač koji može da igra dobro i na travi, i da se tamo oseća prijatno. Iga Swiatek

Sviatek je kasnije priznala da joj je niz u velikoj meri na pameti 2022. godine rekao: „Posle Rolan Garosa, nekako su svi pričali o tome. Bilo je mnogo toga na mojim ramenima.“

Nervoza zbog nedostatka mečeva na travi, njenog trenutnog pobedničkog niza, Kanala Slem – nećemo ni ući u pojačan kvalitet njenog protivljenja – mogla bi da se pojavi kao odlučujući faktor za nju na Vimbldonu ove godine. Međutim, imala je dodatnu godinu sezone, i čini se da je više prilagođena zahtevima svog statusa.

Ove godine, Swiatek je takođe poboljšao ionako odličan servis – svakako strašnije oružje na travi nego na šljaci – i taj potentan forhend je stabilan. Swiatek je odličan klizač na glini, ali ulazak i izlazak iz uglova na travi je drugačija veština. Zbog toga će se, kako je nedavno rekla, fokusirati na kretanje pred Vimbldon.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek)

Sve u svemu, odličan pokret je jedan od njenih temeljnih talenata. „Iga je tako dinamična sa svojim pokretom“, rekla mi je nedavno Aleksandra Stivenson, bivša polufinalistkinja Vimbldona i analitičarka ESPN-a: „To je stavlja na drugi nivo u poređenju sa drugim kandidatima, uključujući (branioca titule) Marketu Vondrousovu. Plus, Igina lopta ima mnogo popa. Ona može da udara kečeve, da skloni loptu ili da te samo izigra sa terena.“

Sviatek je motivisan da osvoji Vimbldon. Kako je rekla pred prošlogodišnju kampanju: „Duboko verujem da najbolji igrači mogu da igraju na svim podlogama. Želim da na neki način postanem takav igrač koji može da igra dobro i na travi, i da se tamo oseća prijatno“.

Ona je veж „takav igraи“. Sve što joj je sada potrebno je zvanična potvrda koju bi kanal Slem obezbedio.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.