Zašto Karlos Alkaraz ne može da osvoji poene na Vimbldonu

Zašto Karlos Alkaraz ne može da osvoji poene na Vimbldonu

Teniski rang se rukovodi principom ‘odbrane’ bodova

DNekoliko dana ćemo mnogo čitati na društvenim mrežama i vebu koji Karlos Alkaraz neće moći da osvoji ATP rang liste u Vimbldon kakav god da je njegov nastup na Vimbldonu. Da nećete moći da dodate poene na ovom turniru koji se dodaju 8.130 koji već ima i služi da okupira Treжi mesto na svetskoj rang listi muškaraca. Pa hajde da Objasnim znamo zašto, za dobrobit mnogih ljudi koji navodno traže ovu informaciju.

Objašnjenje ima veze sa Mehanika ATP rang liste. To je Neprekidno rangiranje što se odnosi na igrače koji Odaberite manje-više slobodno njihovi kalendari (Mada Grend slemovi i Mastersi 1.000 Zahtev učešće tenisera sa dovoljnim plasmanom za iste igrače može jednostavno da ih pusti da prođu Kazna nego da ne postižem poene. Pored toga, postoje i Propisa na osnovu kojeg teniseri mogu da se opredele za svaki turnir u skladu sa svojom zadužbinom).

Kako funkcioniše ATP rang lista i kakva je ‘odbrana’ bodova?

A pošto je uvedena, u 1973, primenjuje Princip ‘odbrane’ poena: rezultat koji svaki igrač postigne na turniru ostaje na njihovom plasmanu godinu dana, i onda nestane. U periodu postojanja rangiranja, bilo je Varijacije, kao što su bodovi ostali na rang listi po Nedelje prirodno ili do sledećeg Edition svakog turnira. Ali princip je Uvek isto: ‘odbrana’.

Kakav rezultat Karlos Alkaraz može da postigne na Vimbldonu?

Grend slem turnirima se dodeljuje skor 2000 poena šampionu I očigledno je to Karlos dodao Alkaraz prošle godine. Ovih 2000 poena će ostati na vašem mestu do kraja vimbldonskog izdanja 2024, u koju ponovo možete dodati najviše 2.000 poena. Prema tome, Carlos Alcaraz nije mogao da popravi svoj rezultat na ovom turniru. Naprotiv: ako ne revalidira svoju diplomu, To će samo sabediti razliku između ostvarene ocene i prošlogodišnjih 2.000.

Mogu li Alkarazovi rivali da ga pobede na ovom Vimbldonu?

S druge strane, svi vaši protivnici će moći da poboljšaju svoj rezultat ali naravno, sve dok Poboljša kolo stiglo prošle godine: Đoković će to uraditi ako osvoji turnir, Daniil Medvedev i Janik Greљnik ako proрu polufinale, i tako dalje. U njihovom slučaju, oni će dodati razliku između onoga što je postignuto prošle i ove godine. Očigledno, ako ne stigneš bar do runde onda će tvoj rezultat izgledati jednako nanela štetu.

Poraz za Karlosa Alkaraz U prvoj rundi zbog koje je izgubiosu ukupno 2 000 poena ostvareni bi ga verovatno naterao da izgubi mnoge pozicije, mada ne bi napustio ‘top 10’.

U svakom slučaju broj 1 na svetu On nije nadomka Karlosa Alkaraza na ovom Vimbldonu. Razlika u Jannikovu korist Greљnik Prevelik je da ga zbriše čak i ako Italijan nije prošao prvu rundu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.