Savet dana: Dišite kroz svoj kadar

Savet dana: Dišite kroz svoj kadar

Igrajte bolje na svakom nivou igre uz savete ovog bivšeg igrača i dugogodišnjeg trenera.

Kročiti na teren, bilo na treningu ili utakmici, igrači imaju ciljeve. Ovi golovi mogu biti bilo šta, od prateжeg bekhenda do zakoraиevanja u volej do samo udaranja dobrih udaraca, a sve to je od suštinskog značaja za poboljљanje igre.

Međutim, postoji jedna tehnika koja se može primeniti za momentalno poboljšanje, bez obzira na cilj: disanje kroz šut. Drugim rečima, izdahnite na mestu kontakta.

Najbolji način da opustite mišiće je da dišete.

Najbolji način da opustite mišiće je da dišete.

Ovo je najefikasniji način da udarite tenisku lopticu jer je telo u najoštećenom stanju. Bez ikakve napetosti u telu, ruka reketa je labava i prilagodljiva lopti, i sposobna da je bolje kontroliše.

Tokom udisaja telo naporno radi na pretvaranju neophodne energije, a tokom izdisaja mišići se opuštaju. Drugim rečima, „izdisanje ne zahteva nikakav napor“.

Zabavna činjenica: Disanje kroz kadar može rezultirati gunđanjem pošto izdišete na mestu kontakta.

Ono na šta većina igrača pada je zadržavanje daha tokom ljuljaške i tačke kontakta. Ne samo da nema energije koja dolazi, već nema oslobađanja ugljen-dioksida, što menja unutrašnji pH i rezultira da mozak radi prekovremeno kako bi povratio ravnotežu.

Već pokušavate da se fokusirate na 1) gde je protivnik, 2) gde da udarite lopticu, 3) kako da udarite lopticu, 4) gde da se oporavite. Da ne spominjem da je sve ponovio, ovaj put sa telom koje diše brže da unese još kiseonika.

Umesto da radite prekovremeno tokom već zahtevnog sporta, dišite kroz kadar i gledajte kako vam se kvalitet igre poboljšava. Još bolje, primetite kako mentalna trećina igre pronalazi jasnoću pošto kiseonik konstantno teče i mozak može bolje da razmišlja, brže.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.